UPDATE! 100 de lei impozit la stat daca vrei sa cumperi o masina cu cash

UPDATE! 100 de lei impozit la stat daca vrei sa cumperi o masina cu cash
  • Persoanele juridice au o limita de plata mai mica
  • Cumparaturile din magazin de peste 10.000 de lei, doar cu cardul
  • Amenda este de 10% din suma care depaseste plafonul
Distribuie pe Facebook

Parlamentul a votat o lege prin care vrea sa limiteze platile facute cu bani gheata. Din aceasta cauza si achizitionarea unei masini noi sau second-hand care depaseste pretul de 50.000 de lei sau 11.200 de Euro. Legea a intrat in vigoare de acum si limiteaza oarecum platile cu bani gheata la cumpararea masinilor noi sau second-hand.

Pentru ca nu sunt destui bani la buget din cauza celor care fura ca in codru si iau spaga cu zecile de milioane de Euro, guvernul nostru minunat s-a gandit ca in loc sa se chinuie sa adune taxele de la datornici e mai usor sa instaureze noi legi care sa limiteze platile cu bani gheata. Motiv pentru care, parlamentul tocmai a aprobat o noua lege care modifica Codul Fiscal, lege care va intra in vigoare dupa publicarea ei in Monitorul Oficial.

Este vorba de o lege care limiteaza platile facute de persoane fizice sau juridice in cash. De exemplu, la magazine, persoanele fizice sunt obligate sa faca orice plata de peste 10.000 de lei exclusiv cu cardul bancar. Adica e vorba de cumparaturile de la magazine de orice fel. Cand vine vorba insa de plati facute intre persoane fizice, de exemplu la vanzarea-cumpararea unui automobil sau a aunui apartament, limita este de 50.000 de lei, adica 11.200 de Euro.

Aici intra si vanzarile de masini second-hand, automobile care isi schimba proprietarii destul de des. Conform noi legi, daca o masina costa mai mult de 11.200 de Euro, tranzactie trebuie facuta neaparat prin intermediul unei banci care va lua comision. De exemplu, in cazul cumpararii unui BMW Seria 5 fabricat in 2012 care costa 20.000 de Euro, cumparatorul este obligat sa plateasca comision 25 de lei si vanzatorul in jur de 80 de lei. Acesti bani inseamna un comision luat de banca din care aceasta plateste impozit la stat.

Dar ce se intampla daca vrei sa fentezi sistemul si sa nu te duci la banca? Legea noua spune ca vei fi amendat cu 10% din suma care depaseste plafonul. Si cum plafonul in cazul masinilor second-hand este de 50.000 de lei, daca vei fi prins ca ai vandut o masina de 100.000 de lei direct, luand cash, fara sa faci vanzarea la banca, o sa fii amendat cu 10% din 50.000 de lei, adica din suma care a depasit limita legala.

Dar haideti sa fim seriosi: ministerul de Finante habar nu are cum sa colecteze taxe si impozite de la oameni. Iar identificarea unor persoane fizice care tranzactioneaza masini second-hand este practic imposibila. Asta daca nu cumva se dau in gat unul pe altul, cumparatorul pe vanzator. Desi acestia nu au niciun interes... Asadar, daca ne intrebati pe noi, legea ni se pare o prostie care nu va influenta sub nicio forma vanzarile la negru de automobile.

ATENTIE! Legea a intrat in vigoare de vineri, 11 mai 2015!

Distribuie pe Facebook
mai multe