Ce trebuie sa stii cand vrei sa inchiriezi o masina de vacanta

Ce trebuie sa stii cand vrei sa inchiriezi o masina de vacanta
Ai permis de conducere, dar nu ai masina si vacanta se apropie cu pasi repezi. In timp ce gasca ta pune la punct detaliile traseului, descoperi cu stupoare ca nu ai loc in nicio masina din "flota" pusa la dispozitie de prietenii tai. Sa inchiriezi un autoturism ramane o varianta posibila, dar deloc lipsita de controverse si obstacole. Asta, desigur, daca traiesti in Romania.
Distribuie pe Facebook

Studiaza oferta in functie de destinatie

Pentru o vacanta petrecuta in strainatate, nu este exclus ca inchirierea unei masini de la destinatie sa se dovedeasca o varianta mai buna decat efectuarea unei calatorii prin Europa la volanul unei masini inchiriate de Romania.

Studiaza oferta de autoturisme de inchiriat din zona unde vrei sa iti petreci vacanta si fa-ti o rezervare daca pretul iti convine. La fel de bine, solutia de a ajunge la destinatie poate veni din partea unei companii europene low-cost. In plus, daca ai de gand sa petreci cateva saptamani in aceeasi zona, cauta ofertele de reducere pentru inchiriere pe termen lung. Poti scuti pana 15% din costul pentru inchirierea unei masini.

"Rent a car" in Romania

Daca ai decis insa sa iti petreci vacanta in tara si ai nevoie de mijloc de transport decent, pregateste-te sa infrunti mentalitatea uneori paguboasa a expertilor din domeniul "rent a car" autohton.

Obisnuiti sa aiba clienti in proportie de 90% turisti straini ajunsi in Romania, firmele de profil au tarife destul de piperate. Ce-i drept, nici romanii care au inchiriat masini pana acum nu au dat dovada de prea multa civilizatie. De la furturile masinilor inchiriate, pana la devastarea acestora, concetatenii nostri au dovedit in nenumarate randuri ca mai au mult de invatat despre comportamentul intr-o societate evoluata.

Modelele de inchiriat

Probabil ca vrei sa impresionezi cu masina de imprumut cu care vei defila in vacanta, dar tine minte ca un aspirator de femei ar putea sa fie si un adevarat aspirator de bani.

Flota auto a companiilor ramase pe piata inchirierilor de masini s-a diversificat in ultimii ani. Nissan X-Trail Classic, Opel Insignia, Dacia Duster sau Volkswagen Tiguan sunt modele pe care le vei intalni la diverse firme de profil. Sigur, au un cost mai mic de inchiriere, dar au si un consum crescut al combustibilului.

Nu te avanta sa iti iei o masina de teren daca te duci la mare, pentru ca nu o sa o folosesti pentru a strabate dune de nisip pe plaja. Nici varianta limuzinelor luxoase nu este recomandata. In Bulgaria cel putin, hotii au prins gustul limuzinelor inchiriate aduse de romani in parcarea hotelurilor si risti sa vezi cum vacanta ta se transforma brusc in cosmar.

Daca ti-ai pus in gand sa iti petreci vacanta intr-o masina inchiriata care sa aminteasca de epoca flower-power, nu cauta oferte la centrele de inchiriat masini. Slabe sperante sa gasesti un Volkswagwen Bettle Clasic sau o dubita VW Kombi. Masinile boeme pot fi gasite numai in posesia unor prieteni sau pe la rude. Chiar daca vei gasi cate una scoasa la inchiriere pe vreun site de anunturi, nu te grabi sa bati palma: s-ar putea dovedi o adevarata pacoste la drum lung.

Cat te costa sa inchiriezi

O simpla cautare pe internet te poate lasa cu impresia ca pretul final al inchirierii unui autoturism pentru vacanta se rezuma doar la tariful mentionat, inmultit cu numarul de zile de concediu. In realitate, lucrurile sunt ceva mai complicate.

Inchirierea unui autoturism nu se face fara a lasa o garantie. De cele mai multe ori, aceasta este blocata pe un card bancar pe care trebuie sa il ai asupra ta. Valoarea garantiei este stabilita in functie de marca si modelul masinii inchiriate. Firmele de inchirieri auto au pretentia ca masinile sa li se intoarca in garaj in aceleasi conditii, fara avarii si cu plinul de combustibil facut.

In rest, tariful practicat incepe de la 9-10 euro pentru clasa mini, atinge 24-25 euro pentru clasa medie, iar in cazul SUV-urilor poate trece de 50 de euro. De exemplu, tariful zilnic pentru un Duster este de aproximativ 50 euro. Poti sa mai reduci din tarif in cazul in care gasesti o firma "rent a car" cu promotii pentru inchirieri pe perioade indelungate.

Ultimele sfaturi

Nu te astepta sa primesti vreo masina in chirie daca nu ai peste 21 de ani si cel putin un an de la obtinerea permisului de conducere. Pe de alta parte, ia-ti masurile de siguranta si verifica cu atentie cartea tehnica a automobilului, tipul de asigurare si ce asistenta ti se ofera in perioada in care folosesti masina.

Distribuie pe Facebook
mai multe