Dacia vrea TVA zero la masinile noi

Dacia vrea TVA zero la masinile noi
  • Dacia vrea TVA zero la achizitionarea unui autoturism nou
  • Ideea a fost prezentata oficialilor din Ministerul Finantelor
  • Autoritatile s-au aratat reticente la propunerea companiei
Distribuie pe Facebook

Automobile Dacia a propus Guvernului sa introduca TVA 0% pentru achizitionarea de masini noi, masura ce ar duce la cresterea vanzarilor fabricii de la Mioveni.

Vicepresedintele companiei, Constantin Stroe, a prezentat deja ideea oficialilor din Ministerul Finantelor. "Propune-ti sa vinzi 50.000 de masini noi, fara TVA. Inseamna niste locuri de munca stabile, care inseamna taxe, impozite, o serie de alte contributii. Primul raspuns al ministerului - apoi domnule, noi vom avea o gaura de TVA inmultit cu numarul de masini", declara acesta la un post de televiziune.

Cifrele arata ca romanii prefera autoturismele second-hand, doar unul din patru optand pentru un model nou. Programele Rabla si Prima Masina, avand ca obiectiv tocmai incurajarea achizitiilor de vehicule noi nu au avut rezultatele scontate, asa ca Dacia le propune autoritatilor o masura mai eficienta, spun ei: TVA zero, in conditiile in care valoarea taxei pe valoare adaugata este, in prezent, de 24 de procente.

Oficialii de la Finante au fost insa, asa cum era de asteptat, reticenti la propunerea companiei de la Mioveni.

Bilantul Rabla si Prima Masina

Statul si-a propus sa vina in ajutorul clientilor si al companiilor care doresc achizitionarea unui autoturism, implementand doua programe in acest sens. Niciunul nu a ajutat insa prea mult la cresterea vanzarilor.

Incepand cu 2005, autoritatile au initiat proiectul "Rabla", ce avea ca obiectiv scoaterea din uz a masinilor vechi si inlocuirea lor cu unele noi. Anul trecut, prin acest program au fost duse la casat un numar de 20.391 de automobile vechi si au fost acordate tot atatea tichete pentru achizitionarea de modele noi.

"Prima masina", un alt program ce isi propune incurajarea achizitiilor auto noi, le faciliteaza persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani cumpararea de unui astfel de autoturism. Acesta are ca avantaje un avans mai mic, o finantare de maximum 95% din pretul masinii, dar si garantia statului pentru 50% din finantarea acordata.

Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, sublinia nefunctionalitatea lui in argumentatia pentru TVA-ul zero: "Nu da rezultate. A iesit un program care te obliga pe tine, potential cumparator, la ridicarea unor bariere birocratice uluitoare."

In 2014, doar un sfert din totalul de 290.000 de masini inmatriculate erau noi. Cu toate acestea, in primele luni ale acestui an, inmatricularile de automobile noi au crescut cu 8,9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind achizitionate un total de 19.915 exemplare - fata de 18.277 de unitati in 2014.

Cererile Dacia si amenintarea Marocului

Dacia este cea mai mare companie din Romania in prezent, cu o cifra de afaceri pe 2014 de 18.83 de miliarde de lei (4.24 miliarde euro) - cu 2.3 procente mai mare decat in anul anterior. Activitatea uzinei de la Mioveni reprezinta 2.8% din PIB-ul tarii si 7.3% din exporturi, iar aici lucreaza 14.000 de persoane.

Constienti de importanta lor in economia tarii, cei de la Dacia au facut de mai multe ori presiuni la nivelul Guvernului. Principala amenintare a fost ca vor muta productia la uzina din Tanger nemultumiti atat din cauza ca autoritatile intarzie construirea Autostrazii Pitesti - Sibiu, cat si de cresterile salariale ale angajatilor.

De altfel, amenintarea Marocului a ajuns folosita de ambele parti: compania de la Mioveni spune ca pleaca din Romania daca nu se rezolva cat mai repede problema infrastructurii, iar autoritatile le spun angajatilor sa nu mai ceara marirea lefurilor sau alte facilitati pentru ca Dacia ar putea pleca din aceasta cauza.

"Daca o mai tin in mitinguri, o sa se mute productia in Maroc", spunea luna trecuta premierul in contextul unui protest de amploare al angajatilor de la Mioveni, care cereau inceperea lucrarilor la autostrada Pitesti - Sibiu.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 22 Mai 2015