De ce e ieftina benzina in America

De ce e ieftina benzina in America
Distribuie pe Facebook
Datorita taxelor, mai precis a taxelor mici. In SUA se percepe una dintre cele mai reduse cote de taxare a combustibililor auto din intreaga lume. Europa se afla la polul opus.
Media nationala a galonului de benzina este foarte aproape de pragul psihologic de 4 dolari. Subiectul este dezbatut intens peste ocean, astfel ca presedintele Barack Obama a cerut recent tarilor avansate sa elibereze din rezervele de petrol pentru a reduce pretul.
Un galon american are 3,785 litri. Un american plateste, in medie, potrivit Energy Information Administration, 3,9 dolari pentru un galon, adica 1,03 dolari pe litru. In euro asta inseamna 77 de centi pe litru, iar in moneda nationala inseamna 3,36 lei pe litru. In Europa, litrul de benzina costa, in medie, 1,653 euro/litru, in Romania litrul de benzina este de 1,28 euro sau 5,6 lei, cel mai ieftin din Uniunea Europeana - pozitie ocupata pana recent de bulgari.
In costul benzinei, americanii au o cota a taxelor de 12%. Inca 6% din pretul la pompa este reprezentat de cheltuielile cu distributia si vanzarea si 6% este costul rafinarii. Restul de 76% e pretul petrolului. In medie, galonul de benzina este taxat cu 48,8 centi si motorina cu 54 de centi, potrivit datelor American Petroleum Institute. Aici intra si taxele federale de 18,4 centi, respectiv 24,4 centi pe galon.
La motorina, ponderea taxelor este aceeasi, distributia si vanzarea si rafinarea au insa o cota mai mare, de 10%, respectiv 11%. Un galon de motorina costa 4,14 dolari, in medie, in SUA.
In SUA, taxarea combustibililor se face cu o suma fixa, indiferent de pretul benzinei, astfel ca miscarile de pret nu sunt amplificate de cresterea proportionala a cotei care merge la stat. In Europa, peste accize se aplica si cota de TVA - 24% in Romania - care face ca o crestere de pret la producator sa aduca imediat mai multi bani statului din buzunarul consumatorului.
In Uniunea Europeana, media ponderata arata o cota a taxelor si accizelor de 55% din pretul la pompa al benzinei si de 47% in cel al motorinei, conform datelor Comisiei Europene. La noi, statul ia 47% din pretul platit la pompa la benzina si 43% din cel al motorinei.
Taxele platite de romani sunt sub media UE, dar nu sunt cele mai mici din Europa. Statul cipriot are cote de 42% si 39%, cel luxemburghez de 46% si 39%, cel spaniol de 46% si 41% si cel bulgar de 45% si 42%.
Pretul unui litru de benzina fara taxe in Romania este de 2,97 lei (68 de eurocenti) si cel al motorinei este de 3,35 lei (77 de eurocenti). (Media UE este 75 de centi, respectiv 80 de centi). Daca statul roman are lua cetatenilor din pretul benzinei la pompa la fel de putin ca guvernul federal si statele din SUA, atunci romanii ar plati acelasi pret la benzina ca in America: 77 de eurocenti/litru. Motorina ar fi mai scumpa decat la americani, si ar costa 87,5 eurocenti/litru, fata de 82 de eurocenti.
Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 30 Martie 2012