Esti pregatit? De la 1 ianuarie se tripleaza impozitul auto!

Esti pregatit? De la 1 ianuarie se tripleaza impozitul auto!
  • Impozitul pentru motoare mari scade
  • Impozitul auto la motorizarile 1.6-2.0 se va tripla
  • Guvernul Ponta ne pregateste noi taxe marite pentru imobile, venituri si masini
Distribuie pe Facebook

Ministrul de Finante, domnisoara Ioana Petrescu, tine sub tejghea noua forma a Codului Fiscal pentru 1 ianuarie 2015. Evident, asteapta ca PSD-ul sa detina si functia de Presedinte prin intermediul lui Victor Viorel Ponta, ca acesta sa treaca si sa fie aprobat fara emotii. Ce ne asteapta pe noi, soferii?

Nu sunt putini cei care ne acuza ca in perioada asta scriem subiecte despre Victor Ponta. Poate daca insa cititorii reusesc sa treaca peste gresita idee conform careia noi am tine partea vreunui candidat si ar reusi sa-si dea seama ca suntem interesati de soarta noastra, de viitorul nostru si de ceea ce ii asteapta pe soferi, tare ne-am bucura. Mai mult, daca cei ce ne citesc ar realiza ca tot ceea ce putem noi face este sa prezentam realitatea care ne inconjoara, fara sa avem vreun interes ascuns, ar fi si mai bine. De exemplu, ne cerem scuze ca nu putem sta cu mainile in san cand vedem ca banii de pe acciza de carburant nu se intorc sub nicio forma la soferi. Ne cerem iertare cand vedem ca Ponta ne minte si ne spune ca scade taxele, cand de fapt el a introdus 32 de biruri noi, iar de anul viitor... Dumnezeu cu mila!

O sa incepem cu niste taxe noi, care ii intereseaza pe soferi doar indirect. De ce spunem indirect? Pentru ca, in clipa in care vor creste impozitele pe terenuri si imobile in randul persoanelor fizice, totul in jurul nostru se va scumpi: carburant, piese auto, anvelope, consumabile, etc. E vorba de niste impozite aberante pe imobile si terenuri. Impozitele vor creste de circa 8 ori pentru terenurile intravilane. Noul Cod Fiscal 2015 va impune pentru un hectar de teren intravilan aflat in zona A dintr-o localitate cu rang 0, un impozit de 83.000 lei fata, de 10.353 lei, in prezent.

Impozitele in 2015, asa cum scrie in Codul Fiscal publicat pe site-ul fiscului, vor creste de doua ori si jumatate pentru terenurile arabile si pentru terenurile extravilane pe care se afla constructii. Daca in prezent, impozitul este de 31 lei/ha, in viitor va ajunge la 80 lei/ha. Pentru terenurile arabile, impozitele vor ajunge la 130 lei/ha, fata de 50 lei/ha, cat este in prezent.

De asemenea, vor creste si impozitele pentru pasuni si fanete, de la 28 lei/ha, la 75 lei/ha, iar cele pentru vita de vie vor ajunge la 140 lei/ha, fata de 55 lei/ha, in prezent. In cazul acestor impozite, proiectul prevede un coeficient de corectie de la 8 la 1 in functie de zona si rangul localitatii.

Daca cineva credea ca asta e tot, ei bine nu. Va creste si impozitul pe cladirile firmelor, dupa ce se va schimba radical modul de calcul al impozitului. Acesta este stabilit in prezent in functie de valoarea contabila,dar se va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea cladirii, rezultata dintr-un raport de evaluare, similara valorii de piata. Astfel, suma de plata va creste, contribuind la majorarea veniturilor atrase din aceasta sursa.

Dar, din pacate, bogatii urmeaza sa fie protejati. Pe de alta parte, cei care detin mai multe proprietati in afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitati suplimentar, asa cum prevede sistemului aplicat in ultimii ani. Aceasta impunere urmeaza sa fie eliminata de anul viitor, prin noul Cod Fiscal. Legislatia actuala impune persoanelor fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri un impozit majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu. Cu alte cuvinte, politicienii, mogulii, baronii si alti bogatasi cu multe proprietati urmeaza sa fie protejati.

La fel ca si la imobile si terenuri, si in cazul masinilor, cei bogati vor fi cei mai avantajati. De ce? Nimic mai simplu: scad impozitele la masinile dotate cu motoare mari si cresc enorm la masinile cu motoare mici. Mai precis, Codul Fiscal 2014, prevede ca, pentru proprietarii de masini, impozitul va creste de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi (cm3) in cazul autoturismelor cu motoare de pana la 1.600 cm3 inclusiv si de la 18 lei la 30 lei/200 cm3 pentru masinile cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.601 cm3 si 2.000 cm3 inclusiv.

Sa luam si un exemplu: daca pana acum un posesor de masina cu motor de 1999 cmc platea 179 de lei/an, de cand va intra legea in vigoare va plati 300 de lei. Un posesor de masina cu motor de 1489 cmc platea pana acum 58 de lei, dar poate plati in curand 149 de lei pe an. In schimb, cei cu motoare mai mari se bucura de reduceri pentru fiecare 200 cmc. Daca pana acum, cei cu motoare care au o capacitate cilindrica intre 2.001 cm3 si 2.600 cm3 inclusiv, plateau 72 lei pentru fiecare 200 cmc, de acum vor plati 60 lei/200 cm3. Scaderea continua si pentru masini cu motoare mai mari, de peste 3.000 cm3, de la 250 la 150 lei/200 cm3. Majorari de impozit vor fi efectuate si pentru masini de marfa, motociclete, barci cu motor, scutere de apa.

Distribuie pe Facebook
mai multe