Ghidul tau pentru achizitionarea unei masini de teren 4x4

Ghidul tau pentru achizitionarea unei masini de teren 4x4
O masina de teren, sau cel putin un SUV cu tractiune integrala, este o masina care are foarte putine limite. Poate fi folosita iarna in orice conditii, dar este foarte utila si pe timp cald, cand doresti sa mergi pe drumuri neamenajate la munte sau chiar la mare. Mai mult, atunci cand vrei sa tractezi o rulota, platforma sau o remorca, tot de un atelaj de teren ai nevoie. Asa ca nu trebuie sa ne mire numarul mare de masini de tip SUV sau pentru off-road care circula pe strada. Si nu trebuie sa ne mire nici ca acestea au mare cautare. Dar la ce e bine sa ne uitam?
Distribuie pe Facebook

SUV sau Off-Roader?

Inainte de toate, cand avem banul in buzunar, trebuie sa ne gandim ce vrem sa facem cu masina pe care ne dorim sa o cumparam. Avem doua variante: vrem o masina cu care sa mergem zi de zi in oras, iar la final de saptamana sau in vacanta sa avem cu ce sa mergem pe drum forestier sau soft-road fara prea mare noroi si pante extreme. Sau, vrem o masina strict pentru distractie si dedicata mersului pe teren accidentat.

Daca vrem o masina de zi cu zi, trebuie sa ne orientam spre un SUV sau Crossover. Niste exemple ar fi Dacia Duster, Renault Koleos, Toyota RAV4, Nissan X-Trail, Mitsubishi Outlander, Opel Frontera, Volkswagen Tiguan, Hover CUV, etc. Exista si masini putin mai agresive, adica SUV-uri din clasa mare, cum ar fi Nissan Terrano, Mitsubishi Pajero, Mercedes-Benz ML, Porsche Cayenne, etc. Aceste masini se preteaza cel mai bine pentru un mers exclusiv urban, cu iesiri ocazionale in teren. Au motoare destul de economice, iar sistemele 4x4 nu sunt permanente, fie ca e vorba de cuplare manuala sau automata "on demand", adica atunci cand masina simte ca ramane fara aderenta.

Masini 4x4Nissan X-Trail: SUV

Masini 4x4Nissan Patrol: Off-Roader

Daca ne dorim un autoturism ceva mai potent, pentru iesiri mai dese in teren sau numai pentru asa ceva, masini pe care nu dorim sa le chinuim zilnic prin trafic, avem alta categorie la dispozitie. E vorba de SUV-uri XXL special fabricate pentru off-road. Multa lume spune despre aceste masini ca se cheama Jeep-uri, desi toata lumea stie ca marca Jeep este marca... Jeep. In aceasta categorie intra Nissan Patrol, Toyota Land Cruiser, Jeep Grand Cherokee, Jeep Wrangler, Toyota Hilux, Nissan Navara, Mercedes-Benz Clasa G, Range Rover, Defender, etc.

Acestea din urma se remarca in general prin prezenta unor punti rigide, atat pe fata cat si pe spate, si suspensii heavy-duty capabile sa reziste la o intalnire cu pietrele sau gropile adanci.

Asadar, daca vrei iesiri ocazionale, concentreaza-ti atentia asupra unui SUV modest cu tractiune integrala, iar daca vrei sa stai mai mult in off-road, ia-ti o masina mai serioasa, facuta special pentru asa ceva.

Monovolum sau Pick-Up?

Desi un pick-up poate parea mai amuzant, mai agresiv si mai "comercial", aceasta caroserie nu este intotdeauna cea mai buna. Un pick-up este facut sa care lucruri mari ce nu sunt afectate de ploaie sau zapada. Daca insa vrem sa ducem bagaje, valize, scule de pescuit, scaune de picnic, mancare, bautura, etc, nu pre avem ce face cu un pick-up. Poate doar daca mai investim si intr-o lada de transport.

In schimb, o caroserie monovolum, cum sunt majoritatea SUV-urilor, poate nu ne permite sa caram un frigider in picioare, dar macar bagajele noastre vor sta in siguranta, la loc uscat, departe de ploaie sau privirile hotilor curiosi.

Benzina sau diesel?

Aici e vorba in special de preferinte, insa ar trebui sa fie elocvent factorul nevoilor personale. Pentru un SUV de oras, care circula mult, ar fi mai bine sa te bucuri de un consum mic, asadar de un propulsor pe motorina. Masinile pe benzina consuma mai mult si nu se bucura de cuplul de la turatia joasa pe care o au cele diesel. Asadar, unde sunt avantajele motorului diesel la un SUV 4x4?

Pai nu prea sunt decat la pretul de achizitie. Iti cumperi o masina pe benzina doar ca nu ai bani de una diesel. Sau, in cazul masinilor second-hand, iti iei un benzinar ca este mai fiabil. Insa in teren, un atelaj diesel poate fi egalat numai de un benzinar cu o capacitate mare de tot. De exemplu, un dieselar de 2,4 litri japonez are acelasi cuplu ca si un benzinar de 4,7 litri american. Aici insa intervin taxele si impozitele.

In concluzie, daca nu esti nascut in miros de benzina si tii la turatiile mari, ia-ti un diesel neaparat. In special daca cauti o masina de off-road. Cand vei fi impotmolit sau cand vei urca o panta abrupta, la un motor diesel cuplul maxim este de la 1500-2000 rpm, in timp ce la un benzinar incepe de la 3700 sau mai mult. Asadar, cuplul conteaza enorm. Si cuplul ti-l da numai dieselul atunci cand iti trebuie.

Cutie automata sau manuala?

De fiecare data cand cumparam o masina, la fel ca si la tipul de carburant, trebuie sa ne interbam cat mergem cu ea. O cutie manuala este de preferat la o masina cu care nu mergi asa de mult, iar una automata este buna cand esti zilnic intr-un trafic aglomerat.

Dar si in off-road, tot mai multa lume spune acum ca o transmisie automata este mai avantajoasa. De ce? Sa zicem ca esti in urcare pe o panta plina cu pietris, noroi, etc. Daca urci si te opresti, ca sa pleci de pe loc din nou cu o masina care are cutie manuala, vei avea de furca, masina dorind sa plece cu spatele la vale. Acelasi lucru se intampla si daca esti in vreo pozitie incomoda pe pietre sau busteni. In schimb, cu o cutie automata, nu vei pomeni de asemenea probleme si masina va fi mai usor de controlat.

Din nou, daca tragem linie, vedem ca o masina cu o cutie automata este mai buna, mai comoda si mai fiabila decat una cu transmisie manuala. Problema este aceeasi ca mai sus: pretul de achizitie. Daca avem bani de cutie automata, nu trebuie sa ezitam.

Masinile second-hand: la ce sa ne uitam?

Nu toata lumea are bani de masini noi. Insa atunci cand cumperi o masina la mana a doua, e bine sa te asiguri ca nu arunci banii pe un atelaj care nu merita. Inainte de a inmana banii, trebuie sa duci masina la un service autorizat. Asta e cea mai sigura si mai rapida varianta ca sa te asiguri ca nu sunt probleme majore cu masina, dar si sa ai deja o lista cu banii pe care trebuie sa-i investesti imediat dupa achizitie: revizie general cu filtre, ulei, eventual placute si discuri, poate un ambreiaj, poate un pivot, de ce nu o distributie, etc.

Tot la service iti dai seama si daca masina a fost chinuita, daca are indoituri sau fisuri ale sasiului, si daca au fost reparatii la caroserie. Dupa ce te asigura cineva autorizat si cu experienta ca masina este in stare tehnica buna, atunci te poti uita si singur la cateva elemente esentiale in cazul unei masini de teren.

1. Anvelopele. Niciodata sa nu cumperi o masina care are anvelope uzate la maximum sau neuniform. La masinile de teren, pneurile sunt foarte scumpe si greu de gasit. Asigura-te ca masina pe care doresti sa o cumperi are anvelope foarte bune, care nu iti vor da batai de cap inca 2-3 ani de acum inainte. Sau, daca vezi ca sunt foarte uzate, este un bun motiv de negociere la sange. Pentru ca un set de pneuri dedicate SUV-urilor sau mersului in teren accidentat, fie AT sau MT, costa chiar si 1000 de Euro/setul.

2. Tractiunea integrala. Asta poti sa verifici singur sau la service. Uita-te atent la cutia de transfer, de fapt ascult-o, daca cupleaza bine sau se aud ceva agataturi. La fel si la cuplajele rotilor, la cardane, diferentiale si cutia de viteze. Totul trebuie sa mearga usor, lin si fara sunete zgomotoase. Orice defectiune sau ceva ce nu merge poate semnala o intretinere proasta, cauzata de lipsa uleiurilor sau fortare in teren. Si, desi un cuplaj care nu merge poate parea ceva usor de reparat, in spate se pot ascunde chestii complicate: planetare ce necesita inlocuire, probleme la cutie, etc.

Masini 4x4Jeep Wrangler cu anvelope MT

Accesorii utile

Fie ca sunt deja instalate pe masina, fie ca avem de gand sa le procuram ulterior, accesoriile pentru off-road sau petrecere in aer liber sunt destul de costisitoare. Sa luam de exemplu cateva accesorii pentru o masina de off-road care se respecta.

Un troliu variaza de la 340 de Euro, unul fabricat in China no-name, pana pe la 1000 de Euro unul marca Warn, de calitate superioara. O bara speciala cu suport de troliu costa si ea cam 500 de Euro, la fel si un portbagaj de plafon. Un set de pneuri MT marca BF Goodrich costa cam 700 de Euro sau mai mult, iar o pereche de proiectoare de calitate ajunge pe la 200 de Euro. Daca vrei un kit de inaltare, trebuie sa scoti din buzunar aproximativ 600 de Euro, fara prea mari pretentii.

Daca ai insa o masina de tip SUV, poti sa cumperi pneuri de tip AT, ceva mai docile decat MT-urile, care costa mai putin, in jur de 600 de Euro, un portbagaj de tip Thule inchis pentru plafon cu brate te va duce pe la 400 de Euro, iar un carlig de remorcare in jur de 300 de Euro cu tot cu montaj.

Pentru ca preturile acestor accesorii este destul de mare, nu e rau sa cautam o masina deja dotata cu asa ceva, in cazul celor la mana a doua. Sau sa luam in calcul si investitiile ulterioare pe care avem de gand sa le facem.

Masini 4x4Troliu WARN

Concluzie

O masina de teren cu care sa ne facem treaba, fie ca o facem ocazional sau mai des, ar trebui sa aiba un motor pe motorina, care ofera consum redus si cuplu mare la turatie mica, transmisie automata si cat mai multe accesorii care sa te ajute. Asta este scenariul ideal, dar nu toata lumea isi permite o astfel de masina. Ne facem treaba si cu benzinare cu o cutie manuala, totul depinde insa de bani. Dar oricum, poate cel mai important amanunt in achizitionarea unei masini 4x4 este gandirea initiala: la ce ne trebuie masina? Cat avem de gand sa o conducem, cati kilometri pe an? Merita o masina noua sau una la mana a doua? Si dupa ce ne dam seama ce avem nevoie, atunci putem incepe sa cautam masina care sa ne scoata de pe asfalt si sa ne ofere zile si saptamani intregi de placere in salbaticie si pe drumuri demult uitate de om.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Masini 4x4
mai multe