GPL-ul, carburantul cu cea mai mare crestere de pret in ultima perioada. Mai este oare eficienta instalatia GPL?

GPL-ul, carburantul cu cea mai mare crestere de pret in ultima perioada. Mai este oare eficienta instalatia GPL?
De acord, benzina s-a scumpit, la fel si motorina. Insa GPL-ul a avut o crestere si mai mare a pretului in ultima vreme. Daca benzina s-a scumpit din 2010 incoace cu 28 de procente, motorina cu 37%, iata ca GPL-ul si-a dublat pretul, crescand de la 1,93 de lei/litru in mai 2010, la 2,95 lei/litru in prezent. Adica GPL-ul s-a scumpit intr-un an cu 53%. Sa mai fie oare instalatia GPL pe masina solutia cea mai buna?
Distribuie pe Facebook
Nu e de mirare ca tot mai multi romani incep sa caute oferte pentru masini electrice. Pentru ca toti combustibilii sunt scumpi si devin mai scumpi. Motive se gasesc intotdeauna: cotatia petrolului, cursul valutar, accizele, TVA, profitul petrolistilor etc. Unii soferi au inceput sa vaneze promotiile din weekend-uri sau statiile cu preturi mai mici, altii protesteaza apeland la transportul in comun sau achita carburantul cu maruntis, dar traficul nu difera mult fata de perioada in care un litru de benzina costa sub un euro.
De exemplu, in urma cu trei ani un litru de benzina avea pretul de 3,52 lei (0,84 euro). Acum pretul este de 5,7 lei (1,28 euro), conform datelor inregistrate de Oil Bulletin. Acest lucru inseamna o crestere de 62%, raportat la lei, sau de 52% daca efectuam calculele in moneda europeana.
O crestere mai mare s-a inregistrat la motorina, al carei pret a crescut cu 64% daca ne raportam la lei sau cu 53,8% in euro. Totusi cea mai mare crestere a pretului s-a inregistrat la GPL. Un litru de GPL era comercializat cu 1,8 lei, in urma cu trei ani, in prezent pretul este de aproape 3 lei/litru (2,95 lei), conform Oil Bulletin.
Pentru a vedea si mai clar diferenta intre evolutiile celor trei tipuri de carburant am realizat graficul de mai sus. Asa cum se poate observa din datele publicate de Eurostat (Oil Bulletin) gazul petrolier lichefiat s-a scumpit in ultimele 28 de luni cu aproape 59%. Motorina a inregistrat o crestere de aproape 50%, in timp ce benzina s-a scumpit cu 37%.
Mentionam faptul ca preturile sunt cele publicate de Eurostat si pot diferi fata de preturile practicate de comerciantii de pe piata romaneasca. La Lukoil, spre exemplu, a treia cea mai mare companie petroliera din Romania dupa numarul de statii, un litru de GPL costa peste 3 lei, cel mai mare pret fiind inregistrat in luna februarie 2012, cand pretul a ajuns si la 3,23 de lei.
Totusi, daca ne raportam la evolutia din acest an, atunci benzina este lider la scumpiri cu o crestere de 4,3% in ultimele patru luni. Pe locul secund se pozitioneaza GPL-ul, cu o crestere de 2,5%, iar motorina cu 2,3% se pozitioneaza pe al treilea loc. Daca facem insa comparatie cu preturile din luna mai 2010, putem observa ca motorina s-a scumpit cu 37%, iar benzina cu numai 28%. In acelasi timp, un litru de gaz petolier lichefiat a crescut cu 53%, de la 1,93 lei la 2,95 de lei.
Avand in vedere graficul si datele prezentate mai sus va invitam la o dezbatere. Ce este mai rentabil: autoturism pe motorina sau pe benzina? Mai este o solutie instalatia GPL sau nu?
Va reamintim ca potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, numarul autoturismelor existente in parcul auto national era la finele anului trecut de 4.322.951 de unitati. Pe benzina erau inregistrate 2.946.836 de masini, iar pe diesel, 1.374.748 de unitati.
Distribuie pe Facebook
mai multe