Editorial: Jepcarii si teparii din Targul Vitan

Editorial: Jepcarii si teparii din Targul Vitan
  • Piesele auto de la comerciantii din targ nu au pret fix
  • Majoritatea pieselor comercializate sunt de proasta calitate, aftermarket, fara garantie
  • Bonul fiscal si factura sunt date numai la cerere, cu pret marit
Distribuie pe Facebook

De aceasta data nu vom discuta despre vanzarile de autoturisme din celebrul targ al cartierului Vitan, targ ce se recomanda ca fiind cel mai mare din Europa. Ci despre vanzarile de piese auto si accesorii de la magazinele / standurile din incinta targului. Din propria experienta avuta zilele acestea, va impartasim si voua motivele pentru care targul Vitan este cel mai prost loc din care iti poti cumpara piese pentru masina ta.

Saptamana trecuta am facut un experiment. Am citit zvonuri pe net despre jepcarii din targul Vitan, cei care se regasesc pe cele 3 randuri de tarabe si standuri din partea dreapta a targului. Dar am vrut sa verificam pe propria piele. Si pentru asta, ne-am propus sa cautam o serie de piese extrem de uzuale, pentru o masina mai mult decat banala: Dacia 1310. Mai exact, am vrut sa cumparam planetare, discuri de frana, fuzete, butuci pentru rotile fata si un kit de ambreiaj. Evident, fictiv.

Inainte de a merge la targ, am vrut sa verificam preturile cu cele dintr-un magazin de piese auto. In urma recomandarilor, am aflat ca pe Soseaua Pantelimon, undeva pe dreapta, sunt vreo 3 magazine cu piese de Dacie, de la 1100 la Duster. Acolo am primit preturile pentru piesele de mai sus. Piesele se vand numai cu bon fiscal si factura la cerere.

Targ Vitan

Acum ca aveam o impresie despre ceea ce trebuia sa cautam, ne-am dus la Vitan. Primul rand este flancat numai de accesorii auto, majoritatea chinezarii de o calitate indoielnica: ornamente de toba, accesorii tuning, aripioare de rechin, stickere cu BOSS si Nike, folie auto, spray-uri diverse, vopseluri, jante, anvelope, consumabile, etc. Exista insa un rand dedicat pieselor auto. Aici era locul in care ne doream sa vedem cum sta treaba.

Inca de cum opresti masina in parcare, esti intrebat de toata lumea ce cauti, ce doresti, ce vrei sa cumperi. Planetarele care la magazin costau 190 de lei/bucata, facute de Conex, aici costau 230 de lei. Asta la prima strigare. Ca daca vroiai doua, mai lasa omul la pret. Pe la mijloc, ma opreste o tanti intre 2 varste. Ii spun ca sunt in cautarea a doua fuzete de Dacie 1310. "Aaaa, pai nu are nimeni asa ceva! Am doar eu, una singura, de stanga. Ti-o dau la pret bun, 250 de lei, e de uzina." Ii spun ca nu am ce face cu una singura si ca am nevoie de inca una, pentru dreapta. Mai intreaba cativa colegi si mai gaseste una cu 300 de lei "Nu cred ca asta ti-o lasa ca mine la 250, ca sunt piese rare, sunt scumpe, dar iti mai las eu sa le iei pe amandoua". I-auzi, ce fata buna!

Ma duc mai departe sa intreb de niste planetare. Imi zice unu ca are numai de origine, marca Dacia, foarte bune, la un pret incredibil de mic, special pentru mine, ca le cumpar pe ambele: 300 de lei/bucata. Intr-adevar, erau in cutie pe care scrie "Dacia - piese de origine", cu un timbru, totul pare original. Cand ma uit insa mai bine, pe ambele planetare este stantat semnul Conex. Adica au bagat planetare chinezesti, de Asam, care costa 190 de lei la magazin, in cutii de planetare Dacia. Pentru prosti, poate ca functioneaza teapa.

Aceeasi poveste este si cu discurile de frana. Vezi, Doamne, piese rare si scumpe: pe net costa 30 de lei/bucata, in targ incepeau de la 60 de lei. Nu existau doi comercianti care sa aiba preturi asemanatoare. Basca, preturile oscilau in functie de comportamentul clientului: vrei doua si bagi mana in buzunar sa le platesti, pretul ramane fix. Daca vede ca te coiesti si ca dai sa treci la taraba urmatoare, pretul scade brusc.

Cea mai tare faza a fost cand pentru o fuzeta care deja avea 2 preturi diferite, am primit un pret-record. Deci gasisem fuzeta pentru stanga cu 250 sau 300 de lei. La ultima baraca, aceeasi piese imi este oferita cu 120 de lei. "Cum ma sa-ti ceara 300, ca una de Logan costa 180 de lei???". Problema era ca tot pe stanga, de parca cele pe dreapta erau de colectie, erau rare, erau pe cale de disparitie. Insa, din vorba in vorba, vestea circula ca cineva isi cauta asa ceva si nu gaseste pe dreapta. Insa gasesc la un individ de pe randul din mijloc, care vinde filtre. Mi-o ofera la accesibilul pret de 500 de lei. Daca vreau, daca nu, sa fiu sanatos.

Targ Vitan

Ce trebuie sa invatam din asta?

- Comerciantii din targul Vitan sunt niste tepari. Nu au preturi fixe la nimic, le stabilesc pe loc, in functie de client.

- Piesele sunt mult mai scumpe ca in magazin. Clientul are impresia gresita ca daca merge la targ iese mai ieftin, dar se pacaleste.

- Orice piesa, fie si in cutie sigilata, trebuie verificata - poti avea surprize sa platesti pentru o chinezarie pretul unei piese de origine.

- Unicul scop al celor care vand la tarabele din dreapta este sa faca bani din vanzarea la suprapret.

- Niciodata sa nu cumperi din primul loc in care vanzatorul incearca sa te pacaleasca si sa te minta ca are cel mai bun pret si ca vinde piese rare.

- Tarabele de pe aceste randuri sunt magazine cu acte in regula. Proprietarii lor platesc chirie catre Autovit si sunt obligati sa dea bon fiscal. Si, evident, sa aiba preturi fixe.

Ce merita cumparat din targul Vitan?

Consumabile, precum filtre de ulei, aer, polen sau combustibil. Cu mentiunea ca trebuie sa te asiguri ca ce ai cumparat e pentru masina ta si ca iei bonul fiscal. Asta doar daca nu ai in drum un magazin care sa aiba piesele pe stoc. In schimb, nu trebuie sa cumperi ulei, chiar daca este la bidoane care au abtibilde cu holograma RAR. Mai bine le cumperi din Carrefour, daca nu vrei dintr-un magazin auto. La fel si cu acumulatorii: niciodata sa nu-i cumperi din targ, mai bine te duci undeva unde iti face si verificarea alternatorului si iti monteaza bateria.

Cam asta a fost experienta noastra din targul Vitan. Cel putin cu piesele auto noi. Si este aceeasi poveste cu orice marca, cu orice piesa. Ai un Ford Focus sau un Logan, un Peugeot sau un BMW? Sa fii sigur ca vei gasi in Vitan orice piesa. Dar de proasta calitate si mult mai scumpa decat o gasesti in magazine. Cat despre returnarea ei, o sa ai surpriza sa nu o poti face. Pentru ca nu vei primi garantie sau factura doveditoare la achizitie. Te sfatuim sa ocolesti acest targ daca doresti sa cumperi piese auto noi pentru masina ta. Mai bine apelezi la un magazin de piese auto care colaboreaza cu principalii importatori de piese in Romania.

Despre vanzarile de masini din targ, e alta poveste. La care lucram. Ne pregatim sa-ti aratam realitatea. Si in viitor iti vom povesti daca merita sau nu sa vizitezi acest loc pentru a-ti cumpara un autoturism la mana a doua, de ce personaje dai acolo, cum sunt facute actele si ce riscuri exista.

Distribuie pe Facebook
mai multe