Petrolul se va ieftini din nou. Cum va evolua pretul benzinei

Petrolul se va ieftini din nou. Cum va evolua pretul benzinei
  • Petrolul se va ieftini din nou. Cum va evolua pretul benzinei
  • Ce influenteaza fluctuatiile de pret ale petrolului
  • Componentele pretului carburantilor in Romania
Distribuie pe Facebook

Pretul petrolului a scazut vertiginos anul trecut, acest lucru traducandu-se prin costuri mai mici pentru consumatori. Dupa o revenire timida, costul carburantului este pe cale sa se prabuseasca din nou, estimeaza unii speciliasti.

Vara trecuta, pretul barilului de petrol scadea intr-un ritm alert, pierzand din iunie 2014 si pana in februarie 2015 aproximativ 50 procente. In schimb, costul la pompele din tara noastra a coborat cu doar 18% in aceasta perioada de timp, mai putin comparativ cu Bulgaria sau Franta.

In ciuda acestei situatii, in luna ianuarie, romanii plateau pentru un litru de benzina sub 5 lei - pentru prima data in ultimii patru ani, ceea ce dadea sperante consumatorilor. In prezent, soferii romani platesc cu 12% mai mult pe benzina si cu 7 procente mai mult pe un litru de motorina.

Schimbarile de preturi sunt cauzate de fluctuatiile barilului de petrol. Daca pana in luna aprilie am avut de-a face cu o crestere, se pare ca in cateva luni costul carburantului se va duce iar in jos.

Ce influenteaza fluctuatiile de pret ale petrolului

Pret Brent-ului, petrolul extras din Marea Nordului si marca de referinta pentru piata europeana, se ridica acum la peste 60 de dolari per baril. In loc sa creasca, costul carburantului ca se va prabusi din nou, spun expertii.

Un motiv invocat este acela ca revenirea din ultimele luni a reprezentat un rezultat al activitatii investitorilor si nu mecanismele clasice ale pietei. Asadar, cresterea a fost una artificiala, iar pretul va scadea inevitabil si drastic.

Marii producatori - SUA, Rusia si statele din OPEC (Algeria, Angola, Indonezia, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Venezuela) - tin productia sus intr-o lupta a economiilor la nivel international.

America incearca o destabilizare a economiei rusesti, iar tarile membre OPEC urmaresc sa puna piedici revolutiei energetice produse de exploatarea gazelor de sist de peste Ocean.

In prezent exista o abundenta de petrol pe piata, iar au reluat productia dupa ce anul trecut o oprisera. Potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energie, surplusul existent pe piata in acest moment se afla la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani si mai mare decat in ultimele patru trimestre precedente.

Analistii de la banca americana Goldman Sachs estimeaza ca Brent-ul se va vinde cu 60 - 65 de dolari per baril in perioada 2016 - 2019 si cu 55 de dolari per baril in 2020.

Componentele pretului carburantilor in Romania

Pretul benzinei si al motorinei din Romania este influentat si de cursul de schimb. Pentru ca barilul este comercializat in dolari, deprecierea leului in fata monedei americane va aduce o crestere in dreptul benzinei.

La finalul anului trecut, reprezentantii Rompetrol explicau ca pretul carburantului se alcatuieste din TVA, acciza si taxa de drum, plus costurile logistice, costurile de operare a retelei de distributie, costurile materiei prime, costurile financiare si adaosul comercial.

Asadar, in afara pretului petrolului, costul benzinei si motorinei la pompa este infleuntat si de alti factori. Taxele si accizele sunt componente extrem de importante ale sumei finale, insumand 60% din aceasta.

Anul trecut in aprilie, introducerea accizei de 7 eurocenti destinata constructiei de drumuri si autostrazi a cauzat o majorare de 41 de bani la litrul de benzina. Banii obtinuti in plus ar fi trebuit sa mearga spre constructia de drumuri, insa prim-ministrul Victor Ponta spunea zilele trecuta ca noua taxa pentru autostrazi "nu a fost un proiect bun".

In proiectul noului Cod Fiscal se anunta o compensare a suprataxei de 7 eurocenti prin diminuarea nivelului accizelor cu 20% la motorina si 18% la benzina de la 1 ianuarie 2016, insa Comisia de buget-finante a eliminat aceasta prevedere.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 20 Mai 2015