Prima Masina 2014: maine ar trebui sa inceapa, dar... intarzie

Prima Masina 2014: maine ar trebui sa inceapa, dar... intarzie
  • Perioada maxima de creditare este de 7 ani
  • Suma maxima imprumutata este 50.000 de lei + TVA
  • Nu se cunosc regulile de aplicare si nici cand va fi activ
Distribuie pe Facebook

Unul din mijloacele de propaganda mincinoasa in campania electorala in randul tinerilor a fost Programul Prima Masina Noua 2014 cu care Victor Ponta s-a mandrit in repetate randuri. Chiar el a scris pe pagina sa de Facebook ca de la 1 noiembrie intra in vigoare acest program. Adica de maine. Asa sa fie oare?

Ponta spune ca Prima Masina 2014 este un program menit sa-i ajute pe tinerii care vor sa-si cumpere o masina noua sa si-o poata permite. Nimic mai gresit si mai mincinos. Asa cum v-am mai aratat in repetate randuri, Prima Masina 2014 are, din pacate, mai multe dezavantaje decat avantaje. Degeaba plateste un tanar o rata lunara de 850 de lei pentru o masina noua, daca are de platit avans 10% din valoare, dar si Casco de 350 de Euro/an si un RCA ce poate sa ajunga si la 2500 de lei/an in cazul tinerilor de 18-20 de ani. Cu alte cuvinte, un tanar care are un salariu de 1500 de lei poate accesa Prima Masina, dar va ajunge sa plateasca lunar, vreme de 5-7 ani, circa 1200 lei/luna. Ceea ce este o mizerie ordinara.

Cu toate astea, cu toate ca este un program facut la repezeala in plina campanie electorala, tinerii nu sunt deloc prosti sau neinformati. Si realizeaza ca, desi conditiile sunt bune, adica o dobanda mica si suma garantata in procent de 50% de catre stat, dezavantajele nespuse de Ponta si de guvernanti sunt mai multe si extrem de costisitoare pentru tinerii din ziua de azi. Insa, Ponta nu tine cont de faptul ca un tanar plateste 2500 de lei pe an in cazul unui Logan amarat cu motor de 1.6, un lucru absolut absurd si prostesc. Ci el o tine pe a lui: Prima Masina va avea un succes colosal in randul tinerilor!

Prima Masina 2014 - Ponta

Oricum, cu succes sau nu, cert este ca maine trebuie sa inceapa programul. Cel putin, asa ne-a spus primul-ministru Ponta in repetate randuri. Dar noi avem indoieli serioase. De ce? Pentru ca programul a fost aprobat prin Ordonanta de Urgenta. Dar regulamentul de aplicare si normele metodologice nu exista. Acestea trebuie sa fie redactate, aprobate si publicate in Monitorul Oficial. Or, pana acum, nu am vazut nimic de genul asta. De aceea, avem toate sansele sa vedem Programul Prima Masina 2014 in vigoare abia anul viitor. Acum, cei care dau din gura si se lauda ca au realizat un program destinat tinerilor, sunt prea ocupati cu alegerile, pungile, galetile cu ulei si orez, dar si cu o campanie mizerabila, suprasaturata de minciuni. Nimic nou.

In concluzie, daca existau pana acum tineri care se pregateau de maine sa intre intr-un showroom ca sa isi plateasca avansul pentru un automobil de maximum 13.700 de Euro (valoarea maxima a creditului), ii sfatuim sa se relaxeze. Duminica trebuie sa mearga la vot, in luna decembrie trebuie sa se bucure de Craciun si Revelion, abia ulterior, daca vreun presedinte isi mai aduce aminte de ce a promis, poate vor exista sanse sa vedem Prima Masina in functiune.

Distribuie pe Facebook
mai multe