MERCEDES o pune pe Firea la zid: usile autobuzelor turcesti cumparate de primarie nu se deschid cat trebuie si vehiculele nu incap in garaje

MERCEDES o pune pe Firea la zid: usile autobuzelor turcesti cumparate de primarie nu se deschid cat trebuie si vehiculele nu incap in garaje
  • Mercedes si Karsan Otomotiv contesta castigatorul licitatiei
  • Nemtii invoca mai multe nereguli la autobuzele turcilor de la Otokar
  • Primaria Bucuresti a invocat secretul comercial
Distribuie pe Facebook

Constructorul german de automobile si un alt producator turc, participanti la licitatia pentru cele 400 de autobuze destinate Primariei Capitalei, au contestat oferta Otokar, declarata castigatoare.

Atunci cand nu rezolva traficul din capitala si nu viseaza la tramvaie suspendate, Gabriela Firea si angajatii din subordinea ei se specializeaza in autobuze.

Asa cum bine stii, turcii de la Otokar au castigat contractul de 400 de autobuze destinate Primariei Capitalei, luandu-le fata unor companii cu renume, precum Mercedes-Benz sau MAN. Comisia de licitatie desemnata de Primarie a precizat ca oferta turcilor, mai scumpa decat celalalte, a fost preferata pentru ca produsele lor sunt mai bune decat ale nemtilor de la Mercedes.

Halucinant, nu-i asa? Desigur, aceasta treaba romaneasca nu putea fi trecuta cu vederea de brand-ul din Stuttgart, care impreuna cu o alta companie turceasca (Karsan Otomotiv) participanta la aceeasi licitatie, a contestat decizia la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.

Din acte reiese ca oferta nemtilor a primit mai multe puncte la capitolul pret, dar ca a pierdut la partea calitativa in favoarea...turcilor de la Otokar. Mercedes acuza acum faptul ca nu i s-a explicat cum a fost punctata oferta Otokar si cea proprie din acest punct de vedere si mai mult decat atat, explica de ce autobuzele turcilor sunt neconforme.

In primul rand, nemtii arata ca autobuzele din gama de 10 metri si 18 metri lungime au cu pana la 30 de centimetri mai mult decat maximul admis, ca cele M3 nu sunt omologate pentru lungimile maxime admise, ca usile se deschid cu 10 centimetri mai putin decat minimul cerut sau ca nu respecta normele europene de rezistenta la vibratii.

Mai mult decat atat, autobuzele celor de la Otokar nici nu incap in service-ul mentionat ca reparator de turci, dat fiind ca latimea usilor este mai mica decat cea a autobuzului. Problema este ca si daca ar intra, ar face-o degeaba deoarece lifturile au o limita de ridicare de 3 tone, iar autobuzele au 11 tone.

Cealalta companie turceasca, care isi contesta la randul sau conationalii, mai arata ca autobuzele Otokar au motoare MAN, iar service-ul la care faceam referire mai sus nu este autorizat pentru repararea MAN-urilor.

Dupa modelul romanesc, Primaria Bucuresti a invocat secretul comercial si a refuzat informarea nemultumitilor.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 15 Martie 2018