Scapam, in sfarsit, de masinile cu volan pe dreapta? Senatorii au votat miercuri interzicerea circulatiei acestora pe drumurile publice din Romania

Scapam, in sfarsit, de masinile cu volan pe dreapta? Senatorii au votat miercuri interzicerea circulatiei acestora pe drumurile publice din Romania
  • Scapam, in sfarsit, de masinile cu volan pe dreapta?
  • Senatorii au votat miercuri interzicerea circulatiei acestora pe drumurile publice din Romania
Distribuie pe Facebook

Senatul a adoptat de curand, la mijlocul acestei saptamani, un proiect de lege prin care "se interzice circulatia pe drumurile publice a autovehiculelor inmatriculate sau inregistrate in Romania care au postul de conducere situat pe partea dreapta in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului".

Masinile cu volanul pe partea dreapta ar putea deveni - extrem de curand, doar o simpla amintire. Senatorii au votat si aprobat, in cursul zilei de miercuri, un proiect de lege ce prevede interzicerea circulatiei pe drumurile publice a "autovehiculelor inmatriculate sau inregistrate in Romania care au postul de conducere situat pe partea dreapta in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului".

De la aceasta regula vor fi exceptate, conform documentului publicat pe pagina Senatului, "autovehiculele de interes istoric si autovehiculele speciale utilizate in serviciile publice comunitare (curatenie stradala)".

Respectivul proiect stabileste si ca "de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, inspectia tehnica periodica a autovehiculelor care au postul de conducere situat pe partea dreapta in raport cu planul median longitudinal al acestora si care au fost inmatriculate sau inregistrate in Romania anterior acestei date se acorda numai cu conditia mutarii postului de conducere al autovehiculului pe partea stanga in raport cu planul median longitudinal al acestuia".

In acelasi document mai precizeaza, printre altele, si ca nerespectarea prevederilor "constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda" prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni, respectiv de la sase la opt puncte (intre 870 si 1.160 de lei).

Proiectul de lege, care va "intra in vigoare la 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei" prevede, totodata, si ca, la constatarea contraventiei, "politistul rutier procedeaza de asemenea la retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare ori a dovezii inlocuitoare a acestuia". Important de mentionat, Camera Deputatilor este for decizional, astfel ca are votul final.

Distribuie pe Facebook
mai multe