Toti soferii din Romania fac asta, dar nu stiu ca este ilegal. Uite cand trebuie sa folosesti, de fapt, avariile

Toti soferii din Romania fac asta, dar nu stiu ca este ilegal. Uite cand trebuie sa folosesti, de fapt, avariile
  • Soferii din Romania folosesc avariile pentru tot felul de situatii
  • Codul Rutier prevede insa numai trei cazuri pentru activarea acestora
Distribuie pe Facebook

Codul Rutier prevede numai trei situatii pentru folosirea regulamentara a luminilor de avarie.

Oprirea sau stationarea in locuri nepermise, pe post de multumiri adresate conducatorului care le-au acordat prioritate, iar lista poate continua la nesfarsit. Soferii din Romania folosesc luminile de avarie in fel si chip, insa aproape niciodata legal, asa cum prevede Codul Rutier.

Si daca tot veni vorba despre acest aspect, exista numai trei situatii in care celebrul triunghi de culoare sau pe fond rosu poate fi folosit regulamentar.

Potrivit articolului 114, alineatul 5, luminile de avarie se folosesc cand vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabila. Discutam, practic, despre o eventuala pana de cauciuc, o problema aparuta din senin la motor, in cazul unei tamponari sau a lipsei de benzina, de exemplu.

Un alt caz in care Codul Rutier obliga la aceasta masura este:

- cand vehiculul se deplaseaza foarte lent si/sau constituie el insusi un pericol pentru ceilalti participanti la trafic;

Din nou, motivele pentru o astfel de situatie sunt multiple si pot implica o pana de cauciuc, o problema aparuta din senin la motor sau alte avarii care pot permite insa deplasarea in continuare a vehicului, momentele in care este transportata o incarcatura sensibila si asa mai departe.

Intr-un final, folosirea luminilor de avarie mai este obligatorie si cand autovehiculul sau tramvaiul este remorcat, conform articolului 114, alineatul 5.

(6) In situatiile prevazute la alin.(5), conducatorii de autovehicule, tramvaie sau mopede trebuie sa puna in functiune luminile de avarie, in mod succesiv, in ordinea opririi si in cazul in care aceasta manevra este impusa de blocarea circulatiei pe sensul de mers, se mai arata in Codul Rutier.

De cealalta parte, celebrul triunghi de culoare sau pe fond rosu ar trebui lasat deoparte pentru oprirea sau stationarea in locuri nepermise. Si mai bine ar fi daca soferii din Romania ar renunta complet la acest gest, care le poate aduce cel putin 2 puncte de penalizare.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 16 Iulie 2018