ASF a retras autorizatia celui mai mare asigurator auto. Ce se intampla cu soferii care au RCA la City Insurance

ASF a retras autorizatia celui mai mare asigurator auto. Ce se intampla cu soferii care au RCA la City Insurance
  • ASF a retras autorizatia celui mai mare asigurator auto
  • Ce se intampla cu soferii care au RCA la City Insurance
Distribuie pe Facebook

Oficialii Autoritatii de Supraveghere Financiara au anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, retragerea autorizatiei de functionare a City Insurance.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) din Romania aduce la cunostinta ca, dat fiind faptul ca nu a fost facuta dovada documentata a modului in care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va detine permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerinta de capital de solvabilitate (SCR) si cerinta de capital minim (MCR), precum si lipsa fondurilor proprii de baza eligibile sa acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculata si valoarea MCR calculata, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) lit. d) si lit. e), art. 67 alin. (1) lit. a), art. 72 alin. (1) si art. 95 alin. (1) din Legea nr. 237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, data fiind si inexistenta varsamantului la capitalul social, in urma analizarii modului de indeplinire a masurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat ca Planul de finantare pe termen scurt si Planul de redresare sunt in mod evident neadecvate si nu asigura restabilirea situatiei financiare a societatii si, pe de o parte, solvabilitatea societatii este in continua deteriorare iar, pe de alta parte, societatea se afla in incapacitate vadită de plata.

In consecinta, pentru protejarea asiguratilor, Consiliul A.S.F. a decis:

- retragerea autorizatiei de functionare a Societatii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., in conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea starii de insolventa a Societatii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., astfel cum este definita de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) si lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare si promovarea de catre A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva societatii, conform dispozitiilor art. 249 din legea referita", se precizeaza in documentul anterior mentionat.

Preturile la RCA ar putea creste

Potrivit lui Valentin Ionescu, director in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, brokerii din piata au fost deja anuntati despre situatia celui mai mare asigurator auto si, daca ar mai face polite in numele City Insurance, ar incalca legislatia in vigoare. "Piata, in urma acestei decizii, urmeaza sa se balanseze, sa se reaseze, se va muta din cota de piata a acestei companii, se va distribui catre celelalte companii ramase in piata. Mai sunt opt companii, unele dintre ele fac parte din grupuri foarte mari, cred ca au capacitatea sa absoarba clientii companiei City", a declarat oficialul la Digi24.

Acesta a lasat sa se inteleaga si ca preturile la RCA ar putea sa creasca odata cu retragerea autorizatiei de functionare a City Insurance. "Este o intreaga discutie in jurul acestor tarife. Aceasta companie a avut probleme tocmai din cauza faptului ca vindea la tarife nesustenabile, adica la tarife foarte mici. Avand in vedere ca nu avea lichiditati, nu putea sa-si plateasca daunele. Ne punem aceasta intrebare: erau corecte preturile City? Da, pentru marea populatie aceste preturi erau atractive, dar tarifele nu acopereau daunele si cheltuielile interne ale companiei".

Ce se intampla cu soferii care au RCA la City Insurance?

Pentru soferii care au RCA la City Insurance, decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara nu schimba, cu mult, situatia. In cazul unui eveniment rutier, acestia nu vor mai merge la companie pentru constatarea daunei, ci la Fondul de Garantare. "Va face un dosar de dauna, asa cum se facea inainte, se proceseaza si isi asteapta randul la plata", a tinut sa precizeze Valentin Ionescu, director in cadrul ASF, pentru sursa mentionata anterior.

De asemenea, exista optiunea ca asiguratii sa denunte aceste polite, sa renunte la ele, sa primeasca restul de bani pentru perioada ramasa si sa-si faca asigurare la o alta companie. "Din analizele noastre, rezulta ca majoritatea politelor acestei companii expira in maximum sase luni", a mai declarat Valentin Ionescu.

Distribuie pe Facebook
mai multe