Liber la abuzuri ale Politiei sau scapam de accidente? Modificari ale Codului Rutier

Liber la abuzuri ale Politiei sau scapam de accidente? Modificari ale Codului Rutier
Codul Rutier se schimba si noi prevederi urmeaza sa intre in vigoare de sambata, 12 octombrie. Cea mai importanta se refera la faptul ca soferii vor primi intre 6 si 8 puncte amenda daca folosesc telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil. Si aici nu ne referim la vorbit, ci atingerea, butonarea, utilizarea acestor dispozitive. Dar cum vor depista politistii faptul ca soferul trimite un mesaj de pe telefon?
Distribuie pe Facebook

Romania este o tara speciala. Extrem de speciala. Desi exista legi, nu exista oameni care sa le puna in aplicare. Concret, exista si acum legi, insa numarul politistilor rutieri este atat de scazut, incat la fiecare 10.000 de abateri de la legislatia in vigoare, se aplica o singura contraventie. Exista de ani buni si articolul din Codul Rutier care spune clar ca "folosirea dispozitivului mobil este interzisa in timpul conducerii". Interesant este ca se spune clar in lege de "folosire", nu "vorbit la telefon", adica si trimisul de mesaje, selfie, pozat, orice, era deja implicit.

Insa Politia Rutiera a simtit ca e nevoie sa schimbe legea. Au reformulat putin articolul, dar mesajul e acelasi: daca folosesti telefonul, in orice fel, iei amenda. S-a schimbat si amenda. Daca pana acum riscai 2 puncte amenda, adica 290 de lei, din care plateai 145 de lei pentru ca erai prins vorbind la telefon, acum risti intre 6 si 8 puncte amenda. Practic, 870 de lei e cea mai mica amenda pe care o sa o iei de acum inainte daca dai mesaje in timp ce conduci sau faci altceva care implica un dispozitiv mobil. Din cei 870 de lei poti plati 435 de lei, adica jumatate din amenda, in termen de 2 saptamani. Chiar si asa, 435 de lei, adica aproape 100 de Euro, pare cam mult doar ca ai dat un mesaj pe Whatsapp, nu?

Legea e cam la fel, sanctiunea s-a schimbat. In plus, in categoria celor care vor fi sanctionati la fel ca soferii intra si biciclistii sau conducatorii de trotinete. Mai pe romaneste, daca esti pe bicicleta si butonezi telefonul cu o mana si dai peste un politist cu exces de zel, iei 435 de lei amenda minima. Dar si inainte era aceeasi lege, deoarece bicicleta este considerata tot vehicul si era acelasi lucru ca si la soferi, dar amenda era cea minima de 145 de lei. Nicio schimbare, doar valoarea amenzii...

Interesant este de vazut cum vor aplica politistii aceasta lege. Invitat la DigiFM, comisarul Cristian Andries, a spus ca politistii isi vor folosi "propriile simturi" pentru a aplica legea. Adica isi vor folosi un singur simt: vazul. Daca in cazul vitezei trebuie sa fii prins de un aparat omologat de radar, in cazul celorlalte nereguli politistii se bazeaza pe simturi, 99% vaz si uneori chiar si auzul. Adica daca aud ca ai claxonat degeaba ca fraierul in intersectie, te pot amenda ca nu ai voie sa claxonezi. Dar in rest, ochii sunt cele mai importante "arme" ale unui agent rutier.

Sa luam cateva exemple: politistul din intersectie vede ca soferul care asteapta la semafor sta cu ochii in jos, deci se uita in telefon. Sau un agent pe motocicleta care trece pe langa masini, vede cum soferii butoneaza. Sau de pe trotuar, echipajele de politisti identifica soferii care vorbesc, care stau cu o mana pe telefon sau care au ochii indreptati in alta parte. Este valabil si pentru soferii care au telefonul in suport si butoneaza ca sa bage o adresa pe Waze. In toate aceste cazuri, amenda de 870 de lei scrie pe tine, plus 4 puncte contraventionale.

Inca un lucru important este faptul ca aceste contraventii se pot transforma usor in retinerea permisului. De exemplu, daca tu depasesti linia continua ca sa depasesti, esti tras pe dreapta si amendat, dar nu ramai fara permis. Daca insa esti prins facand asta, in timp ce tu foloseai si telefonul mobil, ramai fara permis. Practic, folosirea telefonului te poate lasa de acum si fara permis, evident, daca exista politistul care sa te vada facand asta!

Din fericire, numarul de abuzuri ale politiei a scazut considerabil in ultimii ani. Acum nu mai sunt agenti care o iau personal, care sa te santajeze cu spaga sau care sa se trezeasca cu fata la perna si sa te amendeze inutil si pe nedrept. Legea le permite sa isi foloseasca simturile si, daca tu crezi ca ai fost nedreptatit, legea te lasa sa faci contestatie. Adica daca politistul zice ca ai trecut pe rosu, nu ai ce face, trebuie sa lasi permisul si, daca vrei, sa faci contestatie. La fel va fi si cu noua varianta a Codului Rutier. Politistul va zice ca te-a vazut butonand telefonul, soferul va zice ca nu, isi aranja verigheta pe deget. Si tot asa.

In cazul in care, cumva, peste noapte, politistii se vor trezi cu chef de munca si vor incepe sa dea amenzi in stanga si in dreapta, va urma o ploaie de contestatii. Dar, repetam: legea era si pana acum, numai ca nimeni nu avea chef sa o puna in aplicare. Nu era nevoie de schimbari ale legii, doar de niste oameni care sa iasa pe strazi si sa ii amendeze pe soferii care foloseau telefonul la volan. In concluzie, noi consideram ca nu se va schimba absolut nimic. Mai bine s-ar schimba ministrii de interne incompetenti, aparuti acolo din functie de secretara de birou, mai bine s-ar schimba generalii si toti sefii cocosati de atatea medalii si decoratii primite pe nedrept, care inca traiesc ca inainte de '89 cu burta pe birou, pe bani grei, fara sa faca nimic in folosul cetateanului.

Mai simte cineva ca in Romania nu mai exista politie de orice fel? Oamenii sunt rapiti, violati, omorati, agresati, batuti in amiaza mare, omorati in accidente rutiere si asa mai departe. Nu legile sunt probleme, ci faptul ca avem un minister condus in ultimii ani numai de martafoi pusi acolo politic, care au luat exclusiv masuri penibile. Au murit nu stiu cati politisti in misiune, ca nu exista echipamente si se face economie la patrulare mixta. Asa, si? S-a schimbat ceva? Nimic. Mor in fiecare zi oameni pe strazi, ca nu exista infrastructura. Ai auzit tu de vreun caz in care politia a amendat administratorul de drum? Niciodata.

Asadar, in loc de legi, este nevoie de oameni. Nu din aia murdari si cu foame uriasa de spaga si interese, ci oameni.

Distribuie pe Facebook
mai multe