Sondaj: ai incredere in Politia Rutiera din Romania?

Sondaj: ai incredere in Politia Rutiera din Romania?
Indiferent daca esti sofer sau pieton, tanar sau batran, barbat sau femeie, trebuie sa realizezi ca exista o institutie numita Politie care trebuie respectata si ascultata, atunci cand interactionezi cu reprezentantii sai. Insa soferii intra mult mai des in contact cu aceasta, in speta cu Politia Rutiera, o autoritate responsabila de siguranta celor care circula pe strazi. Insa cum e vazuta Politia Rutiera de catre soferii romani?
Distribuie pe Facebook

Ca sofer, cu siguranta ai avut de-a face pana acum de mai multe ori cu agentii rutieri. Sau ai putut observa in media, pe Facebook, pe Youtube, modurile in care actioneaza politistii rutieri in anumite situatii. De exemplu, eu am fost dezamagit profund de felul in care si-au demonstrat lipsa de experienta si de organizare agentii cand smecherul cu Porsche s-a baricadat in masina. Dar mi-am scos palaria cand am vazut ca politistii din Pitesti nu au stat pe ganduri si l-au umflat pe un taximetrist nesimtit care i-a injurat. Din nou, m-au dezamagit cand am vazut un agent care statea prea mult la discutii si tocmeli cu o soferita nesimtita, dar tare m-am bucurat cand l-au insfacat pe pustanul inconstient, oprit cu 17 focuri de arma. Din nou, parerea despre MAI si Politia Rutiera mi s-a schimbat cand am aflat ca seful Politiei Rutiere Buzau, Vasile Nicolae, circula de multi ani cu numere false la masina. Sau cand toata brigada de Politie Rutiera din Piatra Neamt a fost saltata de DNA pentru ca lua spaga, in frunte cu Viorel Andronic, comisar-sef. Dar, in final, mi-am dat seama ca nu toti politistii sunt la fel si ca se vede schimbarea la capatul tunelului, atunci cand am fost oprit de un agent tanar la Baba Novac, care m-a lasat fara permis 30 de zile.

Probabil ca asa se intampla cu toti soferii: parerea despre Politia Rutiera fluctueaza, cam ca indicele Robor sau cursul Euro/Leu. Azi iti vine sa iesi pe strada si sa-i strangi mana primului agent pe care-l intalnesti, maine iti vine sa-i numesti pe toti "militieni", cum le zice drojdierul de Ilie Nastase. Apropo de vedete: v-am zis ca cel mai mult si cel mai mult il ador pe agentul care i-a scos basinile din cap lui Boureanu cu un singur croseu? E eroul meu, pe cuvant!!!

Politia Romana, in general, in Romania, nu este deloc asa cum ne-am dori. Iti fura telefonul, bicicleta, iti sparge cineva boxa de la bloc, esti jefuit in tramvai, batut in Carrefour sau te-ai trezit cu anvelopele taiate, se urmeaza procedura, dupa care liniste si pace totala. Nimic nu se rezolva, de parca toate sectiile sunt suprasolicitate de crime, violuri si atacuri teroriste, iar maruntisurile nu mai sunt luate in seama. Adica increderea romanilor in institutia politiei romane este mai scazuta ca niciodata, din pacate. Si pe buna dreptate.

Insa Politia Rutiera este putin altfel. Orice padure are uscaturile ei. Da, cu siguranta vor mai fi cazuri de spagi, luare de mita, politisti nesimtiti sau care fac abuzuri. Nu am dubii. Insa, din fericire, spre deosebire de Parlamentul actual al Romaniei, ponderea este in favoarea binelui. Adica majoritatea politistilor rutieri sunt tineri, stiu cum sa vorbeasca cu omul, stiu sa priveasca dincolo de aparente, sunt mai bine informati, mai bine pregatiti si cu o conditie fizica mult mai corecta. Cazurile de abuz sunt tot mai putine, la fel si cele de mita, insa vedem tot mai des situatii in care agentii au salvat vieti si s-au sacrificat pentru altii.

Degeaba am eu o parere extraordinara despre politistii zilelor noastre si abia astept sa fiu oprit in trafic pentru a discuta cu ei, fara sa apelez la tertipuri cocalaresti cu sunat un prieten, scandal sau nu am actele la mine. Degeaba ii apreciez si ii simt ca vor, in sfarsit, sa il sustina, sa indrume si abia apoi sa-l santioneze pe sofer. Degeaba toate aceste ganduri pozitive daca un coleg cu Polo se plimba in fata mea fara sa dea semnal, fara sa se asigure si utilizeaza girofarul doar ca sa treaca pe rosu de intersectie ca se grabeste la shaorma...

Asa ca parerea mea este clara: respectul fata de Politia Rutiera a crescut enorm. La fel si increderea. Dar e loc de mult mai bine. Insa cu un asa guvern si cu un asa ministru de interne... ii inteleg si pe ei. Fara un lider bun, nu poti face performanta si avea rezultate.

Dar parerea voastra care este?

Sondaj

Ai incredere in Politia Rutiera?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Editorial DATA PUBLICĂRII: 25 Mai 2018