Care este diferenta dintre 4x4, 4WD si AWD?

Care este diferenta dintre 4x4, 4WD si AWD?
  • 4WD poate inseamna doua feluri de tractiune
  • Quattro sau xDrive sunt sisteme AWD
  • 4X4 o sa vezi doar pe masinile de teren
Distribuie pe Facebook

Cu siguranta ai vazut pe diverse masini, obisnuite sau de teren, inscriptii de genul 4x4, AWD sau 4WD. Si, la prima vedere, toate par sa indice acelasi lucru. Si anume, ca acel autoturusim are tractiune integrala. Dar totusi, sunt cateva diferente...

Inscriptia 4x4, de obicei, apare pe masinile de teren mai mari, cum ar fi Toyota Land Cruiser, Jeep Wrangler, Toyota Hilux si asa mai departe. Cand vezi ca scrie 4x4 pe o masina, inseamna ca acel model are tractiune 4x4 selectabila la buton, nu permanenta. Si ca in mod obisnuit merge cu tractiune spate. In plus, mai inseamna si ca tractiunea este impartita in mod egal la toate cele 4 roti. Adica nu o exista o punte care sa primeasca mai multa putere ca cealalta, asa cum se intampla la masinile din gama SUV mai mici sau crossovere. Sau, asa cum este cazul unor modele cu sisteme proprii de tractiune inteligente care functioneaza pe baza unor computere. Vezi xDrive sau Quattro.

AWD 4X4 4WD

Inscriptia 4WD inseamna ca acea masina are tractiune integrala selectabila, adica nu este permanenta, dar ca puterea este transmisa in moduri diferite catre roti. Adica aceste masini nu au un diferential blocant central care sa distribuie puterea catre puntea fata si spate in raport de 50-50. Aici intra multe categorii din gama SUV sau crossover, precum Dacia Duster, care beneficiaza de tractiune 4x4 selectabila la buton. De cele mai multe ori, aceste masini au tractiune fata si atunci cand selectam, avem 4x4 Auto sau 4x4 lock. Sistemul insa nu functioneaza in permanenta 4x4, decat cand este 4x4 lock, ci in modul automat transmite tractiune catre puntea spate la nevoie. Exista insa si cateva modele de SUV-uri care au tractiune 4x4 permanenta si poarta inscriptia 4WD.

AWD 4X4 4WD

Inscriptia AWD o vei gasi pe autoturismele fara pretentii de off-road, destinate in principal mersului pe asfalt. Sunt SUV-uri sau crossovere care au tractiune 4x4 permanenta. Aici intra atat masinile care sunt 4x4 fara selector de tractiune, dar folosesc 4x4 doar la nevoie, cat si cele care sunt 4x4 non-stop, indiferent daca este sau nu nevoie. Tot aici ar putea intra si masinile cu sisteme proprii de tractiune integrala, precum 4Motion, xDrive, Quattro sau 4Matic, sisteme care nu au selector de tractiune si functioneaza in permanenta 4x4, non-stop sau doar la nevoie (on demand), dar care nu folosesc aceasta denumire pentru ca le au pe cele patentate de companie.

AWD 4X4 4WD

In concluzie, cand vezi 4x4 te gandesti la masini cu tractiune spate si care intra in 4x4 de la buton, masini capabile in teren accidentat, cand vezi 4WD te gandesti la masini cu tractiune fata dar care de la buton se transforma in 4x4 sau care merg non-stop cu tractiune 4x4, iar cand vezi pe o masina AWD, te gandesti la masini fara pretentii in off-road, care merg in mod 4x4 permanent, neavand selector de tractiune, dar care pot fi 4x4 la cerere sau 4x4 non-stop.

Distribuie pe Facebook
mai multe