Ce trebuie sa avem in masina in cazul unui cutremur mare

Ce trebuie sa avem in masina in cazul unui cutremur mare
  • Mancarea si bautura, obligatorii in masina
  • Masurile pentru incalzire sunt benefice
  • Mijloacele de comunicare si energie, importante
Distribuie pe Facebook

Azi un cutremur de 3 grade, maine unul de 5 si poimaine unul mai mare. Ultimul cutremur petrecut in Romania a cam bagat in spaima locatarii, mai ales daca ne gandim ca a fost cel mai mare din ultimii 14 ani. Si chiar daca nu au fost pagube, oamenii incep sa-si faca griji si se intreaba cand urmeaza cutremurul cel mare. Si cum nu strica o pregatire buna, iata cum ne putem pregati masina, care poate deveni refugiul nostru.

Daca in Romania are loc un cutremur mai mare de 7 grade, cu siguranta lucrurile se vor complica. Pentru ca autoritatile nu au fost interesate timp de 30 de ani ca sa reconsolideze cladirile cu risc mare de prabusire, fara indoiala ca vor exista blocuri care vor cadea. Si chiar daca blocul tau inca va ramane in picioare, trebuie sa te pregatesti pentru zile multe de panica si haos. Lumea va da iama in magazine ca sa se aprovizioneze cu alimente si apa, curentul poate sa pice, sigur gazele se vor inchide, iar jafurile si talhariile se vor inmulti.

Specialistii spun ca, in cazul unui cutremur mare autoturismul personal poate deveni un refugiu, un fel de adapost secundar. Pentru ca dupa un cutremur pot urma replici, uneori la fel de mari ca incidentul initial, multi oameni parasindu-si locuinta din bloc dupa un cutremur. Dar unde te poti duce? Poti sa te adapostesti in masina personala, unul din cele mai sigure locuri in care poti sa stai.

Ideal este sa ai intr-un asemenea caz o masina cat mai mare, fie un monovolum cu 7-9 locuri, fie un break sau un SUV. Mai ales daca trebuie sa intri cu toata familia. Aici vei sta daca, cumva, blocul tau a fost avariat, daca ti-e frica sa te intorci inapoi in locuinta sau daca, in cel mai rau caz, locuinta a fost distrusa. Asa ca nu strica sa o pregatesti in acest scop. Adica sa iti pregatesti un kit special de cutremur pe care sa-l tii in masina tot timpul. Sunt 99% sanse sa nu-l folosesti vreodata, insa pentru acel 1% e bine sa fii pregatit.

Toate elementele de mai jos pot fi bagate intr-o cutie de plastic cu capac ermetic si, desi ocupa o buna parte din portbagaj, s-ar putea dovedi folositoare intr-o "buna" zi. Iata ce trebuie sa ai in masina.

Kit cutremur

Paturi

Statistic, majoritatea cutremurelor mari care au avut loc in Romania s-au petrecut intr-o luna de toamna-iarna, adica septembrie-decembrie. Asa ca trebuie sa ai in masina niste paturi care sa-ti tina de cald daca urmeaza sa stai in ea o noapte sau mai multe. Poti ramane si cu motorul pornit tot timpul, insa carburantul este limitat si se stie ca dupa un asemenea incident natural urmeaza cozi la benzinarii si stocurile se epuizeaza repede. Deci paturi care sa tina de cald sunt obligatorii.

Mancare

Exista kituri de hrana cu termen de garantie foarte mare, special pentru conditii de supravietuire. Adica mancare care sa fie depozitata in bunkere sau in zone de refugiu. Aici intra conservele, produse neperisabile, legume si fructe uscate, mancare deshidratata si alte alimente care nu se strica stand in masina cu anii. Exista si alimente dozate la plic, special gandite pentru armata, foarte concentrate, cu termen de garantie peste 50 de ani, cu dozaje precise, astfel incat doua linguri dintr-un plic sa te sature pentru o jumatate de zi. Acestea sunt scumpe, singurul avantaj fiind ca ocupa loc foarte putin si pot ajunge pentru mai multe saptamani.

Kit cutremur

Apa

Mai importanta ca mancarea este apa. Sa presupunem ca s-au inchis toate magazinele, ca alimentarea cu apa a fost oprita, ce faci? E bine sa ai niste rezerve proprii de apa. Si in masina ar fi bine sa ai cateva bidoane. Acestea se tin in portbagaj, unde este intuneric, deoarece daca sunt lasate la lumina soarelui vor face alge si nu mai sunt bune de consumat. La apa trebuie sa fim atenti cand expira si sa ne asiguram ca vom schimba in timp util apa cu una proaspata. Apa se foloseste atat la baut, cat si la gatit sau la spalat.

Carburant

Daca ai teama de cutremure, iti recomandam sa circuli cat mai mult cu rezervorul plin la masina. Adica atunci cand ajunge la jumate, sa faci iar plinul si tot asa. Ca daca e nevoie sa te refugiezi in masina, sa te deplasezi pe undeva, sa nu mai pierzi timpul la benzinarie. Mai ales ca s-ar putea sa fie coada sau sa nu gasesti carburant la pompa. Cu acelasi carburant poti lasa masina sa mearga pe loc sa te incalzesti, ca atunci cand raman soferii blocati iarna pe un drum ca nu au respectat indicatiile politistului rutier. Cine nu are motorina, ingheata de frig, cine are, sta la caldura...

Kit cutremur

Invertor

In mod ideal, nu strica sa ai in masina un invertor de curent care sa transforme 12 volti in 220. Astfel, iti vei putea incarca diverse accesorii, poti folosi un laptop, poti ilumina o tabara sau poti incarca mai multe telefoane in acelasi timp. E ca si cum ai avea o priza de acasa, singura diferenta este ca ai nevoie de pornirea motorului masinii ca sa redreseze acumulatorul, deoarece un invertor va consuma bateria repede stand pe loc.

Telefon

Americanii, experti in supravietuire si pregatirea pentru apocalipsa, au in kitul lor de survival si un telefon vechi, nu Smart, la care bateria tine cu saptamanile, alaturi de care au o lista de telefoane utile si cele ale cunoscutilor, plus un card SIM nou. Astfel incat, in cazul in care isi pierd telefonul propriu sa aiba un mijloc de comunicare cu alti membri ai familiei aflati mai departe. Un telefon este bun de pastrat in masina, astazi gasindu-se asemenea aparate clasice cu butoane, noi-noute, la sub 100 de lei in orice magazin cu electronice.

Kit cutremur

Haine

Pe langa paturi, e bine sa avem in masina si un set de haine pentru fiecare membru al familiei. Nu se stie cate zile vom sta departe de casa, cat de frig este sau unde vom dormi. Se intampla de multe ori, mai ales la blocurile comuniste, sa ramana in picioare, dar sa pice panourile laterale, destul incat sa transforme acel bloc intr-un schelet nelocuibil. Si asta inseamna ca nu te poti duce acasa ca sa iei ce vrei, deci niste haine de schimb sau unele care doar sa te incalzeasca, sunt numai bune.

Radio

Un scenariu foarte sumbru, dar care s-a petrecut la cutremurul din 1977, ar fi ca multitudinea de victime sa blocheze intregul oras. Adica serviciile de interventie sa fie suprasolicitate, curentul sa pice, sa se asterne teama si panica, magazinele sa fie golite, lumea sa iasa in strada de frica, telecomunicatiile sa pice si nimeni sa nu stie ce se intampla. Singura metoda de comunicare poate ramane clasicul radio, care transmite prin unde, nu prin internet sau semnal 3G. Asa ca e bine sa ne asiguram ca radioul masinii functioneaza, daca nu, sa avem un radio in masina alimentat cu baterii sau cu dinam.

Kit cutremur

Accesorii auto

Pe langa lucrurile mentionate mai sus menite sa te tina in viata si sa-ti faca viata in masina mai usoara, e bine sa avem pregatite si cateva accesorii auto. In primul rand, roata de rezerva trebuie sa fie umflata. Mai trebuie sa avem cabluri de alimentare curent, poate ca intalnim o masina care are nevoie de ajutor. Trebuie cablu de tractare, sa fim tractati sau sa scoatem pe cineva blocat in zapada, trebuie lanterna, manusi, lopata, betisoare de iluminat (cele care ilumineaza cand le indoi la mijloc), compresor sau pompa de roti, becuri de rezerva, lanturi de roti si elementele clasice de iarna, racleta, lichid dezghetare, etc.

Cine a trait in 1977 cutremurul stie ce inseamna panica totala. Astazi, nimeni nu se gandeste la ziua in care blocurile ar putea fi puse la pamant de un cutremur, asa ca nu prea se agita lumea. Dar acea zi poate veni oricand, pentru ca e se pune problema DACA, ci CAND. Cand va veni un cutremur mai mare de 7 grade. Autoritatile fac simulari, se pregatesc, chiar daca primariile, in loc sa arunce banii pe spitale mobile, ar investi in consolidarea blocurilor imbulinate in care traiesc adulti si copii. Adica sa rezolve cauza, nu efectul... Insa ideal ar fi sa ne vedem fiecare de treaba noastra si se ne pregatim. Un kit de supravietuire pentru acasa, dar si unul pentru masina, care, in cel mai rau caz, ar putea deveni noua noastra casa...

Kit cutremur

Kit cutremur

Kit cutremur

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Kit cutremur
mai multe