Imi expira ITP-ul in plina pandemie de CORONAVIRUS. Ce se intampla cu valabilitatea?

Imi expira ITP-ul in plina pandemie de CORONAVIRUS. Ce se intampla cu valabilitatea?
  • Ce se intampla daca expira ITP-ul in aceasta perioda?
  • Nu se prelungeste valabilitatea
  • Nu este afectata activitatea in statiile ITP
Distribuie pe Facebook

Tara noastra traverseaza o perioada dificila in care regula de baza este reducerea la minimum a contactului cu ceilalti. Bun, nu iesim fara vreun motiv bine intemeiat din casa, dar ce se intampla cu actele care expira in aceasta perioada? Ce se intampla cu ITP-ul? Ei bine, afli in randurile de mai jos.

Pandemia de COVID-19 a pus deja stapanire si pe tara noastra, numarul cazurilor crescand de la o zi la alta. Pe langa igiena personala, cel mai important lucru pe care il putem face in aceasta perioada este sa reducem la minimum contactul cu ceilalti.

Distantare sociala, cum i se spune in termeni de specialitate. Cu alte cuvinte, nu avem voie sa iesim din case fara vreun motiv bine intemeiat si daca o facem trebuie sa mentinem o distanta sigura fata de alti oameni, lucruri reglementate prin noile Ordonante Militare adoptate.

O intrebare pe care si-o pun mai toti soferii este ce se intampla daca expira Inspectia Tehnica Periodica in aceasta perioada? Se prelungeste valabilitatea?

Raspunsul este "Nu". Chiar daca Ordonanta Militara nr.3 din 24.03.2020 limiteaza circulatia persoanelor - inclusiv in intervalul orar 06:00 - 22:00, RAR a emis un comunicat de presa in care se arata ca "autoritatile competente nu au luat nicio decizie care sa schimbe in vreun fel legislatia in vigoare cu privire la valabilitatea inspectiei tehnice periodice. Orice decizie care priveste activitatea RAR in acest sens va fi comunicata cu celeritate pe toate canalele oficiale."

Pe de alta parte, Ministerul Transporturilor prin Registrul Auto Roman poate dispune inclusiv prelungirea valabilitatii ITP-ului, ca masura pentru prevenirea aglomerarilor de persoane si implicit a raspandirii coronavirusului, sau in situatia "masurilor exceptionale de limitare a circulatiei persoanelor", atunci cand expira perioada de valabilitate a avizelor, dar acest lucru nu s-a intamplat pana acum.

In ceea ce priveste prelungirea valabilitatii permisului de conducere, acest act intra sub incidenta art.12 din Ordonanta Militara nr.3 din 24.03.2020 care spune ca "Documentele care expira pe perioada starii de urgenta, eliberate de autoritatile publice, pot fi preschimbate intr-un termen de 90 de zile de la data incetarii starii de urgenta."

Distribuie pe Facebook
mai multe