Sfaturile expertilor: Tactici de condus pe vreme rea

Sfaturile expertilor: Tactici de condus pe vreme rea
  • Pastreaza distanta fata de masina din fata
  • Pierderea controlului rotilor din spate
  • Condus in siguranta in zone montane
Distribuie pe Facebook

Chiar daca zapada inca se lasa asteptata in zonele joase ale Romaniei, soferii trebuie sa stie cum se conduce pe vreme rea. Adica atunci cand avem vizibilitate scazuta, cand pe carosabil este polei, gheata sau zapada, sau atunci cand circulam in aglomeratie pe sosele muntoase.

De departe, cel mai important sfat atunci cand suntem la volanul masinii pe vreme neprielnica este sa reducem viteza. Daca avem viteza mai mica, vom putea frana mult mai bine in caz de urgenta. De fapt, atunci cand mergem cu masina iarna, totul se rezuma la aderenta anvelopelor pe suprafata de rulare. Iar aderenta inseamna oprirea automobilului la franare si pastrarea controlului in orice conditii. De unde si nevoia absolut necesara de a avea montate pe automobil pneuri de iarna calitative.

Pastreaza distanta fata de masina din fata

Daca circulam pe DN1, spre munte, sau in oras, in coloana, e bine ca iarna sa pastram o distanta mai mare decat pe timp calduros fata de masina din fata. Daca e nevoie sa oprim brusc, distanta de franare este mai mare si riscam un accident usor. Anvelopele de iarna contribuie la o franare optima atunci cand este frig afara, indiferent de suprafata carosabilului.

Tactici de iarna

Cresteti vizibilitate

Daca ninge, asigurati-va ca veti curata bine masina, mai ales toate geamurile, ca sa aveti o vizibilitate buna 360 de grade in jurul masinii. Astfel, va veti putea asigura mai bine, veti putea observa un pericol in timp util si veti vedea la timp diferite obstacole ca sa franati normal, fara sa bruscati pedala.

Cum sa franam

Pe asfalt alunecos, indiferent ca vorbim de polei, gheata sau zapada, nu faceti nici un fel de miscari bruste. Incercati sa franati treptat pentru a opri blocarea rotilor. Daca rotiile se blocheaza, vehiculul va aluneca si poate iesi de sub control. In cazul in care acest lucru se intampla, eliberati pedala de frana pentru a recupera din tractiune, apoi utilizati frana de motor alternativ cu pedala de frana.

Plecare

Pentru a evita riscul de alunecare atunci cand va deplasati pe zapada, este esential sa accelerati treptat. In cazul in care rotile aluneca, treceti in treapta de viteza urmatoare pentru a duce la scaderea fortei aplicata pe roti. Astfel, veti avea posibilitatea de a trece mai departe cu usurinta. Pentru a reduce riscul de alunecare atunci cand urcati o panta, utilizati o treapta de viteza mai mare decat cea folosita atunci cand circulati pe vreme uscata.

MICHELIN Alpin 5 2017

Viraje

Inainte de a intra intr-o curba, incetiniti in linie dreapta. Ridicati pedala de acceleratie din timp si folositi frana de motor. Pentru a evita lipsa de aderenta a anvelopei si pierderea controlului atunci cand luati coltul, virati cu o miscare constanta, care curge, fara sa bruscati volanul. Mentineti o viteza lenta si regulata. Daca facem miscari bruste in viraje, cand avem carosabil alunecos, riscam sa pierdem aderenta partii din spate a masinii si sa intram pe contrasens.

Pierderea controlului rotilor din spate

Daca masina pierde aderenta in spate (dar mai are inca pe fata), intr-un vehicul cu tractiune fata, accelerati usor pentru a va recapata echilibrul. Intr-un vehicul cu tractiune spate, ridicati usor piciorul de pe acceleratie pana ce rotile din spate isi recapata aderenta. Apoi, incet, accelerati din nou pentru a mentine viteza. Sub nici o forma nu trebuie sa franati, deoarece acest lucru va accentua dezechilibrul din spate.

Condus in siguranta pe zapada si gheata
• Demarati si puneti in miscare masina progresiv. Nu calcati pe pedala prea tare.
• Conduceti incet.
• Pastrati o distanta sigura de franare fata de vehiculul din fata.
• Mentineti o viteza moderata si folositi viteze inferioare pentru a controla vehiculul pe o panta.
• Folositi franele si acceleratia usor pentru a evita deraparea sau alunecarea.

MICHELIN Alpin 5 2017

Condus in siguranta in zone montane
Inainte de a conduce in zone montane, ar trebui sa:
• Verificati franele inainte de a pleca.
• Luati cu dumneavoastra toate instrumentele necesare in eventualitatea in care se defecteaza ceva.
• Verificati starea anvelopei de rezerva.
• Aduceti alimente suplimentare, imbracaminte adecvata si ajutoare in caz de urgenta.
• Verificati conditiile meteorologice si de drum in zona montana si alegeti traseul cu grija.
• Spuneti cel putin unei alte persoane unde si cand calatoriti si cand ar trebui sa va intoarceti. Daca nu reveniti la timp, sa poata alerta serviciile de urgenta necesare.

Mai multe sfaturi de condus gasesti direct de la expertul in anvelope, MICHELIN.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (16) Poze MICHELIN Alpin 5 2017
mai multe