De la anul, masinile cu defectiuni minore ar putea trece de ITP

De la anul, masinile cu defectiuni minore ar putea trece de ITP
  • Masinile cu defectini minore ar putea trece ITP-ul
  • Guvernul tocmai a aprobat un proiect de lege in acest sens
  • Daca trece de Parlament, acesta ar putea intra in vigoare in mai 2018
Distribuie pe Facebook

Guvernul tocmai a aprobat un proiect de lege care le va permite masinilor cu defectiuni minore sa treaca Inspectia Tehnica Periodica. Daca trece de votul Parlamentului, acesta ar putea deveni lege si ar putea intra in vigoare in mai 2018.

Toti romanii stiu ca ITP-ul este un adevarat cosmar, in special din cauza faptului ca il poti pica chiar si pentru o problema cat de mica. Spre exemplu, daca nu iti merge dezaburirea sau daca ti s-a ars claxonul si nu ti-ai dat seama, masina ta nu ia Inspectia Tehnica Periodica.

Autoritatile lucreaza la indreptarea acestor situatii penibile, iar in acest context, Guvernul tocmai a aprobat un proiect de lege care modifica si completeaza cadrul general de functionare a sistemului de Inspectie Tehnica Periodica. Cea mai importanta schimbare este ca masinile vor putea trece de aceasta testare chiar daca prezinta defectiuni minore.

"O noutate care este introdusa se refera la clasificarea defetiunilor constatate cu prilejul Inspectiei Tehnice Periodice, defectiuni care vor fi incadrate in functie de grade de risc asupra sigurantei rutiere, dar si de impactul asupra mediului," precizeaza purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu.

In cadrul aceluiasi act, se arata ca vor fi trei grade a defectiunilor: deficiente minore, deficiente majore si deficiente periculoase. Daca spre exemplu, masina ta are probleme la oglinzi, la sistemul de dezaburire sau la cel de iluminat, atunci vei fi incadrat la deficiente minore, si vei putea trece ITP-ul.

Cat despre celelalte categorii, Petrescu spune ca "Deficientele periculoase constituie un risc direct si imediat la adresa sigurantei rutiere sau care au un impact direct asupra mediului."

In cazul unor probleme majore sau periculoase, ITP-ul nu este trecut, insa va trebui sa te intorci pentru o noua inspectie in cel mult 30 de zile.

Asa cum spuneam la inceputul acestui articol, proiectul de lege a fost deocamdata aprobat de Guvern, urmand sa fie dezbatut in Parlament. Daca va trece si de cele doua camere, ar putea intra in vigoare in mai 2018.

Sursa: news.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe