Firea anunta REVOLUTIA: vinieta pentru intrarea in Bucuresti si interzis in centru pentru masinile poluante

Firea anunta REVOLUTIA: vinieta pentru intrarea in Bucuresti si interzis in centru pentru masinile poluante
  • Proiect de lege propus de Gabriela Firea
  • Vinieta electronica pentru intrarea in Bucuresti
  • Masinile poluante interzise in centrul capitalei
Distribuie pe Facebook

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a propus un proiect de lege prin care spera ea ca va rezolva problema poluarii din Bucuresti. Proiectul a fost lansat in dezbatere publica si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Dupa ce a anuntat ca a finalizat achizitia a 130 de autobuze cu sistem de propulsie hibrid Mercedes-Benz Citaro Hybrid, Gabriela Firea continua lupta impotriva poluarii din Bucuresti "din cauza ca in ultimii 30 de ani nu s-a luat nicio masura viabila pentru limitarea poluarii", isi motiveaza ea cele mai recente intentii.

Primarul General al Capitalei a propus in urma cu putin timp Consiliului General un proiect de lege prin care se va impune o vinieta speciala pentru intrarea in Bucuresti, pentru masinile din alte judete.

Mai exact, masinile inmatriculate "in provincie" sau in alte tari vor putea tranzita Bucurestiul numai dupa achizitionarea unei viniete electronice, botezata Oxigen-B (Bucuresti) care va costa 10 lei/zi sau 1900 de lei pe an. Amenda, pentru cei care nu isi cumpara aceasta vinieta dar tranziteaza totusi capitala, ar urma sa fie de 1500 de lei.

Daca aceste masini sunt Non Euro, Euro 1 sau Euro 2 "vor fi complet interzise in Centrul Capitalei" (fie ca platesc sau nu vinieta) dar vor putea tranzita Bucurestiul. Exceptie fac doar masinile din judetul Ilfov "unde in cea mai mare parte locuiesc tot bucuresteni si reprezinta zona metropolitana a capitalei," mai precizeaza Gabriela Firea.

Nici masinile cu norma de poluare Euro 3 nu scapa. Fie ca vorbim despre cele inmatriculate in tara sau in Bucuresti si Ilfov "accesul este permis (in centru) numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-C (adica Centru)" care va costa 75 de lei/luna si 900 de lei pe an.

Autoturismele vor fi monitorizate de 58 de camere pentru zona centrala si 146 amplasate in restul orasului. Asa cum era de asteptat, autovehiculele care apartin serviciilor publice comunitare, inclusiv ambulante, ISU, SMURD, pompieri, politie etc. sunt exceptate de la plata vinietei.

Proiectul de lege propus de Gabriela Firea se va afla in dezbatere publica 45 de zile iar la finalul lunii viitoare va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Daca totul decurge conform planului, acest proiect de lege ar putea intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2020.

Sursa: HotNews

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 14 August 2019