Liber la accidente din cauza neatentiei. Soferii nu mai sunt amendati daca folosesc telefonul mobil in mers

Liber la accidente din cauza neatentiei. Soferii nu mai sunt amendati daca folosesc telefonul mobil in mers
  • Legea a fost promulgata de presedinte
  • Adoptata in luna martie de Camera Deputatilor
  • Soferii pot folosi telefonul in mers atata timp cat are sistem hands-free
Distribuie pe Facebook

Legea potrivit careia soferii pot folosi telefonul mobil in timp ce conduc, cu exceptia ca acesta sa fie echipat cu sistem de tip "maini libere" a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

Dupa ce a fost interzisa, si chiar pedepsita cu patru puncte de penalizare si amenzi de pana la 1.160 de lei si in unele cazuri suspendarea dreptului de a conduce, folosirea telefonului mobil la volan va deveni din nou o practica obisnuita printre cei care nu se pot dezlipi de acest dispozitiv.

La inceputul lunii trecute, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege care sa le permita conducatorilor auto sa foloseasca telefonul mobil la volan, atata timp cat este prevazut cu sistem hands-free.

Pana la aceasta modificare, conducatorii auto nu aveau voie nici macar sa tina telefonul in mana cat timp sunt la volan, daramite sa-l si foloseasca.

Pretextul invocat pentru acest nou proiect de lege a fost ca tinerea unui telefon mobil in mana nu poate constitui motiv de sanctiune contraventionala.

Acum, actul normativ a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis astfel ca, OFICIAL, soferii nu vor mai fi amendati daca folosesc telefonul la volan daca este echipat cu sistem de tip "maini libere".

Totodata, prin acest proiect de lege au fost modificate doua texte din Codul Rutier pentru a permite circulatia autobuzelor, in regim de urgenta, pe calea de rulare a tramvaiului.

Potrivit noilor reglementari, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni "nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul, cu exceptia conducatorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a lasa liber tramvaiul la apropierea acestuia, cand drumul are o singura banda."

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a-II-a de sanctiuni "nerespectarea obligatiei de catre conducatorul vehiculului, cu exceptia conducatorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a circula pe un singur sir, indiferent de directia de deplasare, intr-o intersectie in care circula si tramvaie si de a lasa liber traseul tramvaiului atunci cand spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua siruri."

Distribuie pe Facebook
mai multe