Pariu ca nu stiai: ce amenda iei de la Politia Rutiera daca transporti pe scaunul din fata o punga cu pesti de acvariu?

Pariu ca nu stiai: ce amenda iei de la Politia Rutiera daca transporti pe scaunul din fata o punga cu pesti de acvariu?
  • Amenda este de 9-20 de puncte
  • Un punct amenda este de 125 de lei
  • In curand se va schimba legea
Distribuie pe Facebook

Codul Rutier din Romania are multe articole si paragrafe pe care nu strica sa le citesti din cand in cand. Pentru ca poti lua amenda extrem de usor, fara sa-ti dai seama, dintr-o banalitate.

Daca esti sofer si crezi ca le stii pe toate, ei bine, te asiguram ca nu le stii. Mai ales diverse articole si paragrafe care au tot fost modificate. De exemplu, in 2013, a aparut un nou paragraf la articolul 102, cel referitor la amenzile din clasa a 4-a pentru contraventiile facute de soferi.

Paragraful 27 introdus in anul 2013 spune exact asa: Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice - 27. transportul copiilor în vârsta de pâna la 12 ani sau al animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor.

De aici, deducem ca daca pe scaunul din fata se afla un copil de maxim 12 ani, un catel, o pisica sau orice animal, de ce nu niste pesti sau o testoasa care urmeaza sa fie pusi in acvariu, riscam o amenda. Mai precis, o amenda de 9 x 125 de lei = 1125 de lei. Sau 562 de lei in 48 de ore... Sau daca esti obraznic cu politistul, risti chiar 20 de puncte-amenda. Adica vreo 2500 de lei... Oricum ai da-o, este o suma uriasa.

Surpriza autoritatilor vine insa in curand, atunci cand se va mai adauga un paragraf. Si anume, proprietarii de animale de companie vor fi obligati sa transporte cateii, iguanele, serpii, pisicile sau guzganii doar in custi speciale, ancorate pe bancheta din spate sau in portbagaj. Legea vine ca urmare a alinierii la legislatia europeana care a sesizat multe cazuri de accidente grave in urma carora au decedat animale de companie. Adica masina a franat brusc, s-a tamponat, dar oamenii nu au patit nimic pentru ca aveau centurile de siguranta puse, in schimb, cainele a suferit rani grave in urma inertiei si a decedat.

Nu avem dubii ca aceste legi sunt bune si sunt menite sa salveze vieti. Dar speram ca politistii nu vor lua aceasta lege litera cu litera, ci atunci cand te vor prinde pe scaunul pasagerului cu o cutie plina cu viermusi de pescuit, sa nu-ti dea amenda. Ca, pana la urma, tot ce nu este uman sau planta, este... animal. Si intra in aceeasi oala.

Distribuie pe Facebook
mai multe