Soferii cer: Politia Romana are neaparat nevoie de autoritate si putere suplimentare

Soferii cer: Politia Romana are neaparat nevoie de autoritate si putere suplimentare
Am intrebat 100 de romani: cum vi se pare puterea pe care o are azi Politia Romana de a impune legea? Toti au spus ca aceasta putere nu prea exista. Adica politisti din toate structurile sunt limitati prin lege in a-si exercita atributiile si pedepsiti daca isi fac treaba, tot prin lege. In timp ce infractorii scapa basma-curata, tot prin lege. Acest lucru trebuie sa inceteze de urgenta.
Distribuie pe Facebook

Politia Rutiera il opreste pe un interlop beat, mult prea arogant si smecher ca sa prezinte el documentele. Se opune, injura, ba chiar ii da un cap in gura unui agent, umplandu-l de sange. A doua zi, infractorul este cercetat in stare de libertate. In alt caz, politistii de la Frontiera au tras intr-un traficant de tigari care nu raspundea la somatii, iar politistul care a tras a fost cercetat intern ca l-a ranit pe infractor. Furt de padure, hotii il ataca pe padurar si jandarm cu furcile si cutitele, oamenii legii fug, ca stiu ca daca fac uz de forta vor fi cercetati de superiori. O scursura de om din Craiova injura in ultimul hal politistii, ii scuipa, ii ameninta, agentii raman calmi si nu iau masuri, de frica unor repercursiuni interne care necesita birocratie, rapoarte si alte rahaturi absolut inutile.

Exemple sunt multe. Se intampla zilnic. Nu trece o zi in care politistii din Romania sa nu se loveasca de o situatie in care sa-si spuna "nu intervin, nu ma bag, pentru ca mi-e teama de repercursiunile legii". Sau cazuri in care pur si simplu politistii romani stau sa se gandeasca daca nu cumva deranjeaza vreun smecher, prieten cu cineva din sistem si se trezesc cu un telefon de la superior care ii dojeneste.

Poate cel mai cunoscut exemplu este cazul BOUreanu. Un fost politician transformat intre timp in cocalar de ultima speta, beat-mort, total inutil si fara motiv, s-a gandit ca este o idee buna sa-i dea un cap in gura unui agent de la circulatie. In raspuns, agentul i-a acordat o corectie pe masura, de natura unui croseu de toata frumusetea. Problema este ca agentul a fost luat la rost atat de opinia publica, cat si de superiori, cum de a indraznit sa foloseasca forta asupra lui BOUreanu.

Adica omul iti da un cap in gura si tu trebuie sa culegi o garofita si sa-l mangai cu ea, nu? Sau omul iti scoate dintii si tu trebuie sa-ti ceri practic iertare ca te aflai in fata lui, ca nasul tau era din greseala in fata fruntii lui. Cei mai amuzanti, de fapt prosti pana in maduva oaselor, sunt acei indivizi care repeta in continuu ca politistii sunt platiti din bani publici, nu trebuie sa foloseasca forta! Cine spune asta este un dobitoc complet, un tampit. Un bou care nu se gandeste ca atunci cand va suna la 112 ca 4 tigani ii violeaza nevasta, va veni politia si in loc sa intervina, agentii se vor sprijini de un gard, isi vor aprinde o tigara si vor spune: nu ne bagam, suntem platiti din bani publici, nu folosim forta!

Politist batutPolitist lovit de un tigan beat in Craiova

Trecand peste atitudinea absolut halucinanta a unor oameni, jurnalisti si chiar superiori din Politie, un lucru este clar: toti acei angajati din MAI care sunt pe teren, in strada, care lucreaza in fiecare zi cu oamenii, nu aia care stau la birou sau apar la televizor imbracati si parfumati, trebuie sa primeasca drepturi noi, autoritate crescuta si o putere mult mai mare. Asa, nu mai merge.

Evident, prin asta, aceiasi indivizi foarte prosti vor intelege ca agentii ar putea sa-l impuste pe un sofer doar ca nu vrea sa prezinte actele. Asta este o prostie. Putere mai mare pentru politisti inseamna cu totul altceva.

Inca din capul locului, putere mai mare pentru politisti inseamna siguranta suplimentara pentru cetateni, pentru omul cinstit, pentru soferul care respecta legea, pentru familia ta. Daca, prin lege, politistii ar primi putere suplimentara, toti acei mitocani, smecheri, infractori, interlopi, care acum au impresia ca sunt mai presus de lege vor prinde frica. Toti acei zmei din trafic care injura politia se vor gandi de doua ori inainte sa o faca iar, daca stiu ca o patesc. Adica sunt sanse mari ca tot ce inseamna nesimtire azi sa se diminueze numai prin modificarea legii.

In al doilea rand, putere mai mare pentru politisti inseamna siguranta suplimentara pentru ei, pentru uniforma, pentru Institutia Politiei de orice fel. Daca se schimba legea, poate nu vom mai vedea politisti bagati in spital, calcati de masina, luati pe capota, cu nasul spart si cu ochii umflati, victime ale unor smecheri care considera omul in uniforma o specie inferioara, el fiind un fel de Dumnezeu al tupeului.

Dar ce inseamna, de fapt, putere mai mare pentru politisti? Multa lume compara situatiile din Romania cu cele din Statele Unite. Si spun ca daca s-ar intampla acolo ce se intampla la noi, indivizii tupeisti ar fi fost impuscati de indata sau pusi la punct si aruncati in puscarie. Este o greseala insa sa comparam Romania cu Statele Unite. Sau cu oricare alta tara civilizata. De ce? Pentru ca intr-o tara normala, politicienii fac legi astfel incat sa protejeze omul cinstit, sa protejeze respectarea legii si sa-i protejeze pe oamenii care aplica legea. Or, in Romania, legile foarte vechi si comuniste, modificate numai de politicieni cu interese, sunt astfel facute incat sa-l protejeze pe infractor si sa-i puna bete in roate politistului.

De exemplu, un tigan infractor care a furat din Craiova injura, scuipa, loveste politistii. Intreg aparatul politienesc se pune in miscare, se face dosar, poze, declaratii, zeci de pagini scrise de mana, vizite la IML, martori, rapoarte la superiori si asa mai departe. Ca in final, adus in fata judecatorului, infractorul care a facut atatea incalcari ale legii, care a pus pe drumuri zeci de politisti si care a cheltuit o groaza de bani publici, sa fie eliberat ca nu prezinta pericol public si ca e la prima abatare. Adica toata munca politistilor ajunge la gunoi intr-o secunda. Pai tie, ca politist, iti mai vine a doua oara sa-l umfli pe un asemenea infractor, stiind ca o faci degeaba? Il lasi in pace si 10 minute mai tarziu violeaza o pustoaica de liceu. Ca asa e legea.

Dar nimic din ce am scris mai sus nu este nou. Toata lumea stie ca Politia Romana nu are drepturile si puterea pe care le merita. Sindicatele politistilor fac presiuni, agentii cer drepturi noi, oamenii de rand sunt constienti ca politistii sunt calcati in picioare prin lege, noi incercam sa semnalam ca ceva este in neregula. Si, cu toate astea, undeva la varf inalt, totul se pierde ca si cum cineva nu vrea ca Politia sa-si faca treaba. Si cu toate astea, solutiile sunt sub nasul lor.

Foarte concret, cam asa vedem noi puterea Politie Romane incepand cu 2018:

1. Uzul de arma

Nu exista vreun politist care sa-si doreasca sa omoare pe cineva fara motiv. Punct. Toti politistii sunt oameni cu familie, copii, frica de Dumnezeu, nu sunt criminali. Asta nu intelege lumea. Daca este nevoie de folosirea armei din dotare, politistul sa faca un raport simplu in care sa prezinte filmari sau martori de orice fel care sa sustina ca uzul de arma a fost facut pentru aplicarea legii sau pentru aparare. Totul trebuie sa dureze 30 de minute, clar si limpede: ai tras un foc sau zece intr-un cocalar care te ataca si ai martori care sustin treaba asta, caz inchis, felicitari, cocalarul la groapa, politistul inapoi la treaba fara nicio urma de repercursiune.

2. Ultrajul

Acum, daca injuri un politist este considerat ultraj. Am vrea ca ultrajul sa fie pedepsit cu o amenda fixa de 50.000 de lei, fara discutii, fara negociere, fara discriminare. Ai injurat, ai umflat amenda fara posibilitate de contestatie, fara reducere in 48 de ore. Nu dosar penal, nu infractiune, nu nimic. Ai injurat, ai falimentat, scurt. Cine crezi ca isi va mai permite sa injure politistul, stiind ca-l ustura la portofel? Ai injurat doi agenti? Nicio problema! Primesti doua amenzi! Scurt si la obiect. Apropo: aceasta lege sa fie valabila si pentru injuraturile online, pe Facebook de exemplu, acolo unde toti meltenii sunt anti-politie si curajosi din spatele tastaturii.

3. Violenta asupra politistilor

Orice forma de agresiune, de la scuipare pana la violenta fizica, trebuie sa fie imediat oprita prin orice mijloace. Nu stai sa te gandesti daca esti atacat cu sabia sau cu mitraliera sa stii cum ripostezi, daca iti este pusa in pericol viata sau sanatatea, faci tot ce trebuie ca sa te aperi. Faci uz de arma, faci manevra BOUreanu, il iei pe sus pe mitocan si dai cu el de pamant, orice, oricand, oricum. Pe viitor, cand isi va aduce aminte ca a ramas fara 5 dinti ca a atacat un politist, ca a primit amenda 50.000 de lei si ca a facut 3 ani de puscarie fara drept de apel, se va gandi de doua ori inainte sa iridice pumnul. Da, am vrea si o amenda sanatoasa si la puscarie obligatorie, fara sa mai vedem pe undeva ca scrie "nu prezinta pericol public". La puscarie direct!

4. Nerespectarea indicatiilor politistului

Iti zice politistul sa te dai jos din masina. Sau sa sufli in fiola. Sau sa prezinti documentele. Sau sa tragi pe dreapta. Ceva, orice. Nu o face de nebun, te asiguram! Dar tu esti Zorro, ti-au spus alti prieteni cocalari despre ce drepturi ai si refuzi sa il asculti pe politist. Dupa ce te roaga de mai multe ori, politistul trebuie sa te ia pe sus, sa te imobilizeze, folosind chiar si forta, ca sa te identifice. De unde sa stie el ca nu ai ascuns sub scaun un pistol si vrei sa-l omori? Cine nu respecta indicatiile politistului trebuie fortat. Plus amenda babana, poate nu de 50.000 de lei, dar sigur o amenda de 10.000 de lei ii va transforma deodata pe soferii obraznici in ascultatori de exceptie!

5. Filmarea politistilor

Nu, nu as da o lege care sa interzica tuturor ageamiilor cu telefon sa-i filmeze pe politisti, asa cum se intampla acum. Nu mai poate agentul sa aplice legea ca imediat apare o pitzipoanca cu telefonul crezand ca daca inregistreaza ceva scapa de pedeapsa sau rezolva ceva. Dar nu as interzice lucrurile astea, mai ales ca majoritatea filmarilor de acest gen nu fac decat sa arate cat de prosti sunt oamenii si cat de nesimtiti sunt, dar si cata dreptate are politia. De fapt, prin lege, as implementa camere video portabile, acele body-cam pe care le poarta politistii din America. Atunci, cand vom avea agenti care filmeaza actiunea pe care o fac, as da si legea care sa interzica filmarea de catre terti, lucru care incurca mai mult si de multe ori obstructioneaza o ancheta sau actiune.

6. Panda si masinile fara insemne

Cat mai multe! Numai noi, romanii, ne vaitam ca politistii stau la panda cu radarul si ca masini fara insemne specifice au radar si ne trag pe dreapta cand incalcam legea. Adica noi, soferii, incalcam legea dar ne ofticam atunci cand suntem prinsi. Unde este logica??? Fara sa ne gandim ca in orice tara civilizata exista radare fixe si mobile camuflate si ascunse, exista autospeciale fara insemne si politisti ascunsi gata sa te inhate cand incalci legea. Pentru ca intr-o tara normala siguranta rutiera este mai presus de orice, adica scopul scuza mijloacele si cei care gresesc platesc. Asa si in Romania: cat mai multe actiuni cu masini camuflate, ascunse, fara insemne, cat mai multe BMW-uri care sa-i alerge pe fraierii care pun botul si incalca legea, cat mai multe radare ascunse. De ce? Pentru ca totul se rezuma la atat: cine greseste, trebuie sa plateasca. Si a doua oara nu va mai gresi. In plus, nu uita ca nu te obliga nimeni sa mergi cu 180 pe A1 si nici sa intorci pe linia dubla continua. Este alegerea ta si ti-o asumi.

Sunt doar cateva idei. Daca ai si tu, spune-le printr-un comentariu. Propuneri prin care legislatia sa se schimbe astfel incat politistii sa aiba mai multe puteri. Asa vor castiga respect, asa se va diminua infractionalitatea, numai asa scapam de smecheri nesimtiti. Nimic absurd, nu vrea nimeni sa-l omoare pe taranul care arunca un chistoc de tigara pe geam, ci doar sa-l amendeze cu 20.000 de lei, ca a doua oara sa foloseasca scrumiera. Adica doar lucruri normale in alte tari, am vrea sa le regasim si in Romania. Mai stim ce inseamna normalitatea, nu?

Distribuie pe Facebook
mai multe