Sa tot cumperi masini electrice: primesti 10.000 de Euro bonus de la Stat

Sa tot cumperi masini electrice: primesti 10.000 de Euro bonus de la Stat
  • 20.000 de lei bonus pentru plug-in hibride
  • 6000 de Euro, bonus maxim cumulat la hibride
  • Nu se cunoaste inca bugetul pentru Rabla 2017
Distribuie pe Facebook

Statul nostru minunat mereu se plange ca nu are bani, dar are planuri mari. Noul ministru, Daniel Constantin, cel care spunea initial ca valoarea unui tichet Rabla va fi de 8000 de lei, dupa care s-a razgandit, spune acum ca vrea sa acorde un bonus de 10.000 de Euro pentru cei care cumpara o masina electrica.

Dupa ce ne-a pacalit recent ca valoarea tichetelor Rabla creste de la 6500 la 8000 de lei, Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii si actual ministru al mediului, mana dreapta a lui Dan Voiculescu, se gandeste sa ofere 10.000 de Euro pentru fiecare masina electrica cumparata.

Statul lucreaza la un proiect prin care sa se incurajeze achizitionarea de masini electrice si de tip plug-in hybrid. Cine cumpara o masina 100% electrica cu incarcare de la priza primeste 45.000 de lei, adica 10.000 de Euro, iar cine isi cumpara o masina hibrida, care poate fi si incarcata, dar merge si cu motor termic, primeste 20.000 de lei, daca are emisii de maxim 50 g de CO2/kilometru.

Proiectul este cel care va purta numele de Rabla Plus, un program special pentru incurajarea cumpararii de masini ECO. Va fi o componenta importanta a programului clasic de stimulare a innoirii parcului auto Rabla 2017. Prin acest program normal se acorda acelasi bonus de 6500 de lei ca si pana acum, dar un client mai poate sa primeasca inca 1500 de lei daca masina emana pe esapament maximum 98 g de CO2/kilometru parcurs. La acestea, in cel mai bun caz, daca cineva isi cumpara o masina de tip plug-in hybrd, se mai acorda si bonusul de 20.000 de lei, cu conditia ca masina sa elimine pana la 50 de grame de CO2/km. In total, cine isi cumpara o masina hibrida, ar putea avea o reducere de 6000 de Euro.

Conform proiectului, cine isi cumpara o masina cu propulsie hibrida normala, poate sa primeasca bonus 2500 de lei, pe langa cei 6500 si 1500 de lei. Nu se stie insa daca acest bonus se cumuleaza si cu cel de 20.000 de lei, daca masina hibrida este de tip plug-in...

Cert este ca se doreste incurajarea cumpararii a cat mai multe masini electrice. Problema este insa una veche, acesta fiind si principalul motiv pentru care romanii sunt reticenti fata de masinile 'verzi'. Nu exista o infrastructura de incarcare la nivel national a masinilor electrice si Statul, pana acum, nu a investit niciun leu in construirea de statii pentru incarcare. Acelasi ministru, Daniel Constantin, a promis insa ca lucreaza la un proiect prin care se vor realiza sute de statii la nivel national, astfel incat oamenii sa poata circula electric in toata tara. Oricum, sa incurajezi cumpararea de masini electrice fara sa ai statii de incarcare e ca si cum ai vinde masini intr-o tara care nu are nicio benzinarie...

Distribuie pe Facebook
mai multe