Adio TAXA AUTO! Oficial, Romania nu mai are TAXA AUTO sau TIMBRU DE MEDIU!

Adio TAXA AUTO! Oficial, Romania nu mai are TAXA AUTO sau TIMBRU DE MEDIU!
  • Presedintele a promulgat legea
  • De luna viitoare nu vom mai avea TAXA AUTO
  • Parcul auto risca sa se invecheasca si mai mult
Distribuie pe Facebook

Cei care vor sa-si cumpere o masina second-hand au primit, in sfarsit, o veste buna: taxa auto a fost eliminata complet. Astazi, Presedintele tarii a promulgat legea, asa ca, imediat cum aceasta apare in Monitorul Oficial, romanii au liber la inmatriculari.

A fost o vreme in care iti puteai inmatricula fara probleme orice autoturism adus de afara sau din tara. A urmat o perioada in care iti puteai inscrie doar vehicule mai noi de 8 ani. Dupa care, daca aduceai masina de afara trebuia sa achiti o taxa la inscriere. Si, la final, orice masina iti luai, fie de afara sau deja inscrisa in Romania, erai nevoit sa platesti o taxa care a avut multe denumiri. Acum, la inceput de 2017, se pare ca nu mai avem aceasta taxa care oricum era ilegala.

Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, a promulgat vineri legea care elimina 102 taxe, inclusiv cea auto, care acum se numeste Timbru de Mediu. O taxa pe care o plateau absolut toate autovehiculele ce trebuiau sa fie inscrise in Romania de un nou proprietar, chiar daca erau deja inmatriculate sau daca erau aduse de afara, chiar daca erau noi sau second-hand. De exemplu, pentru transcrierea unui automobil Euro 4 unui alt cumparator, acesta era nevoit sa plateasca chiar si 6000 de Euro, daca motorizarea era mare.

Acum, cu legea promulgata, mai ramane sa o vedem in Monitorul Oficial. Dupa care, cei care vor sa inscrie masinile o pot face, nemaifiind nevoie de prezentarea adeverintei ANAF la serviciul de inmatriculare. Dar poate ca nu e cazul sa ne bucuram, deoarece aceasta masura va avea cateva efecte negative.

In primul rand, vanzarea de automobile noi va cunoaste o scadere drastica. Mai precis, riscam sa ne invechim si mai mult parcul auto, care oricum este format din vehicule vechi si extrem de poluante. Iar in al doilea rand, aceasta gaura de la buget trebuie acoperita cumva. Asa ca ne putem astepta la o noua acciza a carburantului sau la cresterea impozitelor auto, ca autoritatile sa-si recupereze banii pierduti, adica banii care trebuie restituiti celor care deja au achitat taxa si cei care nu vor mai fi incasati.

Care este parerea ta?

Distribuie pe Facebook
mai multe