Mazda 3 Skyactiv-G 2.0 122 cp 6MT

"Fiecare cauta altceva la o masina"
PUNCTAJ
4TUNING
95
PRIZA LA PUBLIC
71
NOTA CITITORULUI
100
DESPRE TEST SI SUMAR PUNCTAJ
Testat de: Valentin Mănuș
  • Km. la bord: 2800
  • Km. efectuati: 400
  • Tipul drumului: asfalt
  • Mediul de condus: urban / extraurban
  • Conditii meteo: ploaie
  • Traseu: Bucuresti - Pitesti - retur
  • Numar de pasageri: 4
  • Bagaje: nu
  • Stil de condus: legal
  • Exterior
    10 / 10
  • Interior
    9 / 10
  • Spatiu
    9 / 10
  • Motor
    10 / 10
  • Transmisie
    10 / 10
  • Performante
    8 / 10
  • Tinuta de drum
    10 / 10
  • Vizibilitate
    10 / 10
  • Siguranta
    10 / 10
  • Dotari
    10 / 10
  • Consum
    10 / 10
  • Pret
    8 / 10
Nu am condus mii de automobile ca alti jurnalisti auto experimentati cu miliarde de kilometri la bord, carora le miros mainile a piele de volan. Dar din cele cateva sute, inclusiv cam 30 persoanel de-a lungul vietii, pot spune ca am doar cateva preferate de care nu m-as satura. Regretata mea Lancia Delta HF Integrale, urmata de Mazda MX-5 pe care am testat-o de mai multe ori si acum Mazda 3. Daca la primele doua motivele sunt mai clare, ce poate face dintr-o masina cu motor 2.0 aspirat pe benzina, de 122 cp, o masina favorita in 2019?

Specificatii tehnice

FAMILISTI Cel mai probabil sa o conduca:
FAMILISTI
URBAN / EXTRAURBAN Conceputa sa fie condusa:
URBAN / EXTRAURBAN
CHIAR TARE Sex-Appeal:
CHIAR TARE
  • Carburant benzina
  • Cilindree 1998 cmc
  • Putere 122 cp
  • Cuplu 213 Nm
  • 0 - 100 km/h 10,4 s
  • Viteza maxima 197 km/h
  • Tractiune FWD
  • Greutate 1350 kg
  • Consum mixt 7.5 l/100 km
  • Nr. locuri 5
  • Nr. usi 5
  • Volum portbagaj 351 l
  • Euro NCAP 5*
  • Pret de pornire 19.900 Euro
  • Pret model testat 25.190 Euro
  • Impozit anual 180 lei

Rezumat test

PUNCTAJ TOTAL
95 / 100

Pe vremuri, cand inotau in bani ceva mai multi, unele publicatii din Romania le acordau niste premii celor mai bune masini in opinia lor. Reviste sau site-uri faceau o gala cu invitati de seama si le dadeau trofee, diplome, pe care ulterior importatorii le etalau in vitrina si se mandreau cu asta. Chiar daca totul avea un scop pur comercial, respectiv tu imi dai bani de publicitate, eu te premiez, tu te lauzi cu asta, cresc vanzarile si banii se invart, uneori se intampla sa fie si castigatori pe bune. Rar, ce-i drept, ca nu vedeai pe podium un importator auto care nu avea contract cu publicatia respectiva, dar cand cineva gresea si se dadeau premii pe bune, era de apreciat. Acum nu mai sunt diplome sau bucati de sticla frumos ornate de inmanat, asa ca ne raman doar vorbele scrise, ca nu suntem vloggeri.

Din stilou sau tastatura nu putem sa oferim distinctii oficiale sau premii. Dar ne putem exprima opinia in cel mai subiectiv mod posibil si sa spunem care este masina noastra preferata. La masini e ca la muzica si femei, nu poate fi toata lumea de acord cu tine, vin criticile, vin laudele, ceea ce e normal. Incercam sa venim cu argumente coerente pe intelesul tuturor si incercam sa ne punem in pielea soferului din Romania. Cam asa am ales masina asta ca este preferata noastra din ultimul an in care am condus cateva zeci de modele, inclusiv premium. De ce?

Mazda 3 benzinaMazda 3 benzina

Arata intr-un fel

Ca arata bine, nu mai e niciun secret. Nu doar Mazda 3, ci orice Mazda. Am mai facut un test prezentat ceva mai detaliat, cu cifre si informatii oficiale, cand am testat varianta diesel. Ne-a placut si atunci masina foarte mult, intorcea priviri, se comporta excelent, iar culoarea aceea gri era ceva iesit din comun. Dar tot mai bine arata masina in acest rosu puternic, nu? Formele se vad cel mai bine in imagini, dar cert este ca are acel "jenesaisquoi" ce iti sare in ochi si te face sa o urmaresti cu privirea. Nu stiu alte hatchback-uri care sa arate in "halul asta".

Mazda 3 benzina

Se conduce...

Felul in care se conduce masina asta e al doilea cel mai important avantaj, in opinia mea. Nu, nu este o masina sport. Si nici vreo limuzina in care sa plutesti ca pe un nor de puf. Este amandoua. Directia este foarte precisa, esti una cu volanul, simti bine directia rotilor, parca te imbie sa o alergi din ce in ce mai tare. In acelasi timp, suspensia este ferma in viraje, dar cand treci peste obstacole, precum gropi, sine de tramvai, limitatoare de viteza, nu se aude nimic si nici nu se simte. Adica este extrem de confortabila. Am intalnit, mai ales la masinile frantuzesti, suspensii ferme, dar extrem de zgomotoase, zici ca se rupea masina cand treceai peste sinele de la Iancului. Sau altele erau atat de confortabile, nu se auzea nimic, dar in viraje, depasiri, simteai un ruliu pronuntat. Mazda 3 a luat doar partile bune si le-a combinat, nu ai ce sa-i reprosezi la cum se conduce si cum se simte.

Mazda 3 benzina

Te imbraca

Ok, am testat o masina noua cu vreo 2000 de kilometri la bord. E normal sa fie inchegata si legata, bine izolata fonic si silentioasa perfect. Nu e chiar asa. Poti sa conduci diverse automobile noi, europene, japoneze, germane, ca nu se simt asa nici cand ies din fabrica. Mazda a lucrat serios pe partea de izolatie fonica, zici ca esti intr-o cabina de inregistrare. Nu auzi din exterior nici zgomotul de fond, dar nici motorul. Apropo de motor: cred ca de asta imi place mai mult benzina silentioasa complet fata de dieselul testat nu demult. In habitaclu ai senzatia ca masina asta te imbraca, pur si simplu te acopera, nu auzi niciun scartait, chitait, absolut nimic. Pe la 130 km/h abia incepe sa vajaie aerul care trece pe langa oglinzile laterale, eventual si zgomotul anvelopelor, dar atat. Nicio alta masina condusa pana acum nu mi-a transmis senzatia asta de liniste.

Mazda 3 benzina

Motorul aspirat de 122 cp

Prima mea masina, o Honda de prin '89, avea motor 2.0 aspirat cu 12 valve si 122 cp. Fabricata acum 30 de ani. In 2019, Mazda propune un motor 2.0 aspirat de 122 cp. Unde este evolutia? Aici apar haterii care spun ca prezentul ii apartine motorului turbo, care iti da cuplu la turatie mica, putere multa, consum redus, eventual al motoarelor electrice. Intr-o oarecare masura este adevarat. Dar de ce a ales Mazda un motor de 2 litri, aspirat, cu putere asa de mica? Mai mult, de ce i-ar placea unui roman sa conduca o masina cu asa ceva, cand toata lumea e cu diesel, cu turbo?

Mazda s-a gandit la alta directie. A zis ca se adreseaza unor clienti care nu vor sa fuga de nebuni, nu vor performante ridicate. Ci vor in schimb fiabilitate totala, vor sa uite ca au masina, vor sa dea cheie si sa plece oricand, oriunde, fara probleme. Sunt clienti pe care nu ii intereseaza cat face masina 0-100 sau care este viteza maxima. Sunt clienti practici, bine calculati si foarte atenti cu banii lor. Dar romanilor, de ce le-ar placea o asemenea masina? Ce va spune vecinul de la 8 care are un BMW de 200 cp luat din Germania, de motorul asta cu 122 cp?

Mazda 3 benzina

In primul rand, cei care viseaza motoare uriase, 500 de cai putere, cei care vor OZN-uri, cei care cumpara masina in functie de timpul 0-100 km/h, sunt extrem de putini, probabil 2% din totalul soferilor care circula in Romania. Imi placea si mie viteza, nimic de zis, dar intr-o tara in care in 2 zile de vacanta mor 17 oameni pe autostrada aia obosita pe care o avem, viteza si performanta sunt ultimele lucruri care ma intereseaza. Intr-un Bucuresti in care primarul construieste zeci de statui in valoare de milioane de Euro, dar nicio sosea noua, niciun proiect mare terminat, niciun loc de parcare, iar aglomeratia este colosala, viteza si cat face pana la suta ma intereseaza prea putin, spre deloc. Deodata, 122 cp sunt mai multi decat suficienti. Dar de ce aspirati si de ce benzina?

Nu sunt multi soferii romani capabili sa-si schimbe masina la 4-5 ani, mai ales cand o cumpara noua. O tin mai mult si vor sa se asigure ca merg cu ea de toti banii. Cei care isi cumpara diesel si circula doar in oras ajung sa isi dea seama ca au facut alegerea gresita. Pica filtrul de particule, EGR-ul, injectoarele, pompa de presiune, bujii, turbina si altele, totul de la mersul in aglomeratie fara sa iasa din oras. Motoarele pe benzina cu turbo nu sunt nici ele cele mai fiabile, vezi cazurile de la Volkswagen sau Renault. Oricui ii place cum se simte un motor turbo care trage de la turatie mica, dar nimanui nu prea ii place cand ajunge la service si afla ca au disparut ca prin minune 2 litri de ulei... Sau, mai rau, ca a picat lantul de distributie.

Ce vreau sa spun? Nu avem sosele pe care sa circulam, nu avem conditii de trafic, service-ul este scump, taxele sunt mari, de ce sa nu tinem cu buzunarul nostru? Sa zicem ca te intalnesti peste 10 ani cu un prieten care si-a luat nou un turbo de 1.4 litri. Sunt sanse mari sa iti spuna o lista de vreo 2 metri cu piesele schimbate, in timp ce tu la motorul tau aspirat ai bagat doar consumabile si benzina. De ce prefer motorul asta care nu trage si care abia misca masina de pe loc? Pentru ca gandesc pe termen lung.

Ce inseamna Mild Hybrid?

Mazda spune ca modelul 3 care vine cu motorul acesta pe benzina are si un sistem Mild Hybrid. Sa ne intelegem: nu este o masina hibrid. Nu are un sistem hibrid de propulsie. Dupa parerea mea, producatorul a folosit cuvantul Hybrid doar ca sa le ia ochii oamenilor: Oooo, masina-hibrid, moderna, o cumpar! Nu, nu are nicio legatura cu hibridul. Mild Hybrid este practic un sistem de recuperare a energiei la franare care se inmagazineaza intr-un acumulator ce alimenteaza diverse chestii cand masina sta cu motorul oprit. Ce este hibrid in asta? Nimic. Chipurile, nu fortezi alternatorul sa incarce bateria masinii, deci consumi mai putin. Daca ne intrebi pe noi, vrajeala de marketing, nu m-am luat dupa treaba asta cand am zis ca Mazda 3 e preferata mea. La fel de bine putea sa nu fie chestia asta, nu poti sa pui inca o baterie si sa zici ca masina e "mild hybrid", serios...

Mazda 3 benzina

Merge si cu 2 cilindri

Pe langa sistemul M Hybrid care, in opinia mea este degeaba, Mazda ofera si un sistem care pare sa functioneze cu brio. Respectiv, la viteze mici in oras, cand circuli cu 5-20 km/h, doi din cei patru cilindri se dezactiveaza si in loc sa ai 4 musafiri la masa, ai 2 musafiri care halesc mai putin, deci consum mai redus. Partea buna este ca nu iti dai seama cand motorul merge cu doi sau patru cilindri, trecerea se face lin, fara sa simti ceva. Este un sistem activ de care nu stii niciodata ca e acolo, doar cand te uiti la consum.

Cat consuma un motor aspirat?

Daca iti spun ca masina asta consum 7,5 litri de benzina in orasul aglomerat, o sa spui ca si dieselul tau consuma la fel. Sau vreun 1.0 turbo pe benzina. Nu trebuie sa uitam ca vorbim de un motor aspirat de 2.0 litri pe benzina. Datorita unor tehnologii, japonezii l-au facut sa consume cat un diesel. Sau, daca vrei, cat un benzinar turbo supus la "down-size". Asta inseamna ca la viteza mare, la drum intins, consumul scade chiar si la 5 litri, deci daca spunem ca o medie de 6 litri nu e deloc rea, nu gresim. Cu motoarele de generatie veche de 2.0 litri pe benzina era imposibil sa scoti asemenea cifre.

Mazda 3 benzina

Are defecte

Evident. In primul rand, accesul pe portierele din spate. Este cam restrans si daca nu esti atent dai cu capul de plafon cand intri sau iesi. Sistemul i-stop, adica cel de Start/Stop care opreste motorul la semafor, nu mergea mereu. Nu mi-am explicat de ce, ca nu aveam nici aerul conditionat pornit, nu existau nici alti consumatori. Avea pur si simplu propria personalitate. Iar portbagajul nu este cel mai generos, daca vrei sa pleci intr-o calatorie lunga in 4 persoane. Dar cand ma uit la vopseaua asta rosie cum arata pe caroserie, uit de toate cele...

Mazda 3 cu motor aspirat de 122 este masina mea preferata

Daca as fi iar tanar si nelinistit, as ramane la Mazda MX-5 ca fiind cea mai tare masina din lume, acum, pentru mine. Dar prefer Mazda 3. Cu al sau aspect fara cusur, siguranta deplina de 5 stele de la Euro NCAP, cu a ei tinuta de drum impecabila, cu al sau motor de 122 cp care va functiona la fel de bine si peste 20 de ani si cu senzatia de masina inchegata perfect, care sper sa tina 20 de ani. Este preferata mea deoarece sunt convins ca va trece proba timpului, ceea ce nu pot spune despre multe alte modele de pe piata...

Mazda 3 benzina

Mazda 3 benzina

Mazda 3 benzinaMazda 3 benzina

Mazda 3 benzina

Mazda 3 benzina

Mazda 3 benzinaMazda 3 benzina

Mazda 3 benzina

Mazda 3 benzina

Mazda 3 benzina

Mazda 3 benzina

Mazda 3 benzina

Mazda 3 benzina

 
  • spatiu portbagaj
  • performante
  • motorizare
  • dotari
  • vizibilitate
  • aspect exterior
  • tinuta de drum
  • izolatie fonica
  • sistem audio

SPUNE-TI PAREREA!

NOTA CITITORULUI
100 / 100
Browser-ul tau nu suporta javascript. Te rugam sa-l actualizezi.
Acordă o notă maşinii
Salvează
Punctajul dat de 4Tuning este cat se poate de obiectiv, fiind rezultatul propriei experiente acumulata conducand mai multe masini similare. Punctajul 4Tuning al fiecarei masini este si ca urmare a comparatiei cu alte modele din acelasi segment, niciodata cu masini din alte categorii. Popularitatea unei masini este calculata in functie de numarul de citiri ale articolului, impactul in mediul social online si comentarii. Nota cititorului este media notelor date de vizitatori, in functie de propriile preferinte. Spune-ti si tu parerea despre aceasta masina mai jos.
Da o nota masinii testate

Distribuie pe Facebook


Vezi toate pozele (38) Poze Mazda 3 benzina
[+] mai multe