Intr-o tara apropiata Romaniei benzina este mai ieftina ca apa de baut

Intr-o tara apropiata Romaniei benzina este mai ieftina ca apa de baut
  • Un galon de benzina costa 1,7 dolari
  • Un baril de petrol este 29 de dolari, cel mai mic pret din ultimii 10 ani
  • Tendinta pretului este sa scada in continuare
Distribuie pe Facebook

Da, barilul de petrol este la un sfert din pretul din 2008. Si daca in orice alta tara carburantul s-a ieftinit, in Romania ne incapatanam sa avem printre cele mai mari preturi la pompa din Uniunea Europeana. Acum, de cand Iranul si-a deschis iar pietele si a anuntat exporturi masive la petrol, pretul de pe piata a scazut drastic. Si o tara prietena cu Romania, apropiata in orice conditii, tocmai a anuntat ca are la pompa carburant mai ieftin decat apa plata.

Romania a fost mereu apropiata de Statele Unite, din punct de vedere strategic si economic. Oricine stie ca tara noastra este prietena buna cu America. Dar ce bine ar fi daca invatam si noi ceva... In Statele Unite, pretul carburantului este in continua scadere. Astazi, un galon de benzina de 95 se vinde cu 1,7 dolari, ceea ce inseamna circa 0,45 de centi/litru. In romaneste, putem spune ca in Statele Unite un litru de benzina se vinde cu 1,87 de lei. Adica sub jumatate din pretul pe care il platesc romanii azi, la pompa.

Interesant este ca SUA, poate cea mai mare putere mondiala, a avut mereu preturi decente la pompa. Trist este faptul ca americanii platesc nici doi lei, dar romanii, cu un nivel de trai undeva similar cu cel al Botswanei, platesc intre 4.4 si 5.2 lei/litru de fiecare data cand merg la o statie de alimentare. Parca ne intristam mai mult insa, atunci cand realizam ca mai bine de jumatate din pretul actual de la pompa se duce la taxe si impozite, dar si la celebra acciza marca Ponta.

Ei bine, acum, dupa doar cateva zile de cand Iranul si-a anuntat dorinta de a exporta masiv petrol, odata cu ridicarea embargoului impus de americani, preturile au scazut serios. Si in America, benzina a ajuns sa coste mai putin decat apa de baut. Adica pentru o sticla de apa de 1 litru, americanii platesc mai mult decat pentru 1 litru de benzina. In Romania, daca ar fi preturile identice cu cele de peste ocean, am putea sa zicem ca si la noi ar fi mai ieftina ca apa... Dar nu este.

Tendinta pietei este ca preturile sa scada in continuare, preconizandu-se ca un baril de petrol care acum costa 28-29 de dolari sa atinga chiar si sub 25 de dolari, cel mai mic pret din ultimele decenii. Problema este ca, in pofida prieteniei pe care Romania o are cu Statele Unite, nu reusim sa invatam nimic de la americani. Si nu trebuie sa ne mire daca politicienii nostri dragi vor vrea sa alinieze preturile carburantului cu apa. Dar invers: sa scumpeasca apa si sa o faca 4.5 lei/litru.

Distribuie pe Facebook
mai multe