4Tuning.ro > 4Tuning Help > Consiliere Achizitie > Ce se intampla daca pun jante ...

Bun venit Guest pe 4Tuning Help!

Aici primesti ajutor si raspunsuri la intrebari de la ceilalti membri ai comunitatii.

Fa-ti cont

Alerta intrebare noua

Aboneaza-te pentru a primi un e-mail de indata ce este postata o intrebare noua.

Intrebari in functie de categorie

Subiecte populare

Vezi toate subiectele »

Cautari frecvente

+1 vot

Ce se intampla daca pun jante de 16 pe BMW E36?

Salut!

As dori sa stiu si eu ce se intampla daca as pune pe BMW-ul meu E36 318i '91 niste jante aliaj BMW styling 156(ca cele din poza) de 16" cu dimensiunile rotiilor de 205/55/16.

Mentionez ca eu am pe E36 niste jante aliaj de 15" iar dimensiunile rotilor sunt 205/60/15.

Ar afecta cu ceva suspensia???

Consumul??

Sau altceva???

Va multumesc!

Imagini atasate

A intrebat BrownBear (41,320 puncte) acum 12 ani in categoria Consiliere Achizitie
Distribuie pe Facebook

10 Raspunsuri

0 voturi
A raspuns BOBY ROB (1,000 puncte) acum 12 ani ti-ar creste un pic consumul dar nu foarte mult,, suspensia nu cred ca ar afecta suspensia..
+1 vot
A raspuns LiquidTW EXPERT (161,390 puncte) acum 12 ani Nesemnificativ la consum, suspensie deloc.
Teoretic tu maresti janta, micsorezi grosimea cauciucului. Tot pe acolo iesi.

Salut
:)
+1 vot
A raspuns LiquidTW EXPERT (161,390 puncte) acum 12 ani Punele pe aman2 una langa alta sa vezi daca este diferenta. Nesemnificativa.

Salut
:)
0 voturi
A raspuns BrownBear (41,320 puncte) acum 12 ani Am inteles! Va multumesc de raspunsuri! Sanatate tuturor!
–4 voturi
A raspuns TheSketchulator (19,850 puncte) acum 12 ani Nici o diferenta. Acelasi cacat de masina ramane.

Comentarii:

A comentat BrownBear (41,320 puncte) acum 12 ani Bai baiatule, tie nu ti-e rusine? Cu ce drept vii tu aici sa-mi faci masina "cacat"? Am pus o intrebare, niste oameni mi-au raspuns civilizat,pe subiect, le-am multumit, apoi vii tu cu un comentariu indecent, obraznic si ofensator.
Noroc ca nu este genul meu sa arunc cu injuraturi atat pe forumuri cat si oriunde altundeva, unde ar putea sa auda/citeasca si altii acele cuvinte neortodoxe, nu mi se pare normal acest lucru...insa daca ai fi nimerit alt gen de om, probabil izbugnea un razboi al injuraturilor ca de, asa e la romani'....insa eu am pretentii mai mari de la mine, nu ma cobor la nivelul de a injura sau de a jigni ca ultimul nesimtit.....asta este. Iar in legatura cu jantele, trebuie sa precizez ca un foarte bun prieten, mi le-a vandut la un pret foarte bun, cu tot cu cauciucuri bune, nu mai avea nevoie de ele si m-am gandit ca as face o achizitie buna pentru masina mea. Insa aveam cateva intrebari care mi le puneam si am hotarat sa cer ajutor pe acest forum si niste oameni m-au lamurit si le-am multumit frumos.De ce sa nu le pun??? Ca nu vrei tu??
Chiar nu inteleg ce ai avut cu mine de mi-ai dat acel comentariu nesimtit.....eehh..asta este. Daca mai dai astfel de comentarii, nu am sa le bag in seama... nu as avea de ce.
A comentat TheSketchulator (19,850 puncte) acum 12 ani N-am avut nimic cu tine personal. Doar tipul de masina mi se pare a fi jenant.
+1 vot
A raspuns Andreas.eas.bmw (860 puncte) acum 12 ani LiquidTW are dreptate , teoretic nu ti-ar afecta cu nimic insa daca jantele care vrei sa le pui sunt mai grele o sa simti la demaraj si la directie.Eu am vara pe ea jante pe 17" si a fost neaparata nevoie de niste suspensii sport sa nu loveasca rotile de aripi, insa cand am pus rotile de iarna care sunt pe 15" si mult mai usoare am impresia ca merge volanul singur si la acceleratie simt o "putere" mai mare.Cat despre consum... sincer nu am stat sa vad daca consuma mai putin sau mai mult,dar tind sa cred ca,logic,daca masina merge umpic mai greu chiar daca tu nu simti mare lucru automat iti afecteaza si consumul dar foarte putin.

Comentarii:

A comentat BrownBear (41,320 puncte) acum 12 ani Am inteles ce vrei sa spui, ideea este, ca le-am cumparat de la un prieten cu un pret foarte mic si am zis ca e pacat sa nu le iau, si a vandut BMW-ul E90 si i-au mai ramas in plus aceste jante. Nu e problema, pot sa i le dau inapoi sau sa le vand, sa vad daca o sa observ ceva la directie, daca nu sesizez nimic important, o sa le pastrez, daca merge ceva mai greoi, nu am sa le tin foarte mult si am sa le pun pe acelea de 15 inapoi.
Multumesc frumos de raspuns!

Cel mai bun raspuns:

+4 voturi
A raspuns free2hot4you (6,170 puncte) acum 12 ani

editat de free2hot4you acum 12 ani

momentan masina ta e incaltata cu 205/60/15
diametrul actual al rotii tale este:15 inch x 25.4mm=381mm + talonul cauciucului 60mm x 2 = 120 (ai cauciuc si in partea de sus si de jos a jantei) adica un diametru total de 501 mm. Acum ca stii diametrul poti calcula circumferinta rotii, adica ce distanta parcurge masina la o rotatie completa. circumferinta actualelor tale roti e 3.14159(pi)x 501 mm(diametrul) =1573.93659 mm

daca treci pe 205/55/16 diametrul rotii tale va fi 16 inch x 25.4 mm + 110 mm(talonul cauciucului x 2) =516.4 mm
iar circumferinta rotii pe 16 va fi 1622.317076 mm

prin urmare masina ta va parcurge o distanta mai mare cu 48.380486 mm pentru fiecare rotatie completa efectuata de planetara(diferential) de unde se deduce ca,consumul tau va scadea.
un mic incovenient este ca vitezometrul tau nu va mai fi la fel de precis. nu stau acum sa calculez si asta dar la 150km/h aratati in bord, (daca acum e precis) viteza ta pe gps(radar politie) va fi undeva la 160-165km/h

Alte raspunsuri: (3)

+2 voturi
A raspuns free2hot4you (6,170 puncte) acum 12 ani

editat de free2hot4you acum 12 ani

acum ca sa-mi completez raspunsul : 1km = 1.000 m = 100.000 cm = 1.000.000 mm
pentru a parcurge un km actualele tale roti fac 635.3496 rotatii iar viitoarele roti vor face doar 616.4023 rotatii.
avand in vedere ca kilometrajul tau e legat la cutia de viteze iar pe aceasta nu o vei schimba, cu noile roti masina ta va parcurge o distanta mai mare la o viteza mai mare cu acelasi efort si aceeasi cantitate de combustibil chiar daca vitezometru sau kilometrajul nu o indica.
ca sa te convingi  fa un drum de minim 100km. cu actualele roti si pe urma acelasi traseu cu noile roti si o sa-mi dai dreptate.
o sa vezi ca in partea a doua a drumului(cu noile roti) kilometrajul tau va arata mai putin de 100km parcursi

Comentarii:

A comentat BrownBear (41,320 puncte) acum 12 ani Wow ce analiza :) m-ai impresionat, bravo! Daca tot ce ai precizat este adevarat, rezulta ca voi avea o mica economie la combustibil. Ar fi frumos, insa cam greu de crezut, este stiut si faptul ca, cu cat janta este mai mare, cu atat creste si consumul, fiind mai grea.
In momentul cand voi pune noile roti pe masina, am sa tin cont de fiecare sfat in parte si am sa fiu atent la tot ce mi s-a spus ( directie, consum, etc).
Va multumesc frumos pentru raspunsuri !
A comentat free2hot4you (6,170 puncte) acum 12 ani

editat de free2hot4you acum 12 ani

daca e sa vorbim de greutate consumul iti creste si daca mai iei un pasager in masina.
ce incercam eu sa spun e urmatorul lucru: motorul invarte un ax care e in centrul unei roti. modificand doar circumferinta rotii (axul ramane la fel) in aceeasi rotatie pe care o efectueaza axul rotii tale tu castigi aproape 5 cm. adica pe viitor (cu rotile mai mari) motorul tau va functiona mai putin pentru a acoperi o distanta egala cu cea pe care o parcurge acum.avand in vedere ca schimbarea vine pe o masina pe care o folosesti zilnic  diferenta de greutate e chiar infima si insesizabila comparativ cu distanta parcursa.de ce?
azi mergi la servici cu masina goala(doar tu fara bagaje) maine iesi la un suc cu cineva, poimaine mergi cu masina la cumparaturi.... de fiecare data cand folosesti masina greutatea acesteia se schimba. media la consum o faci in aceste conditii.
sau un alt exemplu: vrei sa faci un drum bucuresti-oradea. cand pleci din bucuresti faci plinul la masina(poate 55l carburant) iar pe cand ajungi la oradea mai ai doar 10 l in rezorvor. diferenta de greutate dintre punctul de plecare si punctul de sosire e de 40 kg. dar consumul l-ai calculat in aceste conditii. ma indoiesc ca diferenta de greutate suplimentara a noilor tale roti sa fie de 10 kg /buc.
la fel o sa o faci si dupa schimbare rotilor doar ca vei pargurce o distanta semnificativ mai mare in aceste conditii de variatii de greutate.
iti zic din proprie experienta. eu am trecut de la 185/75/14 la 195/65/15. iar consumul extern( nu am calculat niciodata in oras) mi-a scazut de la 3.9-4% la 3.3-3.5% . asta bineinteles la un mers linistit pe un traseu binecunoscut. oricarei masini ii creste sau scade consumul in functie de greutatea pantofului:))
referitor la directie la tine directia va ramane neschimbata deoarece tu nu schimbi si suprafata de rulare a cauciucului. latimea acestuia ramane neschimbata. tot 205 mm vor freca pe asfalt cand virezi. si ma indoiesc foarte tare ca colegul care a trecut de la jante pe 17 la jantele pe 15 a pastrat aceeasi latime .
suspensia va fi putin afectata(foarte putin), deoarece arcurile si telescoapele vor suferi o compresie constanta de aproximativ 2 cm. totodata din asta rezulta si o stabilitate imbunatatita(reducerea balansului datorata de catre scurtarea cursei oscilatorii a suspensiei). pe romaneste masina nu se mai apleaca la fel de tare in curbe, pe partea opusa virajului. ca sa observi schimbarea comportametului suspensiei trebuie sa-ti cunosti foarte bine limitele masinii pentru ca doar cand ajungi la limita se simte.( nu o sa observi nici o diferenta daca intri cu 30km/h intr-o curba larga)
adu-ti aminte ca era o reclama(la michelin parca) unde specificau ca , cu cauciucuri noi masina ta va consuma mai putin. de ce puteau sa afirme asta? pentru ca un cauciuc nou are circumferinta mai mare decat unul uzat.
sper ca te-am ajutat
A comentat Bogdan_03 EXPERT (96,470 puncte) acum 11 ani Tot respectul! N-am vazut pana acum un raspuns mai complet decat acesta!
+2 voturi
A raspuns BrownBear (41,320 puncte) acum 12 ani free2hot4you , in sfarsit un exemplu de om.
Iti multumesc foarte mult pentru timpul acordat. Am inteles foarte bine ce ai explicat, de altfel ai facut-o foarte bine.
0 voturi
A raspuns dany2good4u (39,820 puncte) acum 12 ani diferenta prea mare de greutate nu cred ca o sa fie,din cate vad noile roti sunt tot originle,si sunt facute dintr-un material usor,fata de unele jante aftermarket care sunt facute din material mai greu,de exemplu eu am jate pe 15 tot pe un e36,originale,si am sesizat o diferenta destul de mare de greutate intre cele originale si unele pe 17 aftermarket,inteleg ca sunt mai mari jantele,dar mi se pare diferenta prea mare...dupa cum a spus si @free2hot4u ai sanse ca (virgula) kilometrajul sa iti indice eronat,dar ma gandesc ca daca pui alte anvelope cu balonaj mai mic nu va mai fi diferenta...

Comentarii:

A comentat BrownBear (41,320 puncte) acum 12 ani Aha am inteles, am sa verific:D va anunt daca simt ceva ciudat, orica la masina
Va multumesc de raspunsuri!