A raspuns
yceboi
EXPERT
(113,920 puncte)
acum 11 ani
9) Ce taxe se achită pentru un autoturism achiziţionat într-un stat comunitar pe care doresc să-l înmatriculez în România?
Raspuns: Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, teritoriul vamal al României a devenit parte integrantă din teritoriul vamal al Uniunii Europene, iar pentru mărfurile care au statut comunitar şi care fac obiectul unor schimburi intracomunitare, nu se mai efectuează control vamal şi nu se mai întocmesc formalităţi vamale.
Pentru alte informaţii cu privire la achitarea altor taxe cuvenite bugetului de stat, respectiv, taxa pe valoarea adăugată şi taxa de primă înmatriculare este necesar să vă adresaţi Ministerului Finanţelor Publice.
10) Ce taxe se achită pentru un autoturism achiziţionat într-un stat necomunitar pe care doresc să-l înmatriculez în România?
Raspuns: La introducerea unui autoturism în teritoriul vamal al Comunităţii, de către o persoană fizică, pentru punere în liberă circulaţie, este necesar ca aceasta să achite taxa vamală şi taxa pe valoarea adăugată.
Pentru autoturismele introduse în ţară de către persoanele fizice dintr-o ţară terţă în vederea punerii lor în liberă circulaţie, sunt aplicabile prevederile O.M.F.P nr. 1975/2010 pentru aprobarea Normelor tehnice privind determinarea valorii în vamă pentru bunurile introduse în România de către persoanele fizice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 494/16.07.2010.
Începând cu data de 01.01.2007, taxele vamale aplicabile la importul din state terţe Uniunii Europene în România sunt cele cuprinse în Tariful vamal comun de import al Uniunii Europene, adoptat prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful vamal comun.
Taxa vamală se exprimă în procente şi se aplică la valoarea în vamă a bunului. Potrivit Tariful vamal comun de import al Uniunii Europene, pentru autovehicule, taxa vamală de bază este de 10%.
Taxa pe valoarea adăugată este de 24% stabilită conform Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare şi se aplică la valoarea în vamă însumată cu valoarea taxelor vamale.
Sursa DIRECTIA GENERALA A VAMILOR