Bun venit Guest pe 4Tuning Help!

Aici primesti ajutor si raspunsuri la intrebari de la ceilalti membri ai comunitatii.

Fa-ti cont

Alerta intrebare noua

Aboneaza-te pentru a primi un e-mail de indata ce este postata o intrebare noua.

Intrebari in functie de categorie

Subiecte populare

Vezi toate subiectele »

Cautari frecvente

+4 voturi

GPL vs Benzina

In ultimele zile am vazut ca service-urile in care se instaleaza sisteme GPL sunt aglomerate. Si e si normal, cand vezi ca benzina a depasit pragul de 5 lei...

Dar parerile sunt impartite. GPL-ul e mai nociv pentru motor, se consuma mai repede, nu mai trage masina, etc...

Sau chiar GPL-ul este la fel de bun, trage mai bine masina si nu dauneaza deloc motorului.

CUM SA FIE OARE?

A intrebat buggghy (8,600 puncte) acum 12 ani in categoria Probleme tehnice
Distribuie pe Facebook

Comentarii:

A comentat Emil44 (650 puncte) acum 11 ani IN nici un fel nu ati raspuns la itrbarea colegului care era .DACA STIE CINEVA UNDE SE MONTEAZA GPL? .PAREREA mea este pentru toti cei care nu au habar sa nu se mai bage in seama .

20 Raspunsuri

+18 voturi
A raspuns D1rtyDuck (17,970 puncte) acum 12 ani GPL - Gaz Petrolier Lichefiat.
Este un produs derivat, brut, care in general este facut dintr-un amestec de propan si butan. Este obtinut prin rafinarea petrolului sau direct din extractie dupa ce a fost separat de gazele naturale sau petrol cu care acesta este in amestec in zacamintele petroliere.
Atat datorita faptului ca GPL este un combustibil care se obtine la un cost relativ scazut, cat si datorita faptului ca este un carburant de viitor (ecologic) pretul final de vanzare la statiile de alimentare este fara accize si alte taxe suplimentare fiind aproximativ la jumatatea pretului benzinei.

Consumul litric de GPL pentru un motor este cu maxim 10% mai mare decat consumul de benzina, fapt datorat densitatii GPL care este mai mica decat cea a benzinei.
Luand in considerare aspectele prezentate anterior, se realizeaza o economie reala de aproximativ 40-45% .
Datorita acestui fapt, amortizarea investitiei pentru montarea instalatiei GPL se face relativ usor (aproximativ 10.000-15.000 km), numai din diferenta de cost benzina-GPL.
+12 voturi
A raspuns D1rtyDuck (17,970 puncte) acum 12 ani Contrar a ceea ce se crede, instalatia de alimentare cu GPL este mult mai sigura decât cea pe benzina, deoarece componentele sunt supuse unor severe verificari fiind omologate international.
Butelia instalatiei este ferm fixata de caroserie cu bride metalice, aceasta nu se schimba ca si la aragaz, ci se umple cu dispozitivul de alimentare cu GPL la statiile care dispun de skid-uri GPL. Rezervorul este realizat din material de 3,5 mm grosime, special tratat chimic pentru a evita fisurile in caz de accident, este dotat cu un grup de supape care împiedica umplerea cu mai mult de 80% din capacitate, permitând astfel gazului o expandare in caz de temperaturi înalte. Rezervoarele sunt echipate cu multivalve prevazute cu supape de suprapresiune care deschide la presiuni mai mari de 25 atm. Conducând gazul prin tubulatura de aerisire afara din portbagaj spre exteriorul autoturismului. Presiunea de lucru este de 2 – 8 atm. (iarna-vara).
+4 voturi
A raspuns D1rtyDuck (17,970 puncte) acum 12 ani In concluzie , GPL-ul poate fii lafel de bun si chiar mai economic decat benzina .

Salut.

Comentarii:

A comentat buggghy (8,600 puncte) acum 12 ani

editat de buggghy acum 12 ani

mersi . m-ai lamurit despre ce e vba
0 voturi
A raspuns col (43,630 puncte) acum 12 ani Dupa raspunsul pe care l-ai dat la intrebarea mea despre GPL am crezut ca stii deja despre ce-i vorba
http://www.4tuning.ro/help/intretinere-auto/instalatie-gpl-merita-4294.html
+7 voturi
A raspuns col (43,630 puncte) acum 12 ani

editat de col acum 12 ani

Eu intre timp m-am mai documentat despre si vin cu o completare si anume,un dezavantaj al GPL-ului ar fi reducerea puterii motorului cu cca 7.5%.
Ca avantaje mai pot adauga:
-nu se depune calamina pe chiulasa,pistoane,segmenti,bujii,marind viata motoarelor
-datorita amestecului de carburant uscat nu se spala lubrifiantul de pe cilindri,prelungind durata de utilizare a uleiului
-functionarea motorului este mai uniforma,din lipsa impuritatilor din GPL.
+2 voturi
A raspuns LiquidTW EXPERT (161,390 puncte) acum 12 ani In ziua de azi tehnologia este foarte ridicata.
Sistemele de GPL deja sunt asa de bine facute, incat motorul nu o sa prezinte nici un fel de problema pe timpul alimentarii cu gaz, decat pe benzina, ``viata motorului`` este la fel, iar puterea nu scade deloc la masina.
Am prieten are Audi A4 1.8 TURBO, iar puterea care o are pe gaz, este pur si simplu aceeiasi ca si pe benzina.

Dute si intreaba un om specializat in domeniu, care stie tot sistemul si ai sa te convingi, daca eu nu te conving. Si nu intreba 1, intreaba o gramada, intreaba si persoane care au deja masina pe GPL si acelasi raspuns o sa-ti dea ca si mine, sau chiar mai bun.

Salut :)

Comentarii:

A comentat Daniel-WTF (5,500 puncte) acum 12 ani La motoare mari nu se simte, dar sub 1.4l se simte (prea putin)
0 voturi
A raspuns col (43,630 puncte) acum 12 ani

editat de col acum 12 ani

Tot ce am scris mai sus este  din cartea "Automobile" de Gh Fratila et co. asa ca daca mint ei mint si eu.
–6 voturi
A raspuns mortyx (10,580 puncte) acum 12 ani eu am mers cu masni pe gpl, si sunt diferente la performante, degeaba ziceti...cel mai grav a fost la o dacie din 96, chiar mai noua, care se chinuia in depasiri, si cand era trecuta de pe gaz pe benzina era jale cu ea la cat trepida...acum fiecare cu parerea lui, da nu sfatuiesc pe nimeni sa isi puna gpl.

Comentarii:

A comentat mihai90cosmin (320 puncte) acum 12 ani dacia trepideaza si pe benz si pe gaz nu da tu exemple pe dacie,nu vorbiti fara sa cunoasteti,eu merg cu o dacie fabricata in 1998 de ap 3 ani si masina are gpl din 2004 si nu am intampinat probleme cu instalatia.gpl-ul e o investie care zic eu k merita toti banii.
+4 voturi
A raspuns LiquidTW EXPERT (161,390 puncte) acum 12 ani mortyx, nu compari sistemele de GPL alea vechi cu astea noi. Atunci da asa era, si mai ales pe o DACIE ! Sigur ca erau probleme de putere. Dar sistemele din ziua de azi, dai 500-600 euro pe sistem, manopera mai vreo 100 euro, dar nu ai nici o problema cu ea.
Salut

Comentarii:

A comentat mortyx (10,580 puncte) acum 12 ani nu zic ca nu, da nici ca da, nu cunosc sistemele noi, da mie tot nu prea imi vine sa imi montez o instalatie gpl...
A comentat LiquidTW EXPERT (161,390 puncte) acum 12 ani Daca ai bani, ramai pe benzina. Daca nu, pui GPL sau iti iei un 1.4 - 1.9 diesel :)
Intreaba pe oricine care are GPL, sistem nou sa vezi ce iti va zice.
Salut :*
A comentat SoferuLuPestePrajit (450 puncte) acum 12 ani Nu neaparat!!Sunt tipi cu Porche Cayenne,X5 ,Q7 cu gpl...care ,cred eu,ca au niste bani ,nu? Cu Gpl faci aceeasi kilometri cam cu 60% din banii pe care i-ai da pe benzina ceea e super ok....
+5 voturi
A raspuns floryano_zmp (280 puncte) acum 12 ani mi-am montat GPL pe masina in decembrie anul trecut si pana acm am facut aproape 20 000km,nici o problema cu instalatia sau cu motorul ,recomand in continuare

Comentarii:

A comentat EDY_TGX (1,660 puncte) acum 11 ani Eu am facut 180.000km si nu a avut nimic motorul am din 2006, va recomand gpl!
A comentat Emil44 (650 puncte) acum 11 ani UNDE AI MONTAT GPL-UL
+11 voturi
A raspuns Paul_89 (340 puncte) acum 12 ani Fericit posesor al unui vw golf mk3 motor 1,6 55kw, trist stundent fara bani de benzina la acel moment. Acum fix un an am reusit si am strans 1650 ron si m-am hotarat sa o dotez cu o instalatie GPL deoarece imi tremura mana pe pomba de benzina in peco. Sunt la a doua revizie periodica a instalatiei, m-a costat doar 40 lei, iar in rest nu imi este rusine sa ma duc la pompa si sa cer UN PLIN.
  Consumul a crestut cu ~10% dar in rest functioneaza OK am rulat cu instalatia gpl aproximativ 18.000Km si s-a cam amortizat investitia.

RECOMAND!

Comentarii:

A comentat Emil44 (650 puncte) acum 11 ani AR FI TARE BINE SA NE SPUI SI UNDE AI MONTAT INSTALATIA GPL CHIAR NEAM BUCURA FOARTE TARE DEOARECE ZICI CA ESTE ATAT DE PERFORMANTA .multumim.
A comentat Paul_89 (340 puncte) acum 11 ani Piata rosu constanta. Nu am laudat-o ca ar fi foarte performanta dar imi atinge scopul pentru care am cumparat-o, economia.
Ca daca voiam sa ii rup pistoanele luam vre-un vr6.
0 voturi
A raspuns clausweb (170 puncte) acum 12 ani Ce stiti, se poate pune pe motoarele FSI instalatie Gpl? Cred ca este putin offtopic...

Comentarii:

A comentat tonu_adrian (3,140 puncte) acum 12 ani se poate pune pe orice motor... iti trebuie o inst secventiala in jur de 2500 ron..
0 voturi
A raspuns vwvento (49,280 puncte) acum 12 ani La Bucuresti e un baiat care le pune la 1600 de lei:P deci 2000 lei cu totul(cu drum. Si sunt foarte bune!

Comentarii:

A comentat Gorni (520 puncte) acum 12 ani ne poti ajuta in sensul acesta cu informatii, unde putem da de el? o adresa un numar de telefon. multam
A comentat Emil44 (650 puncte) acum 11 ani SCUZE DAR TE-AS RUGA DACA VREI SI MAI AI NUMARUL DE LA BAIATUL DE LA BUC"CE MONTEAZA GPL SA MIL DAI  MULTUMESC MULT
+4 voturi
A raspuns Cristiansen09 (260 puncte) acum 12 ani Am pus si eu pe un Megane 2.2 1.6 16v gpl secvential Tomasetto. Masina merge foarte bine (mai bine decat ma asteptam), trage aproape la fel ca pe benzina si consuma cu 1l mai mult decat pe benzina, daca mergi in acelasi stil, daca te dai la ea, papa mai mult cu 1,5  - 2 litri. Sunt super multumit si recomand instalarea unei astfel de instalatii. Inainte si eu aveam dubii daca sa montez sau nu gpl pe masina in conditiile incare am doar 35000 km (masina are aproape 5 ani si a fost folosita ca a doua masina), dar documentandu ma si discutand cu cei care au montat pe aceasta masina gpl, am ajuns la concluzia ca merita investitia. In oras consuma aproximativ 10, 10,5 cu ac. pornit non-stop, iar afara mers legal intre 7 si 7,5%.
In concluzie RECOMAND.
+1 vot
A raspuns mihai_b18 (810 puncte) acum 12 ani Salut.
Am GPL pe OPEL Corsa C 1.2 16 valve.
Recomand cu incredere GPL, performantele sunt uimitoare, peste orice asteptari. Mentionez ca am instalatie multipunct made in Turcia, se numeste Milano. E super ok. Consumul e ok, turatia/viteza au ramas la fel, nicio modificare. Daca aveti intrebari va raspund cu drag!
Am uitat sa zic pretul: 2000 ron cu rezervor toroidal(negociat),
RECOMAND!!!!

Comentarii:

A comentat tito_punto (260 puncte) acum 12 ani pe 1.2 ai pus gpl? esti taximetrist? gpl sucks...tot benzina e forta
daca producatorul a facut masina pe benzina a stiut el de ce a facut asa.....exemplu clar ca gpl e varza ....dacia logan 1.6 varza....las`o frate pe benzina ca ii lungesti viata
A comentat tonu_adrian (3,140 puncte) acum 12 ani tito_punto du-te de te impusca ..esti prost de bubui..
A comentat mihai_b18 (810 puncte) acum 12 ani tito_punto esti praf frate habar n-ai ce e gpl.... da-ti foc cu benzina ta....
A comentat tito_punto (260 puncte) acum 12 ani Tu esti prost de bubui, dute draq de aici ca esti o bomba umblatoare cu gpl....stati draq acasa si mergeti cu bicicleta ca mai omorati si pe altii nevinovati cu gpl-ul vostru. Bombele naibi ce sunteti, ma feresc de astia cu gpl mai tare decat de aia cu nr de bulgaria
A comentat tonu_adrian (3,140 puncte) acum 12 ani daca te informai putin (app exista google) , stiai ca un rezervor de gpl este mai sigur decat unu de benzina....da unora n-ai ce sa le ceri...dau prin gropi de prosti ce sunt..
A comentat tito_punto (260 puncte) acum 12 ani De saraci si de prosti va puneti gpl pe masini gen 1.2, matiz, tico etc. Butelia aia de gpl care ii spui tu rezervor e bomba, e ca aia care o avea bunica la aragaz acum 1000 de ani. Terminati draq cu bombele voastre puse prin service-uri de la coltul strazi. Oricum nu aveti omologare la ele si mai incurcati si circulatia ca mergeti mai incet ca bicicleta. Jet draq cu gpl tau de sarac care ai un consum mai mare decat pe benzina iar la bani iesi mai scump, mai vb dupa ce ti-o pica motoru ca n-are ungere
A comentat tonu_adrian (3,140 puncte) acum 12 ani ungerea ti-o face benzina cumva???? dupa cum ziceam dai prin gropi...hai bafta..cu prostu sa nu te pui ca are mintea odihnita,,
[asa ca fapt divers masina mea are 230.000 km pe gpl..a dracu inca merge..]
A comentat zaytz.cc (460 puncte) acum 12 ani prostu` copiiilor, tito =))))
A comentat zaytz.cc (460 puncte) acum 12 ani si sefu` baniilor, am uitat sa precizez... :">
A comentat tuner-man (230 puncte) acum 12 ani sincer om mai "bogat" ca tine nu am mai intalnit bai tito , pacat ca ai bani de benzina ca esti prost de dai in gropi daca nu iti convine nu comenta si mai informeazate ca esti praf frate auzi butelia de gpl bomba am trait sa o aud si pe asta !
A comentat Gorni (520 puncte) acum 12 ani pt tito_punto! ai vazut tu mai inapoiatule pana acum pe strada vre-o masina cu GPL sarita in aer? sau la stiri? pai imagineaza-ti cum e sa sara o butelie de gaz ca cele vechi intalnite si acum la tara, in aer! si doar statistic vorbin, crezi tu ca pana acum nu au fost soferi cu GPL, loviti in spate si nu au patit nimic?
A comentat EDY_TGX (1,660 puncte) acum 11 ani Ba, tito de unde mama dracu le scoti povestile ca explodeaza cine ti-a spus,are rezevorul de 1,5cm nu are cum sa se gaureasca !
–3 voturi
A raspuns Soundwave (350 puncte) acum 12 ani contra: eu sincer nu mi-as pune... cand constructoru o face intr-un fel asa e bine sa o lasi parerea mea... fiindca cand s-a creat acea masina au lucrat destui ingineri la motor si restu...
pro: daca vreau o masina pe GPL imi iau de la constructor una special facuta sa mearga pe GPL, nu schimb masina pe benzina in gpl....


Off:  am auzit ca etanolul e mai bun ca benzina si gpl-ul doar ca nu se gaseste la noi in tara la statii....

Comentarii:

A comentat master_mod (640 puncte) acum 12 ani se vede dupa voturile negative ca e doar parerea ta si nu  a multora. Sunt masini din fabrica pe benzina + gpl.
+3 voturi
A raspuns alex88upa (200 puncte) acum 12 ani am un golf 4 14.16v si mi-am pus din mai instalatie gpl pe ea si vreau sa spun ca merge supe bine are aceeasi forta si la merge masina mai usor(parca se simte mai usoara)sunt super multumit de investitia facuta!
+4 voturi
A raspuns gbrheaton (6,750 puncte) acum 12 ani Nu mai comparati instalatiile care se puneau pe dacii acum cativa ani cu instalatiile de acum!!  Instalatiile ptr dacii erau monopunct, acum s-a schimbat treaba!  

Eu sunt pro in prinvinta gazului, multa bafta!

Comentarii:

A comentat Paul_89 (340 puncte) acum 11 ani Nu este vorba de instalatie cat si de calitatea motorului si felul lui de a functiona. Pe golf-ul meu 3 este ~aceeasi instalatie ca pe dacii cu flansa pusa deasupra carburatorului (care scuia gazul in admisie). La momentul acutual marina are ~40.000 km rulati pe gpl si a ajuns pe la 200.000km motorul.
Cand il distruge pe asta nu o sa ma doara buzunarul de 600 lei pe un alt motor ca oricum banii si ia amortizat pe gpl.
0 voturi
A raspuns bh08wiz (290 puncte) acum 12 ani daca ar fi ca GPL -ul sa omoare motorul contea za si dupa cate zeci de mii de km o face.
0 voturi
A raspuns master_mod (640 puncte) acum 12 ani Nu va puneti cu tito "PROSTUL SATULUI", mai bine datii ban, suntem satuli de cocalari fuduli si prosti.

Nu au fost gasite intrebari asemanatoare