A raspuns
workaholic_ro
(19,270 puncte)
acum 12 ani
Nu are nicio legatura fibra cu rezistenta la temperatura, fie sticla, fie carbon. Ar fi bine daca romanul s-ar limita a se pricepe la armata, curve si fotbal si si-ar da cu parerea in alte domenii doar atunci cand e bine documentat sau specialist. Ca sa nu produca pagube de bine intentionat ce e.
Parerea generala e ca intotdeauna la sticla se foloseste o rasina poliesterica, iar la carbon epoxidica, ceea ce e o alta mare tampenie. Singurul adevar aici e ca poliesterul nu se impaca cu carbonul, reciproca nefiind insa valabila (sticla merge cu epoxi). In afara de asta mai sunt si altele, rasini fenolice, diverse rasini modificate, cum ar fi epoxi-vinil-ester etc.
Pe scurt, nu fibra e problema ta, una tine la multe sute de grade, cealalta la peste mie. Problema e rasina.
Daca masina are un spatiu generos sub capota, ventilatie buna, motorul e diesel si nu merge in regimuri foarte calde si vopsesti cu o culoare deschisa poti folosi aproape orice, inclusiv varianta cea mai ieftina, sticla plus poliester. Daca motorul e cu benzina si ajunge si la 115 grade sau pe acolo, masina e joasa si inghesuita, spatiul de sub capota mic de tot, mai pui si un negru mat "frumos", atunci capota se va face covata.
Stiu, pana aici nu ti-am fost de mare folos, dar macar sper ca ai inteles despre ce-i vorba.
Practic, daca nu se incalzeste la peste 70 de grade, merge poliesterul. Daca vei avea temperaturi mai inalte, cauta o rasina epoxidica sau epoxi modificat cu parametrul Tg (glass transition) mai mare decat temperatura maxima de lucru. Nu te baga la fenolice si alte "avioane", acolo ai nevoie de echipament de tratare termica.
Tine minte ca si soarele incalzeste, nu numai motorul, uneori chiar foarte tare. Pericolul de deformare apare in primul rand cand ai oprit vara cu motorul cald si lasi masina in soare. Temperatura capotei se poate masura cu un termometru non-contact.