ALICE, cel mai destept radar din lume, este un robot antiglont de care nu ai scapare. In curand si in Romania

ALICE, cel mai destept radar din lume, este un robot antiglont de care nu ai scapare. In curand si in Romania
  • ALICE costa de la 66.000 de Euro
  • Are carcasa anti-glont
  • Face 2 poze simultan si monitorizeaza 4 benzi
Distribuie pe Facebook

ALICE este numele celui mai nou si mai performant radar auto din lume. Momentan, sistemul este functional in tari din vestul Europei, insa Ministerul Afacerilor Interne planuieste sa achizitioneze cateva asemenea radare si pentru Romania.

ALICE vine de la Autonomus Lidar Concept for Enforcement si este cel mai destept sistem de radar la ora actuala. Pentru ca este un radar mobil, ce poate fi pozitionat oriunde, pe autostrada sau sosea, fara sa fie nevoie de controlul unei persoane. ALICE este un radar care e tractat pana in locatie si poate activa 5 zile pe propriile baterii interne.

ALICE radar antiglont

Radarul este realizat de companiile Cegelec si Vitronic si poate fi deja comandat de orice institutie europeana. Sistemul ALICE este tractabil si are o greutate de 1250 de kilograme. Insa greutatea asa de mare este datorata carcasei din otel anti-glont, dar si pentru a evita vandalizarea. Pentru ca cele doua roti se ascund sub caroseria din otel si nu mai ramane nimic in afara ce poate fi distrus de vreun sofer suparat.

ALICE radar antiglont

In plus, ALICE mai vine cu doua roti mobile, care ii permit operatorului sa miste intregul atelaj in pozitie prin intermediul unei telecomenzi. Dar radarul poate fi miscat si pentru diverse reglaje, de la distanta. Oricum, radarul a fost astfel dezvoltat incat sa fie nevoie de o singura persoana pentru instalare, dupa care ALICE isi face treaba singura.

In interior sunt mai multe camere video ascunse in spatele unui geam blindat. ALICE are computere si softuri extrem de inteligente care stiu limita de viteza pe diferite categorii de vehicule, in functie de zona in care este amplasat. Radarul monitorizeaza simultan masinile de pe 4 benzi de circulatie si, in cazul in care surprinde un vitezoman, face doua poze: una de ansamblu si una de detaliu cu placuta de inmatriculare. Imediat, printr-un sistem online de la bord, informatiile sunt trimise direct la sectia de politie care ii emite instantaneu soferului amenda cu tot cu pozele realizate de ALICE.

ALICE radar antiglont

Caroseria radarului are o forma aparte ce il face invizibil la diferite detectoare de radar. Mai mult, sistemul de functionare nu permite detectarea de catre aparatele de detectie din zilele noastre, asa ca detectoarele de radar sunt inutile in fata sa. Singura solutie ca sa nu cazi in capcana lui ALICE este sa respecti legea si sa circuli cu viteza legala.

Politia Rutiera din Romania are de gand sa cumpere noi aparate de radar, atat fixe, cat si mobile. Iar sistemul ALICE este una din variante. Insa pretul nu este deloc unul mic, acest sistem costand de la 66.000 de Euro in sus. Dar la cum sunt soferii din Romania de inconstienti, investitia celor de la MAI s-ar putea recupera in mai putin de un an...

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 11 August 2016