4Tuning.ro > 4Tuning Help > Masini > FORD > Functia cornering lights how t...

Bun venit Guest pe 4Tuning Help!

Aici primesti ajutor si raspunsuri la intrebari de la ceilalti membri ai comunitatii.

Fa-ti cont

Alerta intrebare noua

Aboneaza-te pentru a primi un e-mail de indata ce este postata o intrebare noua.

Intrebari in functie de categorie

Subiecte populare

Vezi toate subiectele »

Cautari frecvente

+4 voturi

Functia cornering lights how to ?

Am vazut la o gramada de masini de generatie mai noua ca atunci cand vireaza stanga sau dreapta se aprinde simultan si proiectorul corespunzator virajului.

Am cateva intrebari despre acest sistem :

1 Pe ce principiu functioneaza ? Cine ii spune sa se aprinda in momentul virajului/semnalizarii ?

2 Poate fi implementat acest sistem si la masini de generatie mai veche? Si daca da, ce presupune aceasta modificare ?

3 Acest sistem este corelat numai impreuna cu semnalizarea schimbarii directiei de mers ? sau functioneaza atat in momentul unui viraj cat si a semnalizarii stanga/dreapta ?

4 Poate fi instalat acasa ? Daca da, care sunt pasii de urmat, ce anume trebuie cumparat/modificat? Sau trebuie mers la un service specializat ?

5 Merita facuta aceasta modificare ?

Din punctul meu de vedere singurul dezavantaj ar fi viata mai scurta a becurilor din proiectoare

Multumesc.
A intrebat stefanST (19,540 puncte) acum 11 ani in categoria FORD
Distribuie pe Facebook

3 Raspunsuri

+2 voturi
A raspuns ionica.dsf (3,270 puncte) acum 11 ani da se poate face tot..o sa revin cu detalii..am carte acasa cu tot chitul

Comentarii:

A comentat stefanST (19,540 puncte) acum 11 ani Chiar mi-ar fi de mare ajutor.
+3 voturi
A raspuns stefan.angelo EXPERT (267,040 puncte) acum 11 ani Salut!
1.La masinile noi este controlat de computerul de lumini.Functioneaza pe baz un senzol hall(senzor de faza)acesta fiind montat pe directie(cele cu directie electrica isi iau semnalul de la modulul directiei,cele cu servo au un senzor montat si calibrat).Nu are treaba cu semnalizarea,proiectorul se aprinde in momentul in care volanul trece de un anumit grad in viraj,la fiat stiu sigur ca este de 15grade.
2.Poate fi implementat pe orice masina,singura problema  e senzorul si calibrarea lui,trebuie sa il montezi tu.Ideal de montat pe coloana volanului,acolo vei pune un senzor tip perie de sarma si partea care il citeste(cauta cum este facut pe fiat brava si punto dupa 2005).Ai nevoie de un cut-off la circuit,in momentul in care aprinzi proiectoarele din buton sa taie circuitul facut de tine,senzor si calibrarea lui(calibrarea e cea mai mare problema,sunt foarte delicati acesti senzori).
3.Nu este corelat cu semnalizarea,este legat doar de volan,nu functioneaza daca semnalizezi.
4.Cu putina electrica si electronica la cunostinta se poate monta si acasa,daca iti gasesti un senzor restul pasilor sunt simpli(cand te decizi sau daca te decizi,revino cu tipul de senzor cumparat si iti pot da mai multe detalii),pana atunci trebuie da alimentezi circuitul de la butonul de lumini(aici se va face si cut-off pantru butonu proiectoarelor sau poti face un dublu releu bosch,unu ca sa porneasca circuitul cand ii dai curent la contact,al doilea sa fie inclus in circuit cand e releul liber si in momentul in care aprinzi proiectoarele sa ai un fir care da semnal releului pentru pozitia inchis circuit.Dupa parerea mea,cel mai simplu tip de senzor este cel tip perie de sarma,mai poti face altul tip home made dar e mai greu de facut.
5.Daca tie iti place,merita facut.Masinile care le-am condus cu acest sistem(brava,gp,mini si croma) nu pot spune ca e de un ajutor foarte mare,e ca si cum ai lua curba cu proiectoarele aprinse(mai bun decat asta e adaptive lights,care misca lupa de la far dupa volan.

Comentarii:

A comentat stefanST (19,540 puncte) acum 11 ani Salut Stefan, din ce m-am interesat si eu astazi se pare ca functia respectiva e mai complexa fata de ce imi imaginam eu, ma refer la faptul ca pe langa modulul de comanda al sistemului care poate fi adaptat dupa cum m-ai sfatuit, proiectoarele de pe masina mea nu sunt potrivite, ale mele sunt concepute sa bata in fata masinii, iar cele care au cornering din fabrica bat in lateralul masinii.
Astazi am studiat sistemul la un Mondeo mk4 si un Vectra C din 2006.
La Vectra am vazut ca mai are un bec in proiector care bate in lateral in momentul virajului si e destul de puternic ca intensitate iar la Mondeo are un bec montat in far care face treaba asta.
Daca ma hotarasc sa imi instalez si eu functia asta, va fi numai de design ca functionalitate prea mare nu cred ca va avea...din pacate.
In legatura cu senzorul de rotatie mentionat de tine, daca il montez pe coloana de directie in momentul unui viraj complet spre stanga de ex, rotatia respectiva il va da peste cap, ca face o tura si ceva.
In alta ordine de idei m-am gandit la 2 microcontacte montate pe oala telescopului(inca nu mi-am dat seama cum vor functiona) cu 2 relee, intregul ansambul fiind legat la optiunea auto a farurilor, ca sa pot sa il si opresc daca vreau.
Am mai aflat ca trebuie refacut cablajul proiectoarelor, pentru ca acum am un singur cablu care le alimenteaza pe amandoua.
Orice alta idee e binevenita.
Multumesc frumos.
A comentat stefan.angelo EXPERT (267,040 puncte) acum 11 ani @stefan:Stiu la ce te referi cu acele contacte,momentan ma interesez si eu de un sistem de acest tip pentru un fiat 500(2005).Proiectoarele pentru masinile cu acest sistem au oglinda in 2 faze,una in fata si alta spre lateral.Un sistem de genu facut acasa nu va fi never ca unul original,asa cum am spus si in raspuns nu e un sistem de foarte mare ajutor,il consider util al design si la vazut gropi in curbe.
Senzorul de care am zis,de aia am zis ca trebuie calibrat,chiar daca tu dai o tura si inca ceva,calibrat fiind,o data actionat ramane asa pana la pozitia 0.Ma refeream la calibrare digitala,nu la una fizica.
Eu inca ma documentez,m-am mai gandit la un tip de senzor tip cama de la releul de semnalizari,cea care inchide semnalizarea cand revii cu volanul.Alte idei nu am momentan.
0 voturi
A raspuns bobbyshomerul (180 puncte) acum 10 ani Exista gata facut, modul electronic cu tot cu senzor, usor de instalat pe orice masina il gasiti aici: http://www.auto-trend.ro

Intrebari asemanatoare