4Tuning.ro > 4Tuning Help > Probleme tehnice > Electrice > De ce mi se aprinde bec in bor...

Bun venit Guest pe 4Tuning Help!

Aici primesti ajutor si raspunsuri la intrebari de la ceilalti membri ai comunitatii.

Fa-ti cont

Alerta intrebare noua

Aboneaza-te pentru a primi un e-mail de indata ce este postata o intrebare noua.

Intrebari in functie de categorie

Subiecte populare

Vezi toate subiectele »

Cautari frecvente

+1 vot

De ce mi se aprinde bec in bord?

Salut colegii. Am un bmw e46,am schimbat recent ledurile smd plcc-2 din bord,cele oem cu altele albe. Am schimbat eu acasa cu letconul,nu sunt expert dar am reusit,dar pana la urma am intampinat o problema,totul e oke in bord,dar cand deschid usa,mi se aprinde ledul normal,de la usa deschisa + ledul "bec ars" dreapta spate + ledul de la lichid de parbriz. La acele leduri nu am umblat,doar cele din bord si de la display plus la ledurile care arata masina,in stanga la display,dar fara ledurile de la usi sau altele,doar cele 3 leduri care "aprind" martorul de la masina.(cunoscatorii stiu ce vreau sa explic). Oare care ar fi problema?
A intrebat lenex (830 puncte) acum 11 ani in categoria Electrice
Distribuie pe Facebook

2 Raspunsuri

+2 voturi
A raspuns stefan.angelo EXPERT (267,040 puncte) acum 11 ani Salut!
Cel mai probabil e din cauza ledurilor montate,fie ai folosit cositorul gresit,cu temperatura de topire mai mare si cand a ajuns pe placa de la ceasuri a incalzit/topit si alte contacte,fie e mai mult decat trebuie si cand primeste curent un led(nu ai specificat daca sunt de aceeasi putere ledurile,daca sunt puteri/rezistente mult diferite apar scapari de tensiune,la o placa cu circuite integrate e posibil sa descarce si pe la 'vecini') din cauza lipiturii,aprinde mai multe contacte.
Fie ledurile sunt montate pe acelasi plus,fie au circuitul in aceeasi parte si acesta a fost afectat de temperatura.

Comentarii:

A comentat lenex (830 puncte) acum 11 ani mersi mult...voi incerca sa fac ceva,in orice caz..cu un electrician care ma va ajuta.
+1 vot
A raspuns workaholic_ro (19,270 puncte) acum 11 ani

editat de workaholic_ro acum 11 ani

Ai scapat probabil pe undeva mici urme de cositor sau ai facut lipituri mai mari decat e cazul si fac pe undeva vreo atingere. Lucrul cu SMD-urile e migalos, de multe ori lipitura e mai mare decat piesa.  Ia un ohm-metru si verifica eventualele atingeri. Alta logica nu gasesc.
Pot sa fie de puteri diferite, nu se genereaza "scapari". Notiunea de rezistenta la LED nu e potrivita, jonctiunile nu sunt sarcini rezistive.

Comentarii:

A comentat lenex (830 puncte) acum 11 ani aha...voi merge la un electrician priceput si ma va ajuta el sa faca totul sa fie oke...
A comentat workaholic_ro (19,270 puncte) acum 11 ani Nu stiu daca...mai bine un electronist pasionat, un radioamator, ceva. Mi-e frica de electricieni, sunt prea...curajosi :)  Daca esti in zona Cluj pot sa-ti recomand pe cineva.
A comentat lenex (830 puncte) acum 11 ani sunt din turda,de langa cluj,30 km de cluj
A comentat workaholic_ro (19,270 puncte) acum 11 ani L-am sunat acum. Nu cunoaste bordul de E46 si nici nu are timp in perioada asta, nu te poate ajuta. Mi-a spus totusi ce crede el. Instrumentul de bord are un EPROM (e o unitate de memorie programabila) care e sensibila la descarcari de electricitate statica. Daca nu ai folosit o statie de lipire cu protectie (descarcare la masa) e posibil sa fi modificat ceva din informatia stocata. Caz in care trebuie rescrisa...
In doua vorbe ce face EPROM-ul ala: contine o "harta" a functiilor instrumentului de bord. Informatia vine de la ECU pe o magistrala de date intr-o forma codificata dupa un anumit protocol; bordul executa instructiunea corespunzatoare mesajului, dupa cum e stocata in EPROM; in cazul de fata aprinderea unui LED...sau trei.
Asa ca: daca nu e totusi undeva un scurt (cazul simplu) atunci ai nevoie de un electronist care stie ce face. Imi pare rau, baiatul asta e chiar un inginer care se ocupa de conceperea programelor pentru porcariile astea de instrumente sofisticate.
Daca vrei sa verifici un eventual scurt foloseste un ohm-metru digital, sa nu produci si alte daune.