In Olanda a fost inaugurata autostrada fosforescenta

In Olanda a fost inaugurata autostrada fosforescenta
  • Autostrada este vopsita cu o vopsea pe baza de fosfor
  • Lumina artificiala tine pana la 8 ore in intuneric
  • Farurile masinilor contribuie si ele la incarcarea vopselei
Distribuie pe Facebook

Pentru a economisi energia electrica, autoritatile din Olanda au inceput sa inchida iluminarea stradala, inclusiv pe anumite autostrazi. Asa a luat nastere ideea unui artist: autostrazile fosforescente care se incarca de la soare. Acum, 500 de metri de autostrada de test au fost inaugurati pentru acest proiect-pilot.

Artistul Daan Roosegaarde din Olanda a inceput o colaborare cu o companie de inginerie civila numita Heijmans pentru un proiect ambitios dedicat soferilor. E vorba de autostrazile iluminate artificial cu vopsea fosforescenta. Adica o vopsea pe baza de fosfor care se incarca in timpul zilei de la lumina naturala a soarelui si la venirea intunericului lumineaza timp de 8 ore. Proiectul a aparut in 2012, dar abia acum autoritatile au aprobat proiectul si acum olandezii se bucura de o portiune de autostrada... fosforescenta.

E vorba de jumatate de kilometru de pe autostrada N329 din regiunea Oss care a fost pregatita de artistul olandez. Acest proiect-pilot constituie din realizarea unor linii de demarcatie intre benzi care sunt foarte vizibile pe timp de noapte, contribuind la vizibilitatea soferilor care circula cu viteza. Aceste linii au fost facute cu o vopsea speciala oferita de cei de la Heijmans si este garantata sa tina mai multi ani, in functie de vreme.

Proiectul este la inceput si se doreste a se verifica fezabilitatea lui. Si asta pentru ca principala problema este comportamentul acestei vopsele pe timp de iarna, cand sunt mai putine ore de lumina. In plus, autoritatile isi doresc sa vada daca pe viitor, orice autostrada construita de la zero poate avea si astfel de demarcatii iluminate pentru a ajuta soferii.

Interesant este ca proiectul initial propunea si o vopsea sensibila la temperatura. Mai exact, atunci cand temperatura scadea sub 4 grade Celsius, pe asfalt sa apara niste fulgi de zapada, soferii stiind astfel ca exista riscul de polei si gheata, acestia stiind sa reduca viteza. Oricum, cert este ca acest proiect isi doreste sa ajute soferii si sa contribuie la siguranta traficului. Motiv pentru care, in cursul acestui an vom mai vedea si alte portiuni de autostrada lumina astfel.

Autostrada fosforescenta

Distribuie pe Facebook
mai multe