Anvelopele de iarna obligatorii nu sunt chiar... obligatorii

Anvelopele de iarna obligatorii nu sunt chiar... obligatorii
Anvelopele de iarna, despre care se presupunea ca vor fi obligatorii pentru toata lumea, par sa nu mai fie chiar asa de obligatorii. Sau, cel putin, asta reiese dintr-o declaratie recenta a comisarului sef al Politiei Rutiere.
Distribuie pe Facebook

Intrebat de ziaristii de la gandul daca toti conducatorii auto sunt obligati sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna, Marian Zane a raspuns: "Nu toti. Este vorba despre circulatia pe portiunile cu zapada, gheata sau polei". Comisarul sef al Politiei Rutiere a continuat si a afirmat ca 'este important sa nu fim surprinsi', respectiv 'important este sa evitam blocajele in trafic, nu amenzile'.

De asemenea, si reprezentantii Autoritatii Rutiere Romane (ARR) au confirmat ca cei care nu circula pe portiuni de drumuri cu zapada, polei sau gheata nu risca sanctiuni daca nu au cauciucuri de iarna. Legislatia care intra in vigoare de la 1 noiembrie prevede amenzi intre 2.500 si 4.000 lei pentru conducatorii ale caror masini nu beneficiaza de anvelope de iarna.

Intrebati de data pana la care se aplica aceasta prevedere, cei de la ARR au afirmat ca nu exista nici un fel de termen calendaristic prevazut in ordonanta 5/2011. Cu toate acestea, Florian Coman - directorul Autoritatii Rutiere Romane, a continuat cu tovarasescul "Risca amenzi cei care circula pe portiuni cu zapada, gheata sau polei daca sunt neechipati de iarna". In plus, reprezentantul ARR a declarat ca legislatia nu prevede obligativitatea ca service-ul sa emita "o hartie" care sa certifice faptul ca masina este dotata cu anvelope de iarna - desi saptamana trecuta sustinea contrariul.

Drept urmare, ca majoritatea legilor facute in Romania, si prevederea privind obligativitatea anvelopelor de iarna este extrem de vaga si, cel mai probabil, facuta in timpul unei pauze de masa. Singura concluzie, la care se pare ca au ajuns toate autoritatile, face referire la ceea ce inseamna anvelopa de iarna: o anvelopa care, pe langa expresia M plus S, trebuie sa aiba si alte semne, precum un fulg de nea si o creasta alpina. In cazul in care aceste insemnari lipsesc, anvelopa nu este considerata a fi de iarna - drept urmare, cele all-season nu sunt acceptate in acest 'program'.

In rest, avem doua solutii: fie cumparam pneuri de iarna (care, tinand cont de climatul economic de la acest moment, ne vor adanci si mai mult buzunarele), fie mergem pe all-seasons si ne rugam ca cei de la drumuri sa-si faca datoria asa cum se cuvine.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 11 Octombrie 2011