Treci pe rosu, 16.000 de lei amenda si ramai fara permis 2 ani: noul Cod Rutier

Treci pe rosu, 16.000 de lei amenda si ramai fara permis 2 ani: noul Cod Rutier
  • Trecerea pe rosu va fi taxata cu amenda de minimum 10.000 de lei
  • Vanzatorul unei masini este obligat sa declare la circa financiara cui a vandut masina
  • Cine nu plateste amenzile de circulatie, ramane fara permis
Distribuie pe Facebook

E clar: de acum nu vom mai avea alta sansa decat sa respectam intocmai regulile de circulatie. Noul Cod Rutier e pe cale sa se schimbe. Prin intermediul unei ordonante de urgenta care a fost pusa in dezbatare publica, soferii risca suspendarea permisului intre 4 luni si 4 ani, dar si plata unor amenzi colosale care ajung chiar si la 16.000 de lei. Adica 3.500 de Euro.

Pe fondul cresterii numarului de accidente grave in Romania, soldate cu multe decese, Codul Rutier va primi o serie de modificari. Adica lucrurile vor deveni clare: incalci legea, platesti incredibil de mult si ramai fara permis perioade lungi. Cam ca in strainatate. Poate asa nu vom mai vedea multi soferi care sa nu dea prioritate, care sa treaca pe rosu si care sa mearga cu viteza mult prea mare. Scopul este insa altul: cresterea amenzilor la buget. Acesta este scopul practic si impus de MAI. Insa odata cu aceasta crestere de incasari, este probabil sa vedem si o crestere semnificativa a accidentelor.

Un alt aspect, semnalat de noi si mai de mult, cand aceasta lege era doar o propunere. Iata ca acum Ordonanta de Urgenta care modifica Ordonanta de Urgenta 195/2002 a fost pusa in dezbatare publica si are mari sanse sa o vedem votata chiar luna viitoare.

DACA VINZI MASINA, TREBUIE SA O DECLARI. VANZATORUL TREBUIE SA O INSCRIE IN 60 DE ZILE.

5. Alineatul (4) al articolului 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare în termen de 60 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.”
6. La articolul 11, după alineatul (4) se introduc cinci noi alineate, alin.(4)-(4), cu următorul cuprins:
„(4) Fostul proprietar are obligaţia de a notifica autorităţii competente, în scris, înstrăinarea vehiculului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, urmând ca aceasta să facă menţiunea corespunzătoare în evidenţe şi să înscrie noul proprietar ca utilizator al ve hiculului.
(4) Notificarea înstrăinării se face prin declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte datele de identificare ale noului proprietar, însoţită de copia actului translativ de proprietate şi de copia documentului eliberat de organul fiscal al administraţiei publice locale care confirmă radierea de pe rolul fiscal al fostului proprietar.
(4) În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4), operează de drept suspendarea înmatriculării vehiculului. În cazul în care, până la transcriere, intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate, termenul curge de la data primei transmiteri.
(4) De la data efectuării menţiunii prevăzute la alin. (4), la solicitarea instituţiilor interesate cu privire la deţinătorul/utilizatorul vehiculului, autoritatea competentă transmite acestora datele noului proprietar.
(4) În cazul contractelor de leasing financiar, comunicarea prevăzută la alin. (4) este efectuată de către societatea de leasing financiar.”

EXAMENUL DE CONDUCERE VA FI INREGISTRAT VIDEO SI AUDIO!

10. La articolul 23, după alineatul (9) se introduc patru noi alineate, alin.(9)-(9), cu următorul cuprins:
„(9) Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sunt exceptate de la aceste dotări.

LA FIECARE TRECERE CU CALE FERATA VA FI INSTALAT SISTEM DE MONITORIZARE VIDEO!

11. La articolul 30, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
„(4) Administratorul căii ferate are obligaţia de a instala şi întreţine mijloace tehnice de constatare a încălcării regulilor de circulaţie la trecerea la nivel cu calea ferată, precum şi de a semnaliza existenţa acestora. Poliţia rutieră are dreptul de a o pera aceste mijloace tehnice de constatare în vederea aplicării sancţiunilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

NOI PRAGURI DE DEPASIRE A VITEZEI CU SANCTIUNI NOI

h) depăşirea cu 31 până la 40 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic

a) depăşirea cu 41 până la 50 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul
condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic

e) depăşirea cu 51 până la 60 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

SE VA LUA PERMISUL PE O PERIOADA DE 1-5 ANI

Daca produci un accident care duce la vatamare corporala sau decesul unei persoane, din nerespectarea unei reguli de circulatie, iti va fi suspendat permisul timp de 1 an.

Daca produci un accident care duce la vatamare corporala sau deces, cauzat de trecerea pe culoarea rosie a semaforului, permisul este suspendat 4 ani.

Daca produci un accident care duce la vatamare corporala sau deces, cauzat de consumarea bauturilor alcoolice, permisul este suspendat 5 ani.

NU PLATESTI AMENDA, RAMAI FARA PERMIS!

Art. 103 (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, în termen de 30 de zile de la data comunicării procesului verbal.

AMENZI NOI EXTREM DE MARI SI SUSPENDAREA PERMISULUI PENTRU 4 luni - 4 ani

Daca nu dai prioritate la pietoni, cand acestia trec prin loc marcat sau la semafor, primesti amenda din clasa V-a si iti este suspendat permisul 120 de zile.

Daca depasesti viteza cu 60 km/h a vitezei permise pe un sector de drum, primesti amenda din clasa a V-a si iti este suspendat permisul 180 de zile.

Daca esti prins conducand un autoturism care are inmatricularea suspendata, primesti amendat din clasa a V-a si iti este suspendat permisul 365 de zile.

Daca treci pe rosu, primesti amenda din clasa a VI-a si iti este permisul suspendat 2 ani.

Daca treci pe rosu si produci un accident usor, primesti amenda din clasa a VI-a si ramai fara permis 3 ani.

Daca nu opresti la trecerea la nivel cu cale ferata, cand barierele sunt coborate sau semnalul este rosu, primesti amenda din clasa a VI-a si ramai fara permis 3 ani.

Daca esti prins conducand o masina sub influenta bauturilor alcoolice, fara sa fie infractiune, primesti amenda din clasa a VI-a si ramai fara permis 3 ani.

Daca mergi pe autostrada pe contrasens, primesti amenda din clasa a VI-a si ramai fara permis 3 ani.

Daca esti prins conducand o masina sub influenta bauturilor alcoolice, fara sa fie infractiune, daca ai provocat un accident minor, primesti amenda din clasa a VI-a si ramai fara permis 4 ani.

SI INSTRUCTORUL AUTO DE SCOALA ESTE SUPUS ACESTOR REGULI!

34. Articolul 107 se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,Art.107. - Sancţiunile prevăzute la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3), art.102 alin.(3), art.103 alin.(2), art. 105 alin.(2) - (4), art. 105 şi art.106 se aplică şi
instructorului auto atestat, aflat în procesul de instruire practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, ori examinatorului aflat în timpul desfăşurării probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.”

NOILE CLASE DE AMENZI

15. Alineatul (4) al articolului 98 se modifică şi va avea următorul cuprins:
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I 2 sau 3 puncte amendă;
b) clasa a II 4 sau 5 puncte amendă;
c) clasa a III de la 6 la 8 puncte amendă;
d) clasa a IV de la 9 la 20 puncte amendă;
e) clasa a V de la 21 la 124 puncte amendă;
f) clasa a VI de la 125 la 200 puncte amendă.

Un punct amenda de la 1 iulie 2013 este 80 de lei. Adica, daca treci pe rosu, daca nu opresti la calea ferata, daca esti prins conducand doar putin alcoolizat, risti sa primesti o amenda cuprinsa intre 10.000 si 16.000 de lei. Adica 3500 de Euro.

Textul integral al proiectului de ordonanta de urgenta poate fi studiat aici: https://www.4tuning.ro/external/docs/oug-pt-modif-oug-195-2002.pdf

TU CE PARERE AI DESPRE ACESTE NOI REGULI DIN CODUL RUTIER? ESTI DE ACORD, SAU NU?

Distribuie pe Facebook
mai multe