CSI Bucharest: Criminalistii si-au luat un Jeep Wrangler Rubicon de off-road

CSI Bucharest: Criminalistii si-au luat un Jeep Wrangler Rubicon de off-road
  • Masina a costat in total 65.000 de Euro
  • Modificarile au costat in jur de 30.000 de Euro
  • Masina a fost cumparata cu fonduri nerambursabile cu finantare externa
Distribuie pe Facebook

Dupa cazul din Apuseni cu accidentul aviatic la care autoritatile nu au putut ajunge din cauza conditiilor nefavorabile de drum, autoritatile incep sa se echipeze corespunzator. Din pacate, nu e vorba de ISU si de salvarea de vieti ci de cei de la criminalistica ce trebuie sa ajunga dupa un accident pentru a face investigatii.

Cele mai mediatizate accidente aviatice din Romania s-au petrecut in locuri in care autoritatile au ajuns extrem de greu: fie in varf de munte, unde nu sunt drumuri si unde nu poate ajunge nicio masina normala, fie in mijlocul unui lac inghetat. Din pacate, cei de la ISU nu au momentan dotarea corespunzatoare pentru astfel de situatii extreme, insa cei de la Institutul National de Criminalistica au luat deja masuri pentru a ajunge in orice loc imposibil.

Pentru interventie si pentru cercetari, Politia Romania, mai precis INC, Institutul National de Criminalistica, a primit un Jeep Wrangler Rubicon special modificat pentru cele mai grele conditii de drum. Autospeciala a fost achizitionata prin finantare nerambursabila, in urma unui proiect sustinut de Guvernul Elvetian. Acest proiect isi doreste sa intareasca capacitatile operationale ale acestui institut in ceea ce priveste schimbul automat de date dactiloscopice si identificarea victimelor provenind din dezastre. Si daca la orice altceva, romanii nu se prea pricep, la criminalistica se pare ca suntem experti si strainii ne invidiaza si doresc sa-i invatam cate ceva.

Jeep Criminalistica

Unul dintre obiectele finantarii a fost unitatea mobila de criminalistica numita DVI Mobile Forensic Unit (disaster victims identification), un automobil marca Jeep model Wrangler Rubicon cumparat din Romania de nou si modificat special in acest scop. Costul total al masinii la care s-au adaugat modificari in valoare de aproximativ 30.000 de Euro a fost de 65.000 de Euro, bani platiti de "francul elvetian".

Autospeciala Jeep a primit suplimentar diferentiale heavy-duty ARB, suspensii performante mai inalte, jante si anvelope speciale pentru mersul in teren accidentat si noroi, trolii fata si spate, sisteme de iluminare de mare putere, cutii frigorifice pentru pastrarea probelor de natura biologica si cutii de transport suplimentare, cric highlift si lanturi speciale pentru toate rotile ce pot fi montate atunci cand se circula pe gheata sau zapada.

Jeep Criminalistica

Politia Romana mai spune ca pentru utilizarea completa a capabilitatilor tehnice in teren accidentat, 5 criminalisti au urmat curs de pregatire cu un sofer profesionist, acest aspect fiind prevazut expres prin contractul de achizitie. Este bine si ca antrenamentele in teren accidentat urmeaza sa continue si pe parcursul acestui an, astfel incat in caz de urgenta sa nu existe scuze ca nu s-a putut ajunge acolo.

Ne bucura faptul ca unele divizii din Politia Romana, de fapt din MAI, se descurca si obtin finantare pentru astfel de proiecte utile. Dar ne intristeaza in aceeasi masura ca cei care trebuie sa salveze vieti, nu cei care trebuie sa vina sa investigheze decesele, nu iau astfel de masuri. Ar fi ideal sa vedem autospeciale precum acest Jeep Wrangler in dotarea pompierilor, in dotarea ISU, in dotarea jandarmeriei si a armatei si aceste masini sa salveze vieti, nu doar sa cerceteze cum au fost pierdute...

Distribuie pe Facebook
mai multe