Nu vom mai avea carburanti mai ieftini de 6,2 lei/litru multumita acordului FMI

Nu vom mai avea carburanti mai ieftini de 6,2 lei/litru multumita acordului FMI
  • Va creste acciza actuala cu 3,3 procente
  • Se va introduce o acciza noua administrata de guvernul Dan Sova de 7 eurocenti/litru
  • Carburantul se poate scumpi chiar si cu 50 de bani
Distribuie pe Facebook

Dupa mai bine de doua saptamani de negocieri secrete ale acordului cu FMI, alesii nostri din USL au iesit la rampa si s-au batut cu pumnul in piept ca au reusit "o performanta guvernamentala". Insa lucrurile stau, de fapt, altfel. Carburantul se va scumpi cu 35-40 de bani/litru si vom avea o acciza noua, adica inca o taxa pe care soferul va fi obligat sa o plateasca.

Daca ne uitam acum la pompe, inca vedem statii care au benzina 5,5 lei/litru. Este insa o bucurie de moment, deoarece ni se pregateste ceva. Si nu e vorba de vreun proiect, de o idee sau de ceva care ne va lovi in viitorul indepartat. Ci este o masura obligatorie, negociata cu FMI, impusa de acestia si acceptata de delegatia guvernamentala, in frunte cu Victor Ponta.

Acciza actuala pentru carburant va fi majorata in functie de inflatie. Astfel, aceasta taxa platita de distribuitorii de benzina si motorina se va majora cu 3,3 procente. Insa, in afara de o scumpire a unei taxe actuale, vom mai avea parte si de introducerea unei taxe suplimentare, pe care o va plati direct soferul. E vorba de o acciza complet noua, adica o extra taxa de 7 eurocenti + TVA/litru, adica in jur de 10 eurocenti.

Asadar, vom avea, din start, de plata 39 de bani in plus per litru. Mai adaugam si majorarea accizei actuale si ne vom putea trezi ca scoatem din buzunar in jur de 45-50 de bani/litru. Asta inseamna ca vom plati pentru un plin de carburant cam cu 25-30 de lei in plus. Sau, asa cum face majoritatea, cand baga benzina de 100 de lei, va primi mai putin cu vreo 4 litri.

Conform datelor anuntate, acciza noua de 7 eurocenti + TVA/litru va intra intr-un fond special, administrat de Dan Sova si al sau minister dedicat marilor proiecte si pierderi de contracte paguboase, in scopul strangerii de bani pentru construirea de autostrazi. Evident, un proiect absolut imbecil si care isi bate joc direct de soferi. Pentru ca acestia deja platesc rovigneta, taxe de pod, asigurari, impozite uriase si taxe de drum incluse in pretul benzinei de la pompa. Asadar, o noua taxa de drum "mascata" intr-o acciza pe carburant ar fi taxa cu numarul 3 pentru soferi, platita pentru acelasi scop: constructia de drumuri.

Ca se scumpeste carburantul, nu ar fi prima oara. Se scumpeste insa destul de mult, cam cu 9 procente. Iar acest lucru va duce lejer la cresterea tuturor costurilor, preturilor si cheltuielilor. Cel mai probabil vom avea cresteri de pret la mancare, energie, transporturi si asa mai departe. Dar asta nu conteaza in viziunea alesilor nostri care vad in cresterea pretului de la pompa un lucru bun.

Ce parere ai despre faptul ca vom fi obligati sa platim cam 45-50 de bani in plus pentru fiecare litru consumat, bani mascati de fapt pentru o noua taxa de drum?

Distribuie pe Facebook
mai multe