AFLA AICI Tot ce trebuie sa stii despre Formula E

AFLA AICI Tot ce trebuie sa stii despre Formula E
Febra automobilelor complet electrice a lovit si lumea sporturilor cu motor, prima competitie destinata masinilor de acest gen debutand peste numai doua zile. Iata AICI tot ce trebuie sa stii despre noua Formula E, ce promite zece etape electrizante si zece circuite stradale absolut memorabile.
Distribuie pe Facebook

1. Cateva detalii despre competitia propriu-zisa

Formula E in Londra

Desfasurata sub egida Federatiei Internationale de Automobilism (FIA), Formula E este prima si momentan singura competitie in care monoposturi complet electrice lupta pentru suprematie.

Nume mari ale industriei constructoare de masini, respectiv legende ale lumii sporturilor cu motor si-au aratat interesul pentru acest nou campionat, ce isi propune sa sprijine activ dezvoltarea modelelor cu propulsie alternativa.

2. Caracteristicile monoposturilor

Formula E in Londra

Pentru sezonul inaugural 2014 - 2015, echipele participante vor avea la dispozitie acelasi material de concurs. Botezat Spark-Renault SRT 01E, monopostul in cauza ofera un sasiu Dallara realizat din aluminiu si fibra de carbon, in timp ce motorul electric si sistemul electronic provin de la McLaren.

Bateriile de 200 kW poarta semnatura specialistilor Williams Advanced Engineering, in timp ce cutia de viteze este proiectata de Hewland. Renault beneficiaza de statutul de partener tehnic al competitiei, pe cand Michelin se ocupa de furnizarea anvelopelor pe 18 inch.

In ceea ce priveste performantele, fisa cu specificatii tehnice impresioneaza in special prin cele numai trei secunde necesare realizarii acceleratiei de la 0 la 100 kilometri pe ora.

3. Echipele participante

Formula E in Londra

Zece echipe din noua tari diferite se vor confrunta in Formula E, fiecare venind la "pachet" cu cate doi piloti. Partea cu adevarat interesanta insa abia acum soseste: pentru ca bateriile din dotare nu sunt suficient de mari pentru a livra autonomia necesara parcurgerii cursei cap-coada, fiecare pilot va dispune de cate doua exemplare Spark-Renault SRT 01E. Astfel, in locul unui banal schimb de pneuri precum in Formula 1, de exemplu, in Formula E se va schimba... intreg monopostul.

Revenind insa la echipe, iata cum arata lista participantilor:

Numele echipei Sediul echipei
Amlin Aguri Japonia
Andretti Formula E Statele Unite ale Americii
Audi Sport ABT Germania
China Racing China
Dragon Racing Statele Unite ale Americii
E.Dams-Renault Franta
Mahindra Racing India
Trulli Elvetia
Venturi Monaco
Virgin Racing Regatul Unit al Marii Britanii

4. Pilotii din spatele volanului

Formula E in Londra

Asemeni Campionatului German de Turisme, prima competitie destinata masinilor complet electrice se bucura de numeroase nume familiare la nivel de piloti.

Echipa Piloti
Amlin Aguri

Katherine Legge

Takuma Sato

Andretti Formula E

Franck Montagny

Neconfirmat

Audi Sport ABT

Lucas di Grassi

Daniel Abt

China Racing

Nelson Piquet

Ho-Pin Tung

Dragon Racing

Jerome d'Ambrosio

Oriol Servia

E.Dams-Renault

Nicolas Prost

Sebastien Buemi

Mahindra Racing

Karun Chandhok

Bruno Senna

Trulli

Jarno Trulli

Michela Cerruti

Venturi

Nick Heidfeld

Stephane Sarrazin

Virgin Racing

Jaime Alguersuari

Sam Bird

5. Locurile de joaca

Formula E in Londra

Programat pentru perioada septembrie 2014 - iunie 2015, primul sezon de Formula E promite zece curse electrizante desfasurate pe zece circuite stradale absolut memorabile, dupa cum urmeaza:

Etapa Locatie Data de desfasurare
1 Beijing, China 13 septembrie 2014
2 Putrajaya, Malaezia 22 noiembrie 2014
3 Punta del Este, Uruguay 13 decembrie 2014
4 Buenos Aires, Argentina 10 ianuarie 2015
5 neconfirmat 14 februarie 2015
6 Miami, Statele Unite ale Americii 14 martie 2015
7 Long Beach, Statele Unite ale Americii 4 aprilie 2015
8 Monte Carlo, Monaco 9 mai 2015
9 Berlin, Germania 30 mai 2015
10 Londra, Regatul Unit al Marii Britanii 27 iunie 2015

6. Formatul curselor

Formula E in Londra

Spre deosebire de marea majoritate a competitiilor cu motor, fiecare etapa de Formula E se va desfasura pe parcursul unei singure zile. Conform informatiilor oficiale, evenimentul va debuta cu doua sesiuni de antrenamente, de 45, respectiv 30 de minute. In sesiunea de calificari, cei 20 de piloti participanti vor fi impartiti in patru grupuri diferite, fiecare grup avand la dispozitie pentru actiune un total de 10 minute.

.

Cursa propriu-zisa va dura aproximativ o ora, iar o oprire la boxe este obligatorie. Sistemul de punctaj este asemanator celui utilizat de FIA - 25 de puncte pentru primul loc, 18 puncte pentru locul secund, 15 puncte pentru locul trei si asa mai departe. Se adauga in plus trei puncte pentru pilotul plecat din pole position, respectiv doua puncte pentru cel mai rapid pilot.

7. Implicarea directa a fanilor

Formula E in Londra

Pe langa schimbul de monoposturi, prima competitie destinata masinilor complet electrice mai propune o noutate absoluta: spectatorii se vor putea implica direct in sprijinirea favoritilor, cei mai votati trei piloti - http://fanboost.fiaformulae.com/ - urmand sa primeasca un boost de putere (de la 150 la 180 kW) disponibil pentru o perioada de cinci secunde.

In Romania, Formula E va fi transmisa in direct si in exclusivitate de Dolce Sport - cu incepere de la ora 10:30 in cazul etapei cu numarul 1, de la Beijing.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (20) Poze Formula E in Londra
mai multe
Publicat în categoria: Alte sporturi cu motor DATA PUBLICĂRII: 11 Septembrie 2014