Fast food pentru curse rapide

Fast food pentru curse rapide
Pentru echipele Chevrolet din WTCC (Campionatul Mondial de Turisme) sau Le Mans, "rapid" si "reglaj fin" se aplica atat pentru autovehicule, cat si pentru mancarea consumata.
Distribuie pe Facebook
Detinatorul actual al titlului Campionatului Mondial de Turisme, Yvan Muller, sau Tommy Milner, campionul cursei americane de 24 de ore de la Le Mans din 2010 pot sa nu fie considerati atleti in sensul traditional al cuvantului, dar au o forma fizica similara cu a oricarui alergator de cursa lunga de talie mondiala, pentru a putea face fata solicitarilor fizice incredibile din timpul unei curse automobilistice. Acesti piloti urmeaza si diete stricte si programe de exercitii fizice elaborate de cei mai buni nutritionisti din lume. Pe langa aceasta, in apropierea autovehiculelor de curse se afla in mod constant bucatarii special echipate si bucatari gata sa pregateasca in orice moment un fel de mancare "turbo". Alimentatia de tip fast food capata o cu totul alta semnificatie.

"Cercetarile FIA au demonstrat ca, pe parcursul unei curse, pilotii pierd pana la 3 kg din masa corporala prin transpiratie si ard acelasi numar de calorii ca un participant la proba olimpica de triatlon. In acest sens, continutul ridicat de minerale al mancarii (sare si potasiu) este vital", a declarat David Alaria, nutritionist si antrenorul personal al lui Yvan Muller. "Dieta este, de asemenea, vitala pentru Chevrolet Cruze, deoarece regulamentul Campionatului Mondial de Turisme reglementeaza greutatea totala a autovehiculului, inclusiv greutatea pilotului."

Campionatului Mondial de Turisme (WTCC) este una dintre cele mai incitante si solicitante curse, care strabate 23 de tari din Orientul Indepartat, America de Sud si Europa. Si, de fiecare data cand calatoreste, echipa ia cu sine, la propriu, bucataria. Echipa Chevrolet transporta pentru fiecare cursa o bucatarie complet utilata, cu o greutate totala de 14 tone, cu camera frigorifica, cuptoare si orice ustensila imaginabila.

Mike Raby este bucatar sef, specialist in fast food, a carui sarcina de serviciu este sa hraneasca pilotii Chevrolet participanti la Campionatul Mondial de Turisme, astfel incat acestia sa fie alerti si sa-si concentreze atentia, pe parcursul intregii zile, asupra unora dintre cele mai celebre curse si trasee din lume. "In lumea noastra conteaza efectiv fiecare secunda, si din acest motiv echipele isi petrec cea mai mare parte a starii de veghe in garaj, astfel incat sa fie aproape de autovehicul si sa poata actiona rapid in caz ca este anulata o sesiune de antrenamente sau este necesara schimbarea unui pilot. Astfel, avem un bucatar repartizat special pentru garaj, care poate fi apelat in orice moment si care poate pregati in mai putin de cinci minute o masa pentru un pilot."

Dupa o cursa lunga, primul lucru pe care il fac cei mai multi dintre noi este sa-si intinda picioarele si bratele amortite din cauza oboselii. Acest lucru este similar cu oboseala unui pilot de curse. Timpul petrecut pe pista supune la un efort imens corpurile pilotilor, acestia isi incordeaza muschii in mod constant la fiecare viraj, frana sau schimbare de treapta de viteza. Este ca si cum te-ai afla timp de doua ore intr-un montagne-russe, fiind proiectat in toate directiile.

In acest sens, cu doua zile inainte de un eveniment important, atletii "se alimenteaza" cu paste bogate in glucide, care le furnizeaza energie si le asigura rezistenta; din meniu fac parte pestele marinat prajit, cu orez, file de ton si tortellini cu dovleac. In orice caz, fiecare fel de mancare trebuie sa fie gata in doar cateva momente.

"Secretul oricarui fel de mancare gatit in cinci minute este sa fie pregatit in avans. Astfel, de exemplu, ingredientele de baza, cum ar fi ceapa, usturoiul si legumele sunt tocate in prealabil si pastrate la frigider, pentru a fi gata sa fie aruncate in tigaie in cateva secunde."

Camioanele care transporta bucataria Chevrolet calatoresc pe toata durata sezonului si, ori de cate ori este posibil, bucatarii utilizeaza ingrediente locale, proaspete. Indiferent de zonele in care calatoreste echipa Chevrolet, traditia culinara locala este la fel de importanta ca si cultura locurilor in care caravana Chevrolet poposeste. Nu de putine ori meniul va contine mancare de fasole in stil englezesc, alaturi de felurile de mancare nationale, de exemplu, Tapas in Spania sau Pollo alla Cacciatora la Monza. In plus, intr-o bucatarie creata special pentru un ritm alert sunt servite feluri cu portii mici, dar cu valoare nutritiva mare, cum ar fi mixul concentrat de banane, fructe uscate si fiertura de ovaz, pentru a preveni somnolenta, (la Le Mans, micul dejun se serveste la ora 2:00 noaptea, pentru ca toata lumea sa fie activa in primele ore ale diminetii.)

"Totul are un indice glicemic scazut, pentru ca organismul sa elibereze lent energie, ceea ce este decisiv pentru evenimentele de anduranta", adauga Mike. "Campionatului Mondial de Turisme si cursa de la Le Mans implica un ospat in miscare care reprezinta pentru noi o provocare unica. De cele mai multe ori caldura este cea mai mare problema. Cand suntem in Brazilia, termometrul din bucatarie indica de obicei temperaturi de peste 38oC (100oF). Pregatirea pranzului pentru 200 de persoane este o experienta aparte, este ca si cum ai gati intr-o sauna."

"Pe scurt, pilotii sunt la fel de pasionati de mancare ca si de curse. Atunci cand autovehiculele si pilotii sunt solicitati pana la limita, alimentele si nutritia trebuie sa fie reglate fin, la fel ca si masinile. In fond, pilotii nostri sunt ceea ce mananca", a concluzionat Mike.

Ospatul mobil Chevrolet, gata in cinci minute

Nu exista niciun dubiu ca viata moderna se desfasoara in viteza, astfel ca bucatarii nostri Chevrolet, care pregatesc mesele pentru Yvan Muller sau Tommy Milner, ne-au dat o reteta simpla, delicioasa ce se poate prepara in cinci minute, absolut perfecta pentru oamenii aflati mereu pe drum:

Ingrediente

2 bucati de piept de pui fara piele
ulei de masline
1 ceapa mare
2 morcovi mari
1 punga mica de broccoli
1 conserva de fasole pastai
1/2 dovlecel
1/2 pachet/conserva de baby corn
1/2 pachet de mazare mange tout
O lingura de ulei de masline
O lingura de supa de pui sau apa
2 linguri de bulion

Preparare

Spalati si uscati pieptul de pui, apoi taiati-l in fasii subtiri.
Spalati si tocati legumele in bucati subtiri.
Utilizand un wok sau o tigaie mare, prajiti puiul in ulei de masline timp de 3 minute, amestecand, apoi adaugati legumele si prajiti, amestecand in continuare pana cand puiul este gata.
Adaugati supa de pui si bulionul si inabusiti timp de 1 minut
Serviti imediat, cu garnitura de orez brun si taitei.

Felurile de mancare preferate ale pilotilor:
Yvan Muller: Vita Bourguignon
Alain Menu: Paste integrale
Rob Huff: Sunca de Parma cu pepene galben

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte sporturi cu motor DATA PUBLICĂRII: 25 Iulie 2011