Huff este noul campion mondial WTCC

Huff este noul campion mondial WTCC
Chevrolet incheie sezonul cu un total de peste 1.000 de puncte, obtinand doua, respectiv trei locuri pe podium in cele doua curse.
Distribuie pe Facebook
Rob Huff a castigat titlul de campion mondial la categoria Piloti in cadrul Campionatului Mondial de Turisme 2012 in runda finala sustinuta pe traseul sinuos de la Macao, unde Chevrolet a incheiat sezonul cu un punctaj fara precedent, de 1.025 de puncte, obtinand doua, respectiv trei locuri pe podium in cele doua curse.
Huff a obtinut primul sau titlu de campion mondial WTCC la categoria Piloti, dar a avut emotii pana in ultima clipa a celei de-a doua curse dupa ce a facut o greseala atipica in prima cursa, o greseala care l-a fortat sa abandoneze si sa amane sarbatorirea victoriei pana in ultimul tur.
Intreaga echipa a avut o zi incitanta si emotionanta. Yvan Muller si Alain Menu au ocupat primul, respectiv al doilea loc in cursa 1, iar elvetianul care a adus marcii Chevrolet prima victorie WTCC in anul 2006 a inregistrat ultima victorie pentru echipa si a luat laurii in cursa 2, clasandu-se inaintea pilotilor Huff si Muller.
Huff, care a ocupat locul 3 in 2010 si locul 2 in 2011, a incheiat sezonul cu un total de 413 puncte. Acesta a fost urmat de Alain Menu, cu 401 puncte, si Yvan Muller, cu 393 puncte. Este cel de-al treilea titlu consecutiv la categoria Piloti castigat de Chevrolet si autovehiculele de curse Cruze ale echipei RML, dupa cel de-al treilea titlu la categoria Constructori obtinut la Suzuka, Japonia.
Chevrolet a inregistrat un record istoric, fiind primul constructor din toate timpurile care a depasit pragul de 1.000 de puncte, incheind sezonul cu 1.025 de puncte si clasandu-se inaintea BMW (650) si SEAT (617).
Evolutia lui Darryl O'Young, pilot independent, care a obtinut puncte valoroase in ambele curse la volanul unui model Bamboo Engineering Cruze, a reprezentat un final cum nu se poate mai bun pentru Chevrolet.
Cursele de duminica au fost pline de suspans si accidente. Muller a avut un start de exceptie in cursa 1, ajungand la primul viraj inaintea pilotilor din pole position, Huff si Menu. Britanicul a reusit sa-l depaseasca pe Muller in turul 4, la virajul Lisabona, dar a condus cursa doar cateva minute, dupa care a lovit parapetul pe portiunea Pariol, autovehiculul sau Cruze fiind astfel avariat, iar Huff obligat sa abandoneze.
Intre timp, Muller si Menu se bateau pentru victorie in fruntea cursei. Cei doi au intrat in contact, dar elvetianul a reusit sa evite barierele si in cele din urma sa treaca linia de finis inaintea coechipierului sau.
In cursa 2, Menu a avut un start exceptional din pozitia P8 si a preluat conducerea rapid, mentinandu-se pe primul loc pana la final. Huff a incheiat cursa pe locul 2, dupa ce i-a intrecut rand pe rand pe cei dinaintea sa. I-a evitat la milimetru pe Oriola (SEAT) si Michelisz (BMW), cei doi piloti independenti ruland foarte strans in ultimele tururi. Muller a ocupat locul al 3-lea, dupa ce a fost implicat intr-un incident cu MacDowall. A fost necesara interventia safety car-ului in urma a doua incidente.
Cursa de la Macao a fost ultima participare a marcii Chevrolet la Campionatul Mondial de Turisme (WTCC), dupa o calatorie extraordinara de opt ani, care a adus cate trei titluri WTCC la categoriile Constructori si Piloti si un numar impresionant de 68 de curse castigate.
COMENTARII

Rob Huff (cursa 1: neterminata/cursa 2: locul 2): "Ce zi incredibila! Mi-am creat singur probleme in cursa 1 cand am lovit un parapet, cred ca vroiam sa pastrez suspansul pana in ultimul moment. A fost o greseala stupida care ar fi putut sa ma coste mult.
"Baietii au facut o treaba extraordinara, reparand masina pentru cursa 2 si trebuie sa multumesc tuturor mecanicilor, inclusiv echipelor lui Alain si Yvan, care si-au adus de asemenea contributia. Este dovada unui spirit de echipa de exceptie.
"Intervalul de timp dintre cele doua curse a fost cu adevarat lung si ingrozitor. Am preferat sa raman in masina si sa reflectez la lucrurile pe care nu trebuia sa le repet. Din fericire, lucrurile au decurs bine in cursa 2. La inceput am fost pe locul 7, pozitie insuficienta pentru a obtine titlul de campion. Mi-am pastrat calmul si am trecut rand pe rand de cei din fata mea, incheind cursa pe locul 2.
"M-am speriat putin cu doua tururi inainte de final, cand Michelisz si Oriola s-au ciocnit in fata mea in virajul Lisabona. Am evitat milimetric ciocnirea cu Oriola.
"Va mai trece un timp pana cand voi realiza ca sunt noul campion mondial. Cred ca este ceva de care devii constient incet-incet. Este finalul perfect al unei aventuri incredibile. Chevrolet si RML au pariat pe mine cu opt ani in urma si sper ca astazi am dovedit ca au avut dreptate sa ma sustina."
Alain Menu (cursa 1: locul 2/cursa 2: locul 1): "Este extraordinar sa treci primul linia de finis. Intr-un fel, pot spune ca am incheiat un ciclu. In 2006, am castigat prima cursa pentru Chevrolet pe circuitul de la Brands Hatch (Marea Britanie), iar acum ultima* si ne luam adio de la WTCC cu locurile 1, 2 si 3; este extraordinar.
"Bineinteles ca sunt un pic dezamagit ca am pierdut titlul mondial la categoria Piloti la o distanta de cateva puncte, dar asa sunt cursele. Stiam ca trebuie sa castig ambele curse pentru a avea o sansa si am fost foarte aproape*
"Am facut o treaba buna ocupand locul 2 in cursa 1 si castigand cursa 2. Am luptat din greu, fara sa ma gandesc la ce se intampla in urma mea, deoarece nu detineam controlul asupra cursei colegilor mei de echipa.
"Per ansamblu, am avut un sezon bun si sunt foarte multumit de ce am realizat. Inca este greu sa realizez ca totul s-a incheiat; in mod sigur vom fi tristi maine, dar in seara aceasta vom avea cu siguranta o petrecere grozava."
Yvan Muller (cursa 1: locul 1/cursa 2: locul 3) "Din colectia mea lipsea o medalie de bronz la WTCC, iar acum o am* Cu siguranta, as fi preferat alt rezultat, dar stiam ca va fi greu sa castig campionatul dupa Shanghai.
"Uneori castigi, alteori pierzi, si trebuie sa accepti situatia. Vreau sa il felicit pe Rob pentru titlul castigat, il merita din plin. Cursa 1 a fost buna pentru mine. Am fost fericit ca am castigat cursa de la Macao pentru prima data in cariera. In cursa 2 a fost acel incident cu Alex MacDowall; a ratat apexul in virajul Mandarin, cel mai rapid dintre toate, si eram prea aproape pentru a putea face ceva sa il evit. Imi pare rau, dar ma bucur ca este OK.
"A fost o experienta nemaipomenita pe care am trait-o alaturi de Chevrolet in ultimii trei ani si voi pastra amintiri grozave din aceasta perioada."
Ron Hartvelt (manager de proiect WTCC): "A fost o zi extrem de emotionanta si nici nu ne puteam dori rezultate mai bune. Am dat dovada inca o data de un spirit de echipa remarcabil, in special atunci cand a trebuit sa reparam autovehiculul lui Rob intr-un interval de timp foarte scurt, dupa cursa 1.
"Nu putem decat sa ne mandrim cu realizarile echipei si modul in care au fost indeplinite. Este finalul perfect al unui proiect incredibil."
Vijay Iyer (Director de comunicare, Chevrolet Europe): "As dori sa multumesc pilotilor nostri si tuturor celor de la RML pentru realizarile de exceptie, angajamentul si spiritul de echipa demonstrate pe parcursul acestui weekend, al intregului sezon si in timpul celor opt ani de prezenta a Chevrolet la WTCC.
"Castigarea locurilor 1, 2 si 3 simbolizeaza in mod foarte clar experienta extraordinara pe care am trait-o noi, toti cei implicati in acest proiect. A fost un program fantastic pentru Chevrolet, care a insemnat mult pentru marca noastra, si ne luam la revedere de la WTCC cu un sentiment de mandrie pentru tot ce am realizat."
REZULTATELE CURSEI 1 DE LA MACAO (9 tururi)

1. Y Muller Chevrolet Cruze 23'08''977
2. A Menu Chevrolet Cruze + 0''915
3. T Monteiro Honda Civic S2000 + 1''297
4. G Tarquini SEAT Leon WTCC + 1''967
5. O'Young Chevrolet Cruze +11''519
9 A MacDowall Chevrolet Cruze +1'16''524
R Huff nu a Chevrolet Cruze 4 tururi (defectiuni in urma unui accident)
terminat cursa
REZULTATELE CURSEI 2 DE LA MACAO (11 tururi)

1. A Menu Chevrolet Cruze 35'36''096
2. R Huff Chevrolet Cruze + 0''320
3. Y Muller Chevrolet Cruze + 0''889
4. T Monteiro Honda Civic S2000 + 9''015
5. D O'Young Chevrolet Cruze + 9''786
A MacDowall nu Chevrolet Cruze, 3 tururi (accident)
a terminat cursa
CLASAMENTUL FINAL WTCC LA CATEGORIA PILOTI DUPA 24 DE CURSE

1. Huff (Chevrolet), 413; 2. Menu (Chevrolet), 401; 3. Muller (Chevrolet), 393; 4. Tarquini (SEAT), 252; 5. Coronel (BMW), 207; * 11. MacDowall (Chevrolet), 68; * 14. O'Young (Chevrolet), 37; *16. Nykjaer (Chevrolet), 20; * 19. Rydell (Chevrolet), 14
CLASAMENTUL FINAL WTCC LA CATEGORIA CONSTRUCTORI DUPA 24 DE CURSE

1. Chevrolet, 1.025 puncte; 2. BMW, 650; 3. SEAT, 617.
Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte sporturi cu motor DATA PUBLICĂRII: 19 Noiembrie 2012