Tractor Pulling: intre motorsport si inutilitate. Cel mai puternic sport cu motor din lume!

Tractor Pulling: intre motorsport si inutilitate. Cel mai puternic sport cu motor din lume!
Canale de sport importante ne tot arata competitiile de Tractor Pulling din toata lumea. Insa putini sunt cei care inteleg si stiu cu ce se mananca acest sport. Este cam ca o competitie de curling (nu va ganditi la prostii!), pe care multi dintre noi o consideram inutila. Tractor Pulling - tot ce ai nevoie sa stii despre acest motorsport ciudat.
Distribuie pe Facebook

Tractor Pulling mai este cunoscut si ca Power Pulling, adica o competitie de motorsport care include tractoare si camioane ce trag o sarcina uriasa. Mai pe scurt, este un concurs de tras greutati cu masina (tractor sau camion). Astfel de concursuri au loc in America, Europa (in special Olanda), Australia si Brazilia.

Tractor Pulling: intre motorsport si inutilitate. Cel mai dubios sport cu motor din lume!

Concursul de Tractor Pulling inseamna in cateva cuvinte: tractoare modificate trag o sanie (remorca) pe parcursul unei piste speciale, late de 10 metri si lungi de 100 de metri, de pamant. Evident, castiga tractorul care reuseste sa traga sania cat mai departe fata de linia de start. Acest sport este si cunoscut drept cel mai puternic motorsport din lume, pentru ca cei care concureaza merg la bordul unor masinarii ce depasesc 10.000 de cai putere.

Cum se desfasoara competitia?

Tractoarele sunt impartite pe mai multe categorii: super stoc, diesel, light modified si clasa regina, numita 4.5 Tone. Tractoarele se leaga la sanie si merg cat mai repede pe traseu, pana cand se opresc din cauza greutatii si a frecarii cu pamantul.

Mai exact, sania este de fapt o remorca cu roti doar in partea din spate. Pe sanie este montata o greutate uriasa de 29 de tone, pe o sina, care din clipa in care se da startul, gliseaza automat in fata. Si cum in partea din fata a saniei nu exista roti, sania se afunda din ce in ce mai mult in pamant, provocand astfel oprirea tractorului.

Tractor Pulling: intre motorsport si inutilitate. Cel mai dubios sport cu motor din lume!

Sania foloseste rotile din fata doar pentru deplasare la linia de start

Sania are in partea din fata un plug din otel, care, odata ce primeste greutatea deasupra, se afunda in pamant, iar tractorul nu o mai poate trage, indiferent de cata putere are.

O tragere completa a saniei de 100 de metri se cheama "full pull". Insa acest fenomen e destul de rar. Daca insa intr-o competitie exista mai multe trageri complete, greutatea saniei este crescuta si competitorii se mai intrec o data.

Motorsport cu tractoare

Acesta a luat nastere ca o evolutie a unui alt sport pe care il faceau fermierii americani. E vorba de Horse Pulling, adica testarea cailor si a capacitatilor lor de a trage greutati cat mai mari. In timp, incepand cu anul 1929, tractoarele au luat locul cailor si au devenit masinarii de competitie.

In 1969 a luat nastere NTPA, adica Asociatia Nationala de Tractor Pulling, care venea cu reguli de siguranta si concursuri organizate la nivel national si chiar mondial. In anii '70, tractoarele care pana acum erau doar cu un singur motor modificat, au inceput sa fie impinse de 2, 3 sau 4 motoare. In 1988, recordul a fost atins de un tractor care era motorizat cu 7 motoare V8! Ulterior insa, pentru ca spatiul nu era suficient si greutatea era din ce in ce mai mare, s-a ajuns la folosirea motoarelor de avion, elicopter si chiar de tanc.

Tractor Pulling: intre motorsport si inutilitate. Cel mai dubios sport cu motor din lume!

Tractor cu 2 motoare de avion

Cum arata un tractor de competitie

Cea mai interesanta clasa de concurs este cea a tractoarelor modificate de 4.5 Tone. Aici, limitarile nu prea exista... Gasim tractoare cu 4 motoare V8 de Dragster, cu doua sau 3 motoare V12 Rolls-Royce de avion, cu cate 4 motoare cu turbina de elicopter sau chiar motoare cu reactie. Aceste masinarii depasesc de cele mai multe ori puteri colosale de 10.000 de cp. In rest, e vorba de niste roti pe puntea spate mari, care sa aiba aderenta, un roll-cage si cam atat.

Tractor Pulling: intre motorsport si inutilitate. Cel mai dubios sport cu motor din lume!

Tractor cu 3 motoare V12 de avion

Tractor Pulling: intre motorsport si inutilitate. Cel mai dubios sport cu motor din lume!

Tractor cu 4 turbine de elicopter

Motorsport adevarat sau sport inutil?

La prima vedere, ai zice ca e un sport nebunesc, care nu are niciun rost. Nu e nimic interesant, nu este viteza, indemanare, ceva care sa puna pilotul la incercare. Dar totusi, este un sport al tehnologiei, al spectacolului. Masinarii complet nebune, de 10.000 de cai putere, tragand o greutate pe 100 de metri. Cam asta inseamna sportul acesta. Dar tu ce parere ai? Crezi ca este un sport adevarat, sau doar o alta nebunie tipic americana?

Sondaj
Ce crezi ca este Tractor Pulling?

Ce crezi ca este Tractor Pulling?

Tractor pulling 1


Tractor pulling 2

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Tractor Pulling
mai multe
Publicat în categoria: Istorie auto DATA PUBLICĂRII: 2 Decembrie 2011