Abuzezi de claxon si semaforul sta mai mult pe rosu. Orasul gigant care a implementat aceasta masura neobisnuita

Abuzezi de claxon si semaforul sta mai mult pe rosu. Orasul gigant care a implementat aceasta masura neobisnuita
  • Autoritatile au montat sonometre la mai multe semafoare
  • Vor sa extinda masura si alte intersectii
  • Studiile au aratat ca nivelul de zgomot a scazut
Distribuie pe Facebook

Autoritatile din orasul indian Mumbai testeaza un sistem care sa reduca poluarea fonica din oras. Daca soferii claxoneaza la semafor, acesta sta mai mult pe rosu, fiind legat la un sonometru.

Mumbai are o suprafata de 603 kilometri patrati si o populatie de peste 18 milioane de locuitori, fiind cel mai populat oras din India si, implicit, unul dintre cele mai aglomerate orase din lume. Nu trebuie sa fi fost neaparat acolo pentru a sti ca circulatia este haotica si ca soferii claxoneaza incontinuu, acesta fiind unul dintre modurile in care ei se inteleg. Tocmai de aceea, nivelul de zgomot din Mumbai este mult peste limita.

Autoritatile vor acum sa reduca poluarea fonica printr-o metoda cel putin neobisnuita. Politia a instalat sonometre la cateva semafoare si daca detecteaza un nivel prea ridicat de zgomot venit de la claxoanele celor care nu au rabdare, semaforul sta mai mult pe culoarea rosie. Si intr-un oras mai mult decat aglomerat, niciun sofer nu vrea sa stea mai mult timp blocat la semafor, asa ca zgomotul s-a redus considerabil.

Cel putin asta arata raportul intocmit de autoritati. Tocmai de aceea, politia din Mumbai vrea sa instaleze si mai multe sonometre.

In plus, semaforul ramane blocat pe rosu numai daca sonometrul detecteaza un nivel de zgomot peste o anumite limita, produs de mai multe claxoane. Daca un sofer, sa spunem, foloseste claxonul in caz de urgenta, semaforul nu reactioneaza in vreun fel.

La noi in tara, Regulamentul de aplicare a Codului Rutier reglementeaza la art. 113, alin. 1 ca "Mijloacele de avertizare sonora trebuie folosite de la o distanta de cel putin 25 m fata de cei carora li se adreseaza, pe o durata de timp care sa asigure perceperea semanului si fara sa ii determine pe acestia la manevre ce pot pune in pericol siguranta circulatiei."

La alin. 2 se arata ca "Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonora nu poate fi folosita in zonele de actiune a indicatorului 'Claxonarea Interzisa' ".

Abuzul este pedepsit de art.100 din OUG 195/2002 (Cod Rutier), alin. 1, pct.2: "Se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni [...] nerespectarea reguililor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora de catre conducatorii de vehicule." Clasa a II-a de sanctiuni impune acordarea de 4-5 puncte amenda.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 13 Februarie 2020