Actiune fara precedent a Registrului Auto Roman. Urmeaza numeroase controale in trafic si la service-uri

Actiune fara precedent a Registrului Auto Roman. Urmeaza numeroase controale in trafic si la service-uri
  • RAR demareaza o campanie impotriva eliminarii filtrului de particule
  • Acesta blocheaza o parte dintre emisii
  • Eliminarea lui imbunatateste performantele motorului
Distribuie pe Facebook

Registrul Auto Roman a inceput o campanie impotriva eliminarii filtrului de particule. In urmatoarea perioada urmeaza numeroase controale la service-uri dar si in trafic, iar masinile depistate fara filtru de particule vor fi nevoite sa repete ITP-ul.

Imediat dupa izbucnirea scandalului Dieselgate, in urma caruia gigantul german Volkswagen a fost gasit vinovat pentru pacalirea testelor de emisii, tot mai multi constructori auto au fost descoperiti ca se joaca cu emisiile modelelor lor.

Autoritatile au impus standarde mult mai drastice iar vechiul test NEDC urmeaza sa fie inlocuit din septembrie cu unul mult mai potrivit pentru zilele noastre. In consecinta, producatorii au fost nevoiti sa faca unele modificari la motoare pentru a intra in legalitate.

O metoda de a fi mai prietenos cu mediul inconjurator este filtrul de particule, disponibil de ceva vreme pe motoarele diesel si de acum incolo intalnit si pe unele pe benzina. Desigur, aceasta componenta blocheaza o parte dintre emisii, insa are un efect negativ asupra performantelor motorului.

Tocmai de aceea, numerosi soferi apeleaza la eliminarea filtrului de particule de pe masinile diesel, sau pur si simplu evita inlocuirea acestuia din cauza costurilor ridicate.

Registrul Auto Roman a anuntat acum o campanie impotriva acestor practici care au un efect negativ asupra mediului inconjurator. In cadrul acesteia, RAR va verifica daca unele service-uri elimina filtrul de particule, iar cele gasite in ilegalitate vor fi amendate cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

"Registrul Auto Roman a demarat la nivel national o ampla campanie de depistare si sanctionare a service-urilor unde se efectueaza ilegal lucrari de anulare a filtrului de particule pentru autovehiculele cu motorizare diesel. Atragem atentia asupra faptului ca inlaturarea filtrului de particule este o lucrare neautorizata, care are efecte grave asupra calitatii aerului," se mentioneaza intr-un comunicat RAR.

Totodata, vor fi efectuate controale si in trafic, iar masinile depistate fara filtru de particule vor fi nevoite sa repete Inspectia Tehnica Periodica.

"Inlaturarea acestui filtru de particule atrage sanctiuni daca lipsa lui este constatata la controalele tehnice desfasurate in trafic de catre RAR si duce la neacordarea vizei de efectuare a inspectiei tehnice periodice daca lipsa filtrului se constata la momentului efectuarii ITP," mai precizeaza oficialii RAR.

Distribuie pe Facebook
mai multe