Apple, de la smartphone la masina viitorului

Apple, de la smartphone la masina viitorului
  • Gigantul american Apple pregateste lansarea unei masini
  • Doua prototipuri misterioase au fost surprinse recent pe strazi
  • Proiectul iCar necesita aproximativ 150 de ingineri
Distribuie pe Facebook

Intr-o lume in care tehnologia pare sa nu mai aiba secrete, in care telefonul a ajuns de la clasicele convorbiri sa inlocuiasca cu succes aparatul foto sau chiar cheile propriei masini, sa dam in continuare frau liber imaginatiei...

Dupa telefoane, tablete, laptopuri, playere audio, ceasuri inteligente si multe alte gadget-uri, cum credeti ca va arata un autoturism produs de cei de la Apple?

Nu este nicidecum fictiune, ci un proiect secret, dar despre care se vorbeste din ce in ce mai mult. Iar daca ar fi sa respectam principiul "nu iese fum fara foc", atunci am putea da crezare ultimelor zvonuri in acest sens.

Ba, mai mult, ar trebui sa aruncam o privire asupra pozei facute de fotografii spion in care putem observa o dubita neagra, cu geamuri fumurii si cu plafonul acoperit de camere video. O poza suprinsa saptamana trecuta pe strazile din Silicon Valley.

Si daca nu v-a convins acesta imagine, luati-o in calcul si pe cea surprinsa in New York, acolo unde acelasi model, doar ca de o alta culoare, si-a facut aparitia intr-un test drive. Ambele autoturisme nu aveau niciun semn al vreunei companii auto.

Masina Apple - Poze Spion

Dovada ca gigantul Apple lucreaza la modelul iCar

Intamplator sau nu, ambele masini urmarite de fotografi si-au incheiat test drive-ul in curtea celor de la Apple. Nimeni nu a coborat de la volan, asa ca toate aceste detalii ne pot duce cu gandul la un autoturism fara sofer, care se pregateste sa fie lansat de gigantul american.

Zvonurile ne conduc in doua directii. Este pregatit, in sistem overdrive, un concurent pentru Google Street View, cu ajutorul a doua automobile ale Apple sau vorbim despre o masina fara sofer? Ambele variante sunt plauzibile. Pe de o parte, Apple detine propriul sau sistem de harti, adaugarea de imagini venind astfel in completarea perfecta fata de Google.

Pe de alta parte, numarul mare de camere instalate pe masinile fotografiate arata ca instrumentele sunt mult prea multe pentru obtinerea unei simple imagini "street view", facandu-se aluzie la masina fara sofer, proiect al inginerilor Apple. De altfel, regretatul Steve Jobs si-a manifestat in urma cu multi ani dorinta de a construi un iCar. O oportunitate, daca Jobs ar mai fi trait, pentru ca fondatorul gigantului american sa iasa inca o data la rampa prin intermediul inventiilor sale.

Senzori cu laser pentru masina viitorului

Scanarile 3D sunt cele care au obligat Apple sa foloseasca senzorii cu laser. Imaginile obtinute sunt compilate si imbunatatite si, cel mai probabil, vor fi facute publice in momentul lansarii autoturismului fara pilot. Pentru moment, un experiment.

In realitate, un lucru care nu se intampla peste noapte. In ciuda secretului care pare a fi destul de bine pastrat, simplul fapt ca cele doua masini au fost totusi fotografiate arata faptul ca PR-ul celor de la Apple incearca sa creasca presiunea, automat si interesul asupra unui astfel de proiect.

Bineinteles ca testele puteau fi facute in locuri si in conditii mult mai ferite, plus ca este greu de crezut faptul ca ar fi existat scurgeri de informatii care sa duca la aparitia unor astfel de imagini ale masinii viitorului.

Masina Apple - Poze Spion

Proiectul iCar, 250.000 de dolari prima de angajare

150 de ingineri ar putea dezvolta proiectul visat atat de mult de Steve Jobs. Apple a incercat chiar sa angajeze unii dintre cei mai renumiti specialisti din America, oferindu-le cate 250.000 de dolari la semnarea contractului ca sa-i convinga sa renunte la locurile actuale de munca.

Ei trebuie sa se ocupe inclusiv de sistemele auxiliare ale autoturismului, cum ar fi sistemul in-car sau implementarea tabloului de bord satelitar. Inginerii ar fi trebuit atrasi de la gigantul in domeniu Tesla, doar ca negocierile au esuat, intarziind proiectul si mai mult.

Motivele pentru care Apple nu ar fi reusit sa ii convinga pe ingineri ar fi fost, spun specialistii din domeniu, faptul ca cei de la Tesla sunt mai permisivi, dandu-le astfel ocazia sa fie creativi.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 20 Februarie 2015