Ar putea fi inceputul unei noi ere. Comisia Europeana propune, oficial, interzicerea vanzarilor de masini pe benzina si motorina

Ar putea fi inceputul unei noi ere. Comisia Europeana propune, oficial, interzicerea vanzarilor de masini pe benzina si motorina
  • Ar putea fi inceputul unei noi ere
  • Comisia Europeana propune, oficial, interzicerea vanzarilor de masini pe benzina si motorina
Distribuie pe Facebook

Industria auto ar putea suferi schimbari majore pe parcursul anilor urmatori daca planul Comisiei Europene de a reduce drastic emisiile nete de gaze cu efect de sera ale Uniunii va fi aprobat.

Comisia Europeana a publicat, in cursul zilei de astazi, planul prin care isi propune sa reduca - pana in anul 2030, emisiile nete de gaze cu efect de sera ale Uniunii cu cel putin 55 % - comparativ cu nivelurile din 1990, si - de asemenea, sa transforme Europa, pana in anul 2050, in primul continent neutru din punct de vedere climatic.

Printre masurile anuntate in urma cu doar cateva clipe si care trebuie aprobate de statele membre si de Parlamentul European se numara si interzicerea vanzarilor de masini cu motoare pe benzina si motorina in 2035.

Totodata, se mai arata in planul publicat - chiar in cursul zilei de astazi, de Comisia Europeana, ca nivelul mediu al emisiilor automobilelor noi trebuie sa scada cu 55% in 2030 - comparativ cu nivelurile din 2021. Iata cum suna, mai precis, propunerea care ar putea schimba complet fata industriei - cel putin in Uniunea Europeana.


"Trebuie sa se recurga la o combinatie de masuri pentru a se aborda problema cresterii emisiilor in transportul rutier, in plus fata de comercializarea certificatelor de emisii. Stabilirea unor standarde mai stricte privind emisiile de CO2 provenite de la automobile si camionete va accelera tranzitia catre o mobilitate cu emisii zero prin impunerea obligatiei ca nivelul mediu al emisiilor automobilelor noi sa scada cu 55 % in 2030 si cu 100 % in 2035, comparativ cu nivelurile din 2021.

Prin urmare, toate autoturismele noi care vor fi inmatriculate incepand cu 2035 vor avea emisii zero. Pentru a garanta faptul ca, oriunde in Europa, conducatorii auto isi vor putea incarca sau alimenta vehiculele de la o retea fiabila, Regulamentul revizuit privind infrastructura pentru combustibili alternativi va impune statelor membre obligatia sa extinda capacitatea de incarcare, aliniind-o la volumul vanzarilor de automobile cu emisii zero, si sa instaleze statii de incarcare si alimentare la intervale regulate pe autostrazile principale: la fiecare 60 km pentru incarcarea cu energie electrica si la fiecare 150 km pentru realimentarea cu hidrogen."

Distribuie pe Facebook
mai multe