BMW Guggenheim Lab s-a deschis la Berlin la 15 iunie

BMW Guggenheim Lab s-a deschis la Berlin la 15 iunie
BMW Guggenheim Lab este cel mai mare proiect cultural al marcii, dezvoltat impreuna cu prestigioasa Solomon R. Guggenheim Fundation, si propune sa gaseasca solutii concrete pentru cele mai importante problemele actuale ale marilor orase din intreaga lume. Proiectul se va desfasura in 9 orase, timp de 6 ani, in trei stagii, fiecare cu o tema proprie. Berlin este a doua oprire a BMW Guggenheim Lab dupa New York sub egida "Confruntarea Confortului". Primul ciclu de doi ani se va incheia anul urmator la Mumbai, in Asia.
Distribuie pe Facebook
A doua oprire a turneului mondial de sase ani pune accentul pe participarea cetatenilor in formarea oraselor.

Demers lansat la nivel mondial, in colaborare cu GOOD, pentru gasirea ideilor care "realizeaza" confortul urban.

Prin programele gratuite pe care le ofera intre 15 iunie si 29 iulie 2012, BMW Guggenheim Lab Berlin este un spatiu public temporar si un forum online care incurajeaza dialogul deschis despre problemele referitoare la viata urbana. Proiectul a fost amplasat in Prenzlauer Berg, Schonhauser Allee 176 din complexul Pfefferberg, o fabrica de bere din secolul XIX ce a fost transformata. Laboratorul este deschis de miercuri pana vineri, intre orele 14.00 si 22.00, iar sambata si duminica de la ora 12.00 la ora 22.00. Toate programele sunt gratuite si vor fi disponibile in limba germana sau in limba engleza, cu traducere in germana.

"Suntem deosebit de incantati sa deschidem BMW Guggenheim Lab Berlin si sa incepem o perioada vibranta de discutii si dezbateri publice despre modul in care cetatenii pot modela orasele in care locuiesc", a declarat Richard Armstrong, director al Muzeului si al Fundatiei Solomon R. Guggenheim. "Suntem nerabdatori sa primim rezidentii din intregul Berlin, precum si vizitatorii de pretutindeni, care ni se pot alatura in acest experiment urban revolutionar."
"Impreuna cu municipalitatea din Berlin si cu Muzeul Guggenheim, asteptam cu nerabdare discutiile vibrante care vor avea loc in cadrul BMW Guggenheim Lab Berlin", a declarat Frank-Peter Arndt, membru in Consiliul Director BMW AG. "De-a lungul celor peste 40 de ani de implicare culturala la nivel mondial, am crezut dintotdeauna in valoarea dialogului public si in sustinerea ideilor inovatoare si neconventionale. Guggenheim este colaboratorul perfect pentru a furniza si a asigura un forum deschis pentru aceasta explorare esentiala si multidisciplinara a vietii urbane."
BMW Guggenheim Lab Berlin este prezentat in colaborare cu Laboratorul Metropolitan ANCB.
Programele BMW Guggenheim Lab Berlin

Sub egida Confruntarea Confortului (http://www.bmwguggenheimlab.org/what-is-the-lab/theme) - tema primului ciclu de doi ani al Laboratorului -, programul Berlin Lab pune accentul pe importanta modalitatilor de realizare si de punere in practica a schimbarilor orasului. Berlin Lab exploreaza problemele vietii urbane contemporane, de la infrastructura la tehnologie si dezvoltare durabila, prin programe care incurajeaza vizitatorii sa participe si sa impartaseasca intrebari, raspunsuri, ganduri si dialog.
"Obiectivul BMW Guggenheim Lab este initierea unei conversatii despre viitorul oraselor si crearea unui forum unde oamenii de diferite conditii sa creeze si sa impartaseasca idei", afirma Maria Nicanor, curator BMW Guggenheim Lab. "Berlin este orasul ideal pentru dezvoltarea filosofiei Laboratorului, in special datorita sistemului sau bine stabilit de participare a cetatenilor."
Programele au fost dezvoltate de Berlin Lab Team (http://www.bmwguggenheimlab.org/what-is-the-lab/people/berlin-lab-team - Jose Gomez-Marquez, Carlo Ratti, Corinne Rose si Rachel Smith), un grup multidisciplinar international, compus din inovatori si specialisti, condus de curatorul Guggenheim, Maria Nicanor, cu participare din partea organizatiilor locale. Programul, care este disponibil pe site-ul BMW Guggenheim Lab, va include peste 100 de evenimente in complexul Pfefferberg si in alte locuri din oras.
Programele se concentreaza pe patru teme principale:
Empowerment Technologies (15-24 iunie)

Jose Gomez-Marquez (http://www.bmwguggenheimlab.org/what-is-the-lab/people/berlin-lab-team/jose-gomez-marquez), Grupul Mici Dispozitive de la Institutul de Tehnologie Massachusetts din Boston si pionier in domeniul inovatiilor privind tehnologiile de sanatate, va conduce o serie de ateliere "do-it-yourself" care pun accentul pe construirea unui oras propriu prin "exploatarea" si transformarea spatiilor urbane.
Dynamic Connections (27 iunie - 6 iulie)

Rachel Smith (http://www.bmwguggenheimlab.org/what-is-the-lab/people/berlin-lab-team/rachel-smith), planificator principal de transport la AECOM, cu sediul in Brisbane (Australia), va conduce programe care pun accentul pe mobilitatea durabila si dezvoltarea sustenabila a comunitatii.
Urban Micro-Lens (7-18 iulie)

Artist si psiholog originar din Berlin, Corinne Rose (http://www.bmwguggenheimlab.org/what-is-the-lab/people/berlin-lab-team/corinne-rose), care lucreaza cu fotografii si imagini video si preda la Universitatea de Arte din Berna (Elvetia), va explora interactiunea dintre psihologie, arhitectura si arta cu programe care se adreseaza perceptiei, comunicarii si emotiilor din viata urbana.
SENSEable City (19-29 iulie)

Arhitectul si inginerul Carlo Ratti (http://www.bmwguggenheimlab.org/what-is-the-lab/people/berlin-lab-team/carlo-ratti), care isi desfasoara activitatea in Italia si conduce Laboratorul SENSEable City la Institutul de Tehnologie Massachusetts din Boston, va conduce programe ce examineaza modul in care noile tehnologii transforma modul in care intelegem, concepem si traim in orase.
"Orasul Berlin este mandru sa se alature BMW Guggenheim Lab in promovarea obiectivului de a implica publicul in identificarea noilor idei si strategii pentru provocarile cu care se confrunta orasele in prezent", a declarat Klaus Wowereit, primarul din Berlin. "Laboratorul este o initiativa de pionierat care incurajeaza dialogul deschis si puncte de vedere diferite, iar acesta este motivul pentru care Berlin - unul dintre cele mai creative si mai inovatoare orase din lume - este ceea ce este."
"Ne bucuram ca BMW Guggenheim Lab Berlin va fi gazduit de Prenzlauer Berg si suntem incantati ca programele gratuite ale Laboratorului vor aborda probleme extrem de relevante pentru ideea de vecinatate si oras", a declarat Matthias Koehne, primarul din Pankow. "Comunitatile din Pankow si Prenzlauer Berg si locuitorii din Berlin vor avea o contributie importanta la activitatea Laboratorului si vor furniza o perspectiva speciala asupra acestui proiect global."
Pe langa programele organizate la Pfefferberg, Berlin Lab ofera o varietate de explorari urbane, precum excursii cu ghid, calatorii si ateliere pietonale. Detalii pot fi gasite pe site-ul BMW Guggenheim Lab (http://www.bmwguggenheimlab.org).
Activitatile de la BMW Guggenheim Lab Berlin vor fi documentate pe blogul proiectului, Lab | Log (http://blog.bmwguggenheimlab.org/), care va prezenta si interviuri cu colaboratorii BMW Guggenheim Lab. Publicul este invitat sa se alature retelelor de socializare dedicate BMW Guggenheim Lab pe Twitter (@BMWGuggLab si #BGLab), Facebook (https://www.facebook.com/BMWGuggenheimLab), YouTube (https://www.youtube.com/bmwguggenheimlab), Flickr (http://www.flickr.com/photos/bmwguggenheimlab) si Foursquare (https://foursquare.com/bmwgugglab).
BMW Guggenheim Lab si GOOD fac apel pentru idei privind "viitorul oraselor"

In colaborare cu GOOD (http://www.good.is/), BMW Guggenheim Lab a lansat, la nivel mondial, un apel online pentru gasirea de idei care sustin confortul urban, adresand intrebarea: "Cum ai transforma un spatiu public din orasul tau pentru a-l face mai confortabil?" Publicul este invitat sa prezinte idei avangardiste, inovatoare, cu imaginatie, surprinzatoare sau neconventionale, care ar intensifica experienta oamenilor intr-un spatiu public. Inscrierile se pot face la good.is/cityforward cu incepere din 19 iunie 2012. Inregistrarile selectate vor fi evidentiate pe site-urile BMW Guggenheim Lab si GOOD si pe canalele social media ale acestora.
GOOD este o colaborare intre persoane fizice, juridice sau organizatii non-profit pentru dezvoltarea lumii. Site-ul GOOD.is este o explorare continua a ceea ce este GOOD si a ceea ce poate fi.
Informatii pentru vizitatori

Toate programele din cadrul BMW Guggenheim Lab Berlin sunt gratuite si deschise publicului pe principiul "primul venit, primul servit" in intervalele orare mentionate. Inscrieri online in avans sunt necesare pentru anumite programe. Laboratorul este deschis de miercuri pana vineri intre orele 14.00 si 22.00, iar sambata si duminica de la ora 12.00 la ora 22.00.
Despre arhitectura si design

Usor si compact, cu o structura realizata din fibra de carbon, structura mobila (http://www.bmwguggenheimlab.org/what-is-the-lab/architecture) BMW Guggenheim Lab pentru primul ciclu de doi ani a fost conceputa de biroul de arhitectura din Tokyo Atelier Bow-Wow (http://www.bmwguggenheimlab.org/what-is-the-lab/people/architects) ca "set de instrumente de calatorie". Jumatatea inferioara a structurii este o versiune actuala a unei logii mediteraneene, un spatiu deschis care poate fi configurat cu usurinta pentru a gazdui diferitele programe ale Laboratorului. Partea superioara a structurii adaposteste un sistem flexibil de montare si este acoperita cu o retea semitransparenta. Prin aceasta piele externa, vizitatorii au posibilitatea de a surprinde imagini ale vastului aparat de "instrumente", care poate fi urcat sau coborat spre/dinspre acoperis in functie de programele Laboratorului, astfel ca parterul se transforma intr-o spatiu formal de lectura, o scena pentru adunari festive sau un atelier cu mese pentru experimente practice.
Idenitatea grafica (http://www.bmwguggenheimlab.org/what-is-the-lab/theme) pentru primul ciclul al BMW Guggenheim Lab a fost dezvoltata de designerii Sulki & Min (http://www.bmwguggenheimlab.org/what-is-the-lab/people/graphic-designers) originari din Seul.
Despre BMW Guggenheim Lab

BMW Guggenheim Lab este o initiativa comuna a Fundatiei Solomon R. Guggenheim si BMW Group. Gazduit intr-o structura mobila al carei design a fost realizat de Atelier Bow-Wow - birou de arhitectura din Tokyo -, BMW Guggenheim Lab a fost lansat in vara anului 2011, la New York. De-a lungul a peste sase ani, BMW Guggenheim Lab va calatori in noua orase din jurul lumii in trei cicluri consecutive, fiecare cu durata de doi ani, cu propria tema si structura. Dupa Berlin - cea de-a doua escala a turneului -, BMW Guggenheim Lab va ajunge la Mumbai in iarna 2012-2013. Detalii despre cel de-al doilea ciclu al Laboratorului vor fi anuntate in perioada urmatoare. BMW Guggenheim Lab ii are drept curatori pe David van der Leer si Maria Nicanor de la Muzeul Guggenheim.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 20 Iunie 2012